Actievoerders houden kleine protestmars over de campus; beveiligers grijpen niet in

25 jun 2024

Ongeveer zestig pro-Palestijnse actievoerders wandelden vanmiddag van de HAN naar het grasveld naast het Maria Montessorigebouw, waar ze tot enkele weken geleden een tentenkamp hadden. Demonstreren op de campus is momenteel verboden. Beveiligers grepen niet in.

Zo’n zestig à zeventig demonstranten verzamelden zich vanmiddag om 17.30 uur aan de Kapittelweg, voor het gebouw van de hogeschool. Zelf spraken de actievoerders van een anti-genocideprotest.

Tijdens een korte wandeling over de Heyendaalseweg klonken leuzen als ‘What do we want? Liberation! When do we want it? Now!’ en ‘What will we do if they don’t listen? Shut the uni down.

Het protest verplaatste zich zo naar de campus van de Radboud Universiteit. Daar hielden de studenten halt op het grasveld naast het Maria Montessorigebouw, waar tot enkele weken geleden het tentenkamp was. Enkele demonstranten namen daar de megafoon ter hand om de kleine menigte toe te spreken.

Tijdens de mars waren de protestborden nog met lakens bedekt. Foto: Johannes Fiebig

Met de actie van vanmiddag overtraden de demonstranten de beperkingen die burgemeester Hubert Bruls eerder deze maand had opgelegd. Volgens die maatregelen zijn demonstraties op de campus alleen toegestaan op een parkeerplaats naast het Elinor Ostromgebouw. Beveiligers van de Radboud Universiteit die aanwezig waren, grepen echter niet in. De politie liet zich niet zien. Na zo’n drie kwartier zat het protest er weer op.

Niet acceptabel

‘Met dit protest wilden we de gekke maatregelen die ons door de gemeente zijn opgelegd aan de kaak stellen’, zegt actiewoordvoerder Ties. ‘We laten ons niet de mond snoeren en wilden laten zien dat de genocide in Gaza niet acceptabel is en dat de universiteit daar stappen tegen moet ondernemen. Zeker met de banden die ze hebben met Israëlische universiteiten. We zijn er nog en we demonstreren gewoon wanneer dat ons uitkomt.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. Pieter schreef op 25 juni 2024 om 22:17

    ‘What will we do if they don’t listen? Shut the uni down.‘

    Met alle respect, maar dit is de tactiek van de maffia. Pure chantage.

    • Mara schreef op 26 juni 2024 om 11:50

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!