Radboud Universiteit handhaaft lager collegegeld voor Oekraïense studenten

13 jul 2023

Ook in het studiejaar 2023/2024 betalen studenten uit Oekraïne in Nijmegen het collegegeld voor Europese studenten. Bij veel andere Nederlandse onderwijsinstellingen betalen Oekraïense studenten het komende studiejaar het tarief voor niet-Europese studenten, dat duizenden euro's hoger ligt.

Sofiia Shtohryn is opgelucht. De Oekraïense begon in september 2021 aan een studie biologie in Nijmegen waarna de oorlog uitbrak en ze noodgedwongen in Nederland bleef. In februari vertelde ze Vox over haar financiële zorgen als het collegegeld zou worden verhoogd. Nu blijkt dat het (lagere) Europese collegegeld in Nijmegen ook komend studiejaar nog geldt.

Het normale collegegeld is ongeveer 2.200 euro, studenten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) – de EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland – betalen rond de 10.000 euro collegegeld. Voor studenten uit Oekraïne werd een uitzondering gemaakt en gold het collegegeld voor de EER, de Radboud Universiteit wil deze uitzondering komend jaar handhaven.

Sofiia Shtohryn Foto: Bert Beelen

‘Ik hoopte erop en verwachtte het ook, maar het is fijn dat het nu ook uitgesproken is’, zegt Shtohryn. Overigens betreft het nog een voorstel van het college van bestuur dat moet worden goedgekeurd door de Universitaire Gezamenlijke Vergadering (UGV), maar dat lijkt een formaliteit.

Veel werken

Shtohryn weet niet wat ze had gedaan als het collegegeld was verhoogd. ‘Dan had ik ontzettend veel moeten werken en was alles veel lastiger geweest.’ Hoewel ze nu voor een jaar duidelijkheid heeft, blijft onzeker wat er daarna gaat gebeuren. ‘Nieuwe besluiten over het collegegeld in de toekomst zullen afhangen van de situatie die er dan is in Oekraïne.’

Dit jaar hebben 26 Oekraïense studenten aan de Radboud Universiteit gebruikgemaakt van de kortingsregeling. De universiteit houdt voor het komende collegejaar rekening met 45 gebruikers. Daarmee heeft de universiteit 340.000 euro minder inkomsten dan wanneer de 45 Oekraïeners het hogere collegegeld zouden betalen. Al is de vraag of zich in dat geval eenzelfde aantal studenten zou hebben ingeschreven.

Uitzondering

De Radboud Universiteit maakt met de blijvende korting voor Oekraïense studenten een uitzondering die niet op alle Nederlandse universiteiten en hogescholen geldt. Uit berichtgeving van de Volkskrant blijkt dat de meeste hogescholen het hogere tarief gaan rekenen, waaronder ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Studenten die daar met een lager tarief begonnen, mogen de opleiding afmaken voor het lagere tarief. Voor Oekraïners die in Nederland de middelbare school hebben afgemaakt, wordt het stukken duurder om verder te studeren.

De situatie in Oekraïne, ook op de universiteiten, zorgt ervoor dat nog steeds studenten naar Nederland zullen komen, vertelt Sofiia Shtohryn. Maar dat blijft moeilijk en dat blijft ook heel duur, zegt ze.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Sari schreef op 13 juli 2023 om 13:46

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!