Peukenpalen en zakasbakjes moeten rondslingerende sigaretten aan rand campus tegengaan

06 sep 2023

Studenten en medewerkers die aan de rand van de campus een sigaretje opsteken kunnen voortaan gebruik maken van kleine afsluitbare asbakjes die zijn uitgedeeld door de universiteit. Die moeten vervolgens geleegd worden in een van de tien nieuwe peukenpalen op het terrein.

“Houd onze campus schoon! Gebruik deze zakasbak en gooi je peuken weg in een peukenpaal.” Die tekst valt te lezen op de afsluitbare buisjes die sinds vorige week uitgedeeld worden op de campus van de Radboud Universiteit. De buisjes zijn te gebruiken als een draagbare asbak. Rokers wordt gevraagd hun peuken erin te stoppen, om ze vervolgens bij een van de tien nieuwe peukenpalen weg te gooien.

Het universiteitsterrein is sinds 1 augustus 2020 geheel rookvrij. Hoewel enkele studenten en medewerkers zo nu en dan toch stiekem een sigaret opsteken op het terrein, wordt er aanzienlijk minder gerookt voor de ingangen van verschillende universiteitsgebouwen.

Roken op openbare weg

Negatief gevolg van de regel is dat veel mensen een paar honderd meter verderop gaan roken, aan de rand van de campus, op de openbare weg. De peuken worden daar vervolgens op de grond gegooid, wat zorgt voor het nodige afval. Vooral op verschillende plekken aan de Heyendaalseweg en de Erasmuslaan is er met regelmaat een zee van peuken te vinden.

‘We kunnen een handje helpen bij het opruimen van de rommel’

‘Om dat laatste tegen te gaan zijn de peukenpalen op de campus geplaatst en de zakasbakjes uitgedeeld’, laat een universiteitswoordvoerder weten. ‘We hebben dan wel een rookvrije campus, maar als mensen ervoor kiezen om op de openbare weg te roken, dan kunnen we dat niet verbieden. Maar al die peuken zijn natuurlijk wel slecht voor het milieu.’

De draagbare asbak. Foto: Vox

‘Wat we wél kunnen doen is een handje helpen bij het opruimen van de rommel’, gaat hij verder. ‘Vandaar dat we nu aan de randen van ons eigen terrein peukenpalen hebben geplaatst en er zakasbakken zijn uitgedeeld.’ Om hoeveel van de zakasbakjes het gaat, is onbekend.

Sigarettenvervuiling minimaliseren

De actie is gedaan in samenwerking met Peukenzee, een organisatie die probeert sigarettenvervuiling probeert te minimaliseren. “Ons doel is om op een positieve manier bewustwording te creëren zodat het niet geaccepteerd wordt om sigarettenfilters op de grond te gooien”, valt er op de website te lezen.

De sigarettenfilters die verzameld worden in de palen, worden voor zover mogelijk gerecycled door Peukenzee. De palen zijn neergezet op plekken waar vaak peukenafval voorkomt, laat de woordvoerder weten. Zo komen er drie palen aan de Erasmuslaan, vijf aan de Heyendaalseweg, één aan de Philips van Leydenlaan en één aan de Driehuizerweg.

De actie lijkt te werken, in de palen zijn de nodige filters en as te vinden en de straten liggen er relatief schoon bij op dinsdagmiddag.

Toch zijn er ook verbeterpunten: zo valt de QR-code op de draagbare asbak, die aan moet geven waar de palen staan, niet te scannen. Ook lijkt het erop dat niet iedereen op de hoogte is van de actie. Bij een rondgang over de campus gooien enkele studenten en medewerkers hun peuken achteloos op de grond, terwijl ze nog geen 20 meter naast een van de peukenpalen staan.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. RR schreef op 8 september 2023 om 13:13

    Ik vraag me af of mensen die hun peuken op straat gooien er bij stilstaan hoe smerig het is. Je moet voor de grap ook eens gaan kijken bij bushalte HAN vlak na spitstijd. Klasse dat er initiatieven zijn om dit te verminderen maar ergens ook wel kinderachtig dat dit nodig is bij (bijna) volwassenen die hoger onderwijs volgen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!