Rector Han van Krieken stapt op na nieuws over seksuele intimidatie

27 sep 2023 ,

Rector Han van Krieken heeft aangekondigd vervroegd terug te treden. Eigenlijk zou hij tot 17 oktober aanblijven en dan het stokje overdragen aan opvolger José Sanders. Naar aanleiding van de berichtgeving over grensoverschrijdend gedrag zag hij geen andere optie dan op te stappen.

“Ik ben me ervan bewust dat de ontstane situatie een feestelijke viering van het 100-jarig bestaan in de weg staat.” Dat schrijft Han van Krieken in een bericht op de website van de Radboud Universiteit. Hij doelt daarmee op het feest naar aanleiding van het jubileum en de bijbehorende festiviteiten, dat op 17 oktober plaatsvindt. “Het maakt me verdrietig om op deze manier afscheid te nemen.”

Afgelopen weekend berichtte De Gelderlander dat Han van Krieken in 2017 twee opmerkingen had gemaakt ten opzichte van een medewerkster die volgens een externe commissie als seksueel intimiderend konden worden ervaren. Nadat een klacht van de betreffende vrouw gegrond was verklaard, kreeg de rector daarvoor een waarschuwing. De vrouw vertrok uiteindelijk met een vaststellingsovereenkomst. De universiteit hield het voorval altijd stil. Via de krant kwam het nieuws, zes jaar later, toch naar buiten.

‘Diep geraakt’

“We waarderen de moedige beslissing om de taken vervroegd neer te leggen”, schrijft de raad van toezicht in een bericht op de website van de universiteit. ‘We bedanken de rector voor zeven jaar toewijding.’

Ook de twee overige leden van het college van bestuur, voorzitter Daniël Wigboldus en vicevoorzitter Agnes Mukens, hebben gereageerd op het vertrek van Van Krieken. In een reactie schrijven ze diep geraakt te zijn door het vervroegde terugtreden van de rector.

“Ook bij ons roepen de ontwikkelingen die zich snel achter elkaar opvolgen vele gevoelens en gedachten op”, staat te lezen op de website. Wigboldus en Muskens danken de rector voor alles wat hij voor de universiteit en voor hen heeft betekend, en voor zijn moedige besluit om nu ruimte te scheppen.

Geen interim-voorzitter UNL

Van Krieken, van huis uit patholoog, is sinds 1999 verbonden aan de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Hij begon op 19 mei 2016 als rector magnificus. De bedoeling was dat hij met pensioen zou gaan na het 100-jarig jubileum.

Vandaag werd ook bekend dat Van Krieken zich terugtrekt als interim-voorzitter van Universiteiten van Nederland (UNL). Van Krieken zou deze functie de komende maanden gaan bekleden terwijl het samenwerkingsverband van Nederlandse universiteiten op zoek was naar een vaste voorzitter.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

3 reacties

  1. Paul Voestermans schreef op 28 september 2023 om 11:24

  2. gerrit den Hartog schreef op 28 september 2023 om 21:57

    Van Krieken heeft destijds een waarschuwing gehad en moet nu vlak voor z’n pensioen weg. Gaat mij veel te ver.

  3. Arjan Beets schreef op 28 november 2023 om 16:58

    Volgens de NRC heeft, Krieken aan de medewerker gevraagd of het kunstwerk gemaakt was naar haar poes. De heer Krieke verwees hierbij naar een kunstwerk dat gemaakt is door Tinkerbel, die een tas maakte van haar kat. Volgens de heer Krieke was er geen sprake van een seksuele bijbedoeling. En hierom ontslaan we een rector …
    Het integriteits- en het seksueel overschrijdend gedrag onderzoek, zouden aan bepaalde standaarden moeten voldoen, waarbij het delen van de uitkomst met duidelijk geformuleerde aanwijsbare redenen waarom wel of niet gegrond, hiervan onderdeel zouden zijn en anonieme klagers zouden altijd moeten worden gedeeld met de beklaagde. Anders is iedereen vogelvrij.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!