Laag collegegeld voor vluchteling-studenten? Dijkgraaf vreest ‘aanzuigende werking’

16 jan 2023

Onderwijsminister Dijkgraaf gaat het collegegeld voor vluchteling-studenten voorlopig niet verlagen. Hij is bang dat de druk op het hoger onderwijs dan te groot wordt, laat hij de Tweede Kamer weten.

Vluchteling-studenten zijn in principe het dure instellingscollegegeld verschuldigd. Maar hogescholen en universiteiten mogen zelf besluiten om hun een lager tarief te vragen. Deze aanpak werkt goed, schrijft minister Dijkgraaf.

De studenten worden bovendien ondersteund door de Stichting voor vluchteling-studenten UAF, die op haar beurt subsidie ontvangt van het ministerie van OCW. “Omdat het vooralsnog om een beperkt aantal studenten gaat, is de druk op het stelsel, zowel financieel als kwantitatief, beperkt”, schrijft Dijkgraaf.

Grote impact

Dit wordt volgens hem anders als er gekozen wordt voor generieke steunmaatregelen voor deze doelgroep, waar GroenLinks en D66 tijdens een Kamerdebat om vroegen. Structurele financiering “kan grote impact hebben op de financiering van het stelsel en de beschikbare onderwijscapaciteit”.

Hij acht de kans aanwezig dat dit “een aanzuigende werking heeft, mede door een groot aanbod Engelstalig onderwijs in Nederland”, en dat staat haaks op de wens van de Tweede Kamer om de internationale studentenstroom te beheersen.

Het kabinet werkt volgens Dijkgraaf aan een “fundamentele heroriëntatie op het asielbeleid”. Dat wil hij niet doorkruisen. Het besluit om vluchteling-studenten structureel te steunen kan leiden tot meer “onrechtmatig verblijf” in Nederland en hogere druk op het huisvestingsbeleid.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Julia schreef op 16 januari 2023 om 20:06

    Daadwerkelijke oplossingen en investeren in goed en duurzaam onderwijs? Ho maar! Mensen van bepaalde nationaliteiten buiten sluiten lost alles natuurlijk sneller op!

    Bizar dat een onderwijsminister allerlei excuusjes probeert te verzinnen om maar wat euro’s te besparen. Het echte werk wordt vervolgens overgelaten aan een stichting (UAF) die afhankelijk is van vrijwilligers. Ondertussen vergeten we dat het hier om mensen gaat, die net zoveel recht hebben op een goed leven als ieder mens. En maar bang zijn dat ze hier ‘onrechtmatig’ verblijven. Het is dat Dijkgraaf per ongeluk in Nederland uit een vagina is komen rollen, anders had ik hem al langer het land uitgezet ja. Ga toch eens echt bezig met het onderwijs fundamenteel verbeteren in plaats van dit soort excuusjes uit te kramen, mijn god zeg.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!