Peter Praat Politiek (11): Verkennen

01 dec 2023

Wat een fantastische zet om Ronald Plasterk te benoemen tot de tweede verkenner, na het eerloze vertrek van de graaiende PVV-senator Gom van Strien. De man die daags na de verkiezingen in zijn column in de Telegraaf oreerde dat de formatie een eitje zou zijn, want Nederland had gekozen voor een rechts kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. Strikje erom en klaar. Plasterk voorspelde een formatie van een paar weken.

Ik ben bijzonder benieuwd hoe deze fors afgedwaalde PvdA’er er nu over denkt. Zijn eigen partijleider liet – niet verrassend – weten dat de linkse combinatie geen moeite in een formatie met de PVV gaat steken, de VVD wil (laf!) hooguit gedogen en Pieter Omtzigt heeft een eisenpakket op tafel gelegd dat zal leiden tot het compleet ontmantelen van het PVV-programma. Alleen Caroline van der Plas staat te springen om mee te doen – maar een kabinet van enkel PVV en BBB zullen we niet snel op het bordes zien verschijnen.

‘Die paar weken van Plasterk zullen al snel een paar maanden worden’

Dat eisenpakket van Omtzigt maakt feitelijk een kabinet met de PVV onmogelijk. Natuurlijk heeft hij het over alles waar hij het voor de verkiezingen ook over had: grondwet, rechtstaat, Nexit, et cetera. Maar hij heeft er een mooi punt aan toegevoegd: een nieuw kabinet moet de internationale reputatie van Nederland bewaken en effectief kunnen samenwerken binnen de Europese Unie. Daarmee kunnen we Wilders als premier al gaan uitzwaaien voor hij überhaupt begonnen is. Want, hoe slagvaardig kun je optreden in een gremium waar je niet eens lid van wilt zijn, dat je kwalificeert als een ondemocratisch regime dat in de weg staat van de ontwikkeling van Nederland? En, waar in het verleden toenmalig VVD-leider Bolkestein nog hardop riep dat we met Pim Fortuyn in Europa ‘een pleefiguur’ zouden slaan, is die kwalificatie voor de PVV-leider nog complimenteus. Hoezo reputatie bewaken?

Nee, die paar weken van Plasterk zullen al snel een paar maanden worden – als het record van de vorige formatie, 299 dagen, al niet gebroken gaat worden. Als ze na het mislukken van Telegraafcolumnist Plasterk maar geen beroep gaan doen op deze columnist van Vox

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!