Radboud Universiteit start pilot met zelftests voor studenten

08 apr 2021

De Radboud Universiteit begint vandaag met een pilot met corona-zelftesten voor studenten. Wie negatief test, mag college volgen op de campus. De bedoeling is te onderzoeken hoe meer fysiek onderwijs mogelijk is.

Vanaf vandaag mogen studenten weer college volgen op de campus van de Radboud Universiteit. Dat geldt althans voor vier werkgroepen van de Radboud Honours Academy en twee werkgroepen van de cursus Microeconomics. Samen met een paar opleidingen van de HAN doen ze mee aan een pilot met zelfsneltests van het ministerie van OCW. In totaal hebben 400 studenten zich aangemeld voor de pilot.

Studenten van de betrokken opleidingen mogen zelf kiezen of ze deelnemen. ‘Zij kunnen een testpakket afhalen bij een loket op de campus’, zegt universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen. ‘Het is de bedoeling dat ze zich thuis zelf testen voor ze deelnemen aan de werkgroepen. Instructies hiervoor krijgen ze via Zoom.’

Nogmaals testen

Studenten die negatief testen, mogen college volgen op de campus. Wie positief test, wordt verzocht zich nogmaals te laten testen bij de GGD. In de collegezaal gelden nog steeds de RIVM-regels, zoals het houden van anderhalve meter afstand tot elkaar.

De Nijmeegse tests staan niet op zichzelf. Het ministerie van OCW onderzoekt in heel het land hoe in het nieuwe collegejaar meer fysiek onderwijs mogelijk is. In de Nijmeegse pilot nemen zowel onderzoekers van de Radboud Universiteit als het Radboudumc deze taak op zich.

Onderzoek over het studentenwelzijn gebeurt door hoogleraar Religiewetenschap Hans Schilderman, hoogleraar Communicatiewetenschap José Sanders en godsdienstsocioloog Joris Kregting, die eerder al onderzoek deden naar de impact van de coronacrisis op het welzijn van studenten en medewerkers. ‘Wij zetten een survey uit onder studenten en nemen interviews af, telkens met het accent op welzijn en testbeleving’, zegt Hans Schilderman.

Hoogleraar Heiman Wertheim en arts Foekje Stelma, beiden van de afdeling Klinische Microbiologie in het Radboudumc, leiden het onderzoek naar de inzet van sneltesten. De eerste resultaten van de onderzoeken worden begin mei verwacht.

26 april

Op de laatste persconferentie van het kabinet, dinsdag 23 maart, kondigde demissionair minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan meer ruimte te willen bieden voor fysiek onderwijs voor studenten. Vanaf 26 april zouden studenten opnieuw één dag per week naar de campus kunnen komen, op voorwaarde dat de besmettingscijfers het toelaten en dat zelftesten worden ingezet. De Nijmeegse pilot maakt deel uit van dat streven.

Eerder liet rector Han van Krieken al weten dat studenten van de Radboud Universiteit vanaf september weer welkom zijn op de campus. Mocht de anderhalvemetersamenleving dan nog van kracht zijn, dan moeten studenten gevaccineerd zijn óf een negatieve testuitslag kunnen voorleggen om college te kunnen volgen, schreef Van Krieken daarover in een column op Radboudnet. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge reageerde daarop door te stellen dat de vaccinatiecampagne in september al zo ver gevorderd is, dat een toelatingsbeleid waarschijnlijk niet nodig zal zijn.

4 reacties

  1. Clemens Vollebergh schreef op 8 april 2021 om 15:06

    De universiteit met een belangrijke maatschappelijke taak kennis te verspreiden start met Apartheid 2.0: Gefeliciteerd met dit dieptepunt. Slapen de studenten en de medewerkers?
    De rector magnificus moet zich de ogen uit de kop schamen. Van testen worden mensen niet gezonder, van het aanpassen van de leefstijl wel. Het is niet de kracht van het virus, maar de zwakte van de weerstand: de leefstijl moet worden aangepast.. daar had men vorig jaar maart al mee kunnen beginnen.
    Dat ‘mijn’ universiteit apartheid legitimeert: een schande

    • Student schreef op 9 april 2021 om 08:07

      Apartheid zou ik het niet willen noemen (de vergelijking die je hier maakt, slaat de plank een beetje mis). Overigens lijkt het me vrijwel zeker dat dit vanaf september geen ding meer gaat zijn. Dat megalomane idee van de rector werd gelukkig al vrij snel afgeschoten door de minister. Voor nu is sneltesten een prima idee om onderwijs weer mogelijk te maken, gevaar is wel (en ik denk dat je vooral daarop doelt) dat dit een permanent iets blijft. Dat zal tijd moeten uitwijzen, maar ik kan me niet voorstellen dat een groot deel van de samenleving met eeuwig sneltesten akkoord zal gaan als daar geen noodzaak meer toe is.

  2. Patrick schreef op 9 april 2021 om 14:54

    Prima initiatief. Een compromis tussen veiligheid en de dringende behoefte aan fysiek onderwijs.

  3. Nina schreef op 9 april 2021 om 21:11

    Het is niet normaal dat je moet aantonen dat je niet ziek bent om mee te mogen doen aan de samenleving cq colleges te mogen volgen. Als het zo moet, dan blijf ik nog wel thuis. We zitten tenslotte al een jaar thuis.
    Ik ga niet twee keer per week een test doen om één dag per week college te mogen volgen (dat stond vandaag in de krant). Bekijk het maar. Voor mij geen testsamenleving.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!