Ook als corona opleeft, wil de universiteit haar deuren openhouden

28 sep 2022

Wat als het coronavirus dit najaar oplaait? Op verzoek van de overheid heeft de Radboud Universiteit een plan opgesteld, dat gisteren werd besproken in de universitaire medezeggenschap. Bedoeling is om de deuren van de universiteit zo lang mogelijk open te houden.

Met de komst van de herfst zijn de luchtwegvirussen weer aan een opmars begonnen. Welke rol het coronavirus dit najaar zal spelen is vooralsnog onduidelijk, maar de Radboud Universiteit wil op het ergste voorbereid zijn. Op verzoek van de overheid heeft de universiteit een coronaplan opgesteld.

In het plan worden vier scenario’s besproken, die alle een eigen kleur hebben: donkergroen, groen, oranje en rood. In de eerste twee fases ligt de nadruk op preventiemaatregelen, zoals extra aandacht voor communicatie over basisadviezen, ventilatie en vaccinatie.

In het geval van een stevige virusopleving komen kleurcodes oranje en rood in beeld. Zelfs dan wil de universiteit studenten zoveel mogelijk naar de campus laten komen. Studenten en medewerkers worden dan wel opgeroepen om twee keer per week een zelftest te doen, thuis te blijven bij coronaklachten en zich te houden aan de basismaatregelen.

Comeniusgebouw

In het geval van code oranje is het onderwijs zoveel mogelijk op de campus maar zijn colleges – indien nodig – ook te volgen via de livestream. Bij code rood mag maximaal 50 procent van de zaalcapaciteit van de universiteit gebruikt worden voor onderwijs, wordt onderwijs op grote schaal online toegepast en geldt voor medewerkers een thuiswerkplicht.

‘In het Comeniusgebouw kan je voldoende afstand houden van elkaar’

Ook kiest de universiteit er dan voor om toch veel toetsen in het Comeniusgebouw te laten plaatsvinden. ‘Dan zitten we boven de 50 procent die de overheid voorschrijft’, lichtte rector Han van Krieken maandag toe in de Universitaire Gezamenlijke Vergadering. ‘Maar in het Comeniusgebouw wordt niet veel bewogen en kan je voldoende afstand houden van elkaar.’

Mantelzorg

Namens de ondernemingsraad wilde Peter van der Heiden weten hoe de universiteit omgaat met medewerkers en studenten die om verschillende redenen angst hebben voor een coronabesmetting. Zijn zij verplicht om naar de campus komen?

De rector antwoordde dat de veiligheid op de campus op dit moment gegarandeerd is, omdat wie positief getest is, geacht wordt thuis te blijven. ‘Corona is op dit moment in een fase die vergelijkbaar is met een griepepidemie. Maar we zullen altijd aandacht hebben voor studenten en medewerkers die een verzwakt immuunsysteem hebben of aan mantelzorg doen.’

Inspanningsverplichting

Leden van de Universitaire Studentenraad (USR) vroegen zich af wat er moet gebeuren met studenten die wegens een coronabesmetting een tentamen missen. USR-leden Isa Witteveen, Noah Vetter en Giovanni Meijer pleitten voor één aanpak voor de hele universiteit, waarbij alle studenten recht hebben op een derde tentamenkans in hetzelfde academisch jaar.

‘Tijdens de vorige coronagolf kwamen veel studenten met coronaklachten toch naar de campus, uit angst om een tentamenkans te verliezen’, aldus Witteveen. ‘Zo brachten ze andere studenten in gevaar.’

‘Er zal altijd een risico zijn op studievertraging’

Rector Han Van Krieken benadrukte dat alle studenten die vorig collegejaar een tentamen hebben gemist door corona inmiddels een derde kans hebben gekregen. ‘Maar het is niet altijd mogelijk om die kans in hetzelfde collegejaar te krijgen. Er zal altijd een risico zijn op studievertraging.’

Geen garantie

Na een korte schorsing van de vergadering gingen de studenten en het college van bestuur akkoord met een compromis. In het coronaplan wordt opgenomen dat opleidingen zich zullen inspannen om in hetzelfde academisch jaar een derde kans te bieden aan wie een toets mist door een coronabesmetting. ‘Maar een garantie dat dat ook lukt, is er niet’, aldus de rector.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!