Sporters willen met Fred van Lent blijven bommen

29 okt 2019

Fred van Lent moet ook na zijn pensioen lessen Bewegen op Muziek kunnen blijven geven, vinden tientallen sporters in het sportcentrum. Ze zijn een handtekeningenactie begonnen. ‘Bommen bij Fred is voor mij heel belangrijk.’

Het is een beetje alsof je naar de videoclip van Witch Doctor van De Staat kijkt: Bewegen Op Muziek (BOM). Een uurtje lang op het ritme van een aanstekelijke playlist oefeningen doen die een sportinstructeur in het midden van een zaal op het Radboud Sportcentrum voordoet. Eind dit jaar gaat docent Fred van Lent, BOM-instructeur van het eerste uur, met pensioen. Gedwongen: zelf wil hij het liefst nog veel langer door, en sporters steunen hem daarbij – ze zijn zelfs een handtekeningenactie begonnen.

‘Eind december ben ik 66 jaar en vier maanden oud, dan moet ik formeel stoppen met werken’, verzucht Van Lent aan de telefoon. Regels zijn regels, kreeg hij van zijn leidinggevende te horen. De universitaire CAO zegt nu eenmaal dat werknemers op de AOW-leeftijd uit dienst moeten.

Beatles

Maar waar veel mensen reikhalzend naar dat moment uitkijken, wil Van Lent juist door. Althans met het geven van BOM-lessen op zondagochtend, zoals hij al jaren doet. ‘Ik voel me nog fit en de deelnemers zijn enthousiast. Mensen voelen bij mij gewoon dat ik helemaal gek ben van muziek. Het is toch zonde als ik daar niet meer mee door zou mogen gaan? Ik snap dat je op een gegeven moment de jongere garde ruimte moet geven, maar ik zit niemand in de weg. Het levert zelfs geld op! Desnoods doe ik het vrijwillig.’

Aankondiging van de BOM-specials van Van Lent. Bron: RU

De populariteit van de doordeweekse BOM-lessen in Nijmegen loopt de laatste tijd terug, voegt de sportdocent toe, waardoor het sportcentrum hem nu juist om advies vraagt. ‘Want mijn lessen zitten altijd goed vol, mede doordat ik vaak thema’s gebruik. Vorige week had ik nog een special met alleen maar muziek van Abbey Road, de Beatles-LP.’ Ook is Van Lent de enige mannelijke BOM-docent.

Razend populair

Om de sportinstructeur te ondersteunen is vaste ‘bommer’ Wim Wiegerinck samen met een aantal sporters een handtekeningenactie gestart: Van Lent moet blijven. Elke zondag tijdens de BOM-les kunnen mensen tekenen – ouderwets met pen en papier. Wiegerinck hoopt daarmee dat het sportcentrum haar beslissing heroverweegt. ‘Als iemand nog competent is, en graag door wil – zelfs vrijwillig – dan moet dat toch kunnen? Hoogleraren mogen toch ook nog vijf jaar door blijven werken?’

Voor Wiegerinck is bommen heel belangrijk, vertelt de onderzoeker bij de Stichting Neurale Netwerken en het Donders Instituut. ‘Van nature ben ik niet zo’n sporter, maar Freds combinatie van muziekkeuze en oefeningen trekken mij door zo’n les heen. Zijn themalessen met speciale muziek zijn ook razend populair. Niets ten nadele van andere docenten, overigens.’

Met Wiegerinck hoopt Van Lent op meer flexibiliteit van het sportcentrum. ‘Ze hanteren de regels nu wel heel strikt. Wat mij betreft kijken we gewoon hoe lang het goed blijft gaan. Ik kan de frequentie ook verlagen, naar eens in de twee weken bijvoorbeeld.’

 

35 reacties

 1. Ellen Hulskorte schreef op 29 oktober 2019 om 09:49

  Bommen met Fred op de zondagochtend is een feestje! Met recht bewegen op MUZIEK, dat is iets anders dan op een ritme. Hoop dat hij nog lang door mag gaan en we met zo velen hiervan kunnen blijven genieten.

  • Rob Pietersen schreef op 5 november 2019 om 22:26

   Ik wil hieronder graag nog even de woorden van Rob Cuppen herhalen: “Radboud Services heeft een paar maanden geleden nog eens duidelijk gemaakt dat er een heel bijzondere reden moet zijn om van die regel af te wijken. Vergeet bovendien niet dat bommen een fysiek zware sport is.”
   Ik ben het met deze woorden volledig eens!
   Fred is een geweldige inspirator en motivator om mensen tot zijn unieke muzikale beweegkunst te bekeren. Fred is de belichaamde bijzondere reden die het vanzelfsprekend maakt om van de regel af te wijken. En als je de man het voortouw ziet nemen tijdens zijn BOM-lessen, dan kun je je zelfs voorstellen dat hij pas aan het begin van zijn carriere staat.
   Wees wijs Rob Cuppen en houd Fred tot eer en glorie van het sportcentrum en als voorbeeld voor zijn collega’s op zondag aan het werk!

 2. Pieter schreef op 29 oktober 2019 om 09:57

  Als deze man toch door wil gaan, laat hem dan deze lessen op zondag verzorgen en evalueer het na een jaar. Op een gegeven moment kan hij dan zelf aangeven als hij er echt klaar mee is, het sportcentrum blij en Fred blij. Op deze manier voelt het voor Fred waarschijnlijk alsof hij aan de kant gezet word, terwijl het behouden van Fred juist positieve reclame is voor het sportcentrum en de RU

  • A Scholtes schreef op 29 oktober 2019 om 11:53

   Inderdaad, in het artikel is geen link naar de handtekeningenactie, opgenomen jammer voxweb-autteur @Stan van Pelt!

   • Stan van Pelt schreef op 29 oktober 2019 om 12:00

    Het gaat om een niet-online handtekeningenactie, zoals in het stuk vermeld: ‘Elke zondag tijdens de BOM-les kunnen mensen tekenen – ouderwets met pen en papier.’

 3. A Scholtes schreef op 29 oktober 2019 om 10:17

  In de jaren 80/90 ging ik als (toen nog) KU-student elke week meermaals “b.o.m.men”,
  het enthousiasme van Fred van Lent was toen ook al zeer aanstekelijk en zijn liefde voor de combi muziek én sport bleek overduidelijk daaruit.
  Ik hoop dus dat der RU hem ondanks zijn gedwongen pensionering nog minstens duizend “b.o.m.men” (maar geen granaten 🙂 laat doen.
  @Fred van Lent: hartelijk bedankt voor jouw aanstekelijke enthousiasme in al die “b.o.m.mende” jaren, het heeft zijn aanstekelijke (en lange termijn gezondheids-) effect zeker niet gemist!

 4. Ad Verhoeven en Mirjam Termaat e.a. schreef op 29 oktober 2019 om 22:15

  Ook de senioren donderdag-groep steunt de actie om Fred nog een paar jaren te behouden. We zijn met Fred vergroeid en als mede-senior voelt hij goed aan hoe hij ons in goede conditie kan houden. Laat maar weten waar we onze handtekeningen kunnen plaatsen!

 5. Silvia Greif schreef op 30 oktober 2019 om 10:46

  Ik kwam samen met mijn vriendin uit Zuid-Duitsland om mijn en haar dochters te bezoeken. Wij zijn een dag eerder geraden om met Fred van Lent te bommen. Het was echt geweldig, zo enthousiast, en ik kan de nawerking nog steeds voelen. 🙂 Ik hoop dat hij kan blijven en dat de Nederlandse bureaucratie niet erger is dan de Duitse.
  Silvia

 6. Hanneke Wentink schreef op 30 oktober 2019 om 17:53

  Ook ik ging als student al bommen bij Fred in de jaren 80/90. Ik zie nog steeds regelmatig een hele groep trouwe fans uit die tijd op zondag. Dat is uniek. Noem mij één andere sportdocent die dat kan zeggen. Fred moet dus blijven zo lang hij dat wil. Hup, Fred! De beentjes van de vloer op jouw muziekkeuze. Ik wens jou en ons allemaal nog heel veel muzikale uren BOMMEN-op-zondag toe.

 7. E.A. schreef op 31 oktober 2019 om 14:24

  Zodra ik organisaties zichzelf hoor excuseren met zinnen als regels zijn regels weet ik dat de mens niet echt centraal staat. Dan heb je met bureaucraten te maken.

 8. Nicole schreef op 1 november 2019 om 18:28

  Fred moet zeker blijven!!!!

  Goed artikel. Maareh Rob Cubben snapt er niet zoveel van. Misschien moet hij zelf een paar lesjes gaan bommen.

 9. Jeroen Otten schreef op 2 november 2019 om 08:49

  Het klinkt als een besluit van een ambtenaar zonder persoonlijke betrokkenheid: houd je aan de regels.
  Je hoopt toch dat men ook kijkt naar kwaliteit; klanttevredenheid; rendement.

  • Charles schreef op 2 november 2019 om 22:25

   Waar een wil is, is een weg. Ik hoop dat Radboud inziet dat dit geen juridisch probleem is maar een opportunity! Zzp?

 10. Peter van Lent schreef op 2 november 2019 om 08:57

  Bommen bij Fred is meer dan een uur bewegen! Het is een monument geworden op het sportcentrum. En de enige op het sportcentrum! Elke sport heeft zo z’n monumenten. Laten we hier in Nijmegen er ook een hebben!! Daar trek je toch niet zomaar de stekker uit?? Een hele schare fans is het hier mee eens. Elke zondag gebeurt een wondertje!!

 11. Dick Aartsma schreef op 2 november 2019 om 19:00

  Ik ken Fred al 38 jaar als collega op de sportacademie in Arnhem van begin 80-er jaren. Fred is altijd een vakman geweest met een enorm hart voor de zaak, en bommen is daar één van.
  Dus: Houwe die man!!
  Want bommen met Fred…
  daar houwe we van!!

 12. Bert Wijnmaalen schreef op 3 november 2019 om 12:32

  Fred is een icoon. Hij doet er toe en onlosmakelijk verbonden met BOM op het sportcentrum.

 13. Marian van Lent schreef op 3 november 2019 om 12:33

  Al 25 jaar is bommen op zondag mijn feestje van de week.
  Kom eigenlijk voor de geweldige muziek.
  Als Fred wil blijven en de hele ” zondag-bomgroep” wil dit ook graag.
  Laat hem gewoon lekker de zondag-bom blijven doen.
  HOE MOEILIJK KAN HET ZIJN!!

 14. Karin Hulskorte schreef op 3 november 2019 om 18:00

  Fred krijgt iedereen in beweging, zelfs mij en 200 andere fans in de zaal! Wie doet hem dat na? Uit je dak gaan op de special van de Beatles of U2? Uniek en heeerlijk! De bazen van de Universiteit kunnen toch best een oplossing bedenken? Fred is hun beste sport promoter! Ik heb mijn handtekening gezet!

 15. Merel Ritskes-Hoitinga schreef op 3 november 2019 om 21:38

  Elke zondag ga ik naar BOM bij Fred. De combinatie van muziek en bommen zoals Fred dat doet is helemaal geweldig, heerlijk hard werken/sporten en genieten van de muziek. Ook de muziekspecials zijn een feest. Heel graag doorgaan hiermee!!!! Ik heb mijn handtekening ook gezet op de lijsten in de zaal.

 16. Yvonne van der Rest schreef op 4 november 2019 om 07:40

  Dat kan toch niet? BOMmen zonder Fred met die fijne muziek en niet alleen maar springen…. alle spieren aan bod en prima vol te houden!!
  Ik hoop echt dat Fred gewoon door kan en mag gaan!
  Kom op Radboud!

 17. Judith Fontaine schreef op 4 november 2019 om 09:38

  Wat is ‘staand beleid’? Weer zo’n abstracte term waar de RU zich achter verschuilt. Een beleid wat overigens niet consequent wordt doorgevoerd. Iedere hoogleraar kan langer doorwerken, de voorbeelden zijn legio.
  Wederom blijkt er een groot verschil in beleid tav van wetenschappelijk personeel en niet wetenschappelijk personeel. Mijns insziens staat het ook haaks op Vitaliteits pact en dergelijken. Iedereen zo lang mogelijk fit houden en daar in investeren, en dan ben je op je 66e zo fit, dat je langer kan doorwerken en hoeft het niet meer. Fred van Lent is een van de mensen bij uitstek die heeft laten zien wat fit zijn inhoudt, hij is een inspiratie voor veel mensen. Ook voor degenen, die zichzelf niet beschrijven als sportief. Uiteraard moet hij langer kunnen blijven. Kom op RU, kom uit die starre ivoren toren en zet je zelf in beweging naar een flexibeler beleid!

 18. Nel Salomons schreef op 4 november 2019 om 21:59

  nooit gedacht dat ik het zo fijn zou vinden om intensief te bewegen! Tot ik op zondagochtend ging bommen bij Fred!
  Wat een enthousiasme en wat een stimulans!
  Super dat hij dit 1 uur in de week wil blijven doen. Sportcentrum grijp deze kans!
  Buiten alle regels is er heus wel de mogelijkheid om dit te organiseren.
  Zzp of 0-urencontract! Waar een wil is ……!

 19. Jasper van der Heijden schreef op 6 november 2019 om 13:42

  Beste Fred,
  Het zou te gek zijn, als je op zondags nog een tijdje bommen zou kunnen geven aan jouw publiek! Ik hoop, dat
  het gaat lukken voor je! Gr. Jasper.

 20. Jan Ramakers schreef op 6 november 2019 om 15:14

  Hoe moeilijk kan het zijn voor een instelling die klantvriendelijk heet te zijn: een uur in de week afwijken van ‘staand beleid’ om tegemoet te komen aan de wensen van veel enthousiaste klanten en van een even enthousiaste en inspirerende docent? Kom op, Rob Cuppen! Even flexibiliteit tonen.

 21. Paul de Ruijter schreef op 6 november 2019 om 21:26

  Fred, wat mij betreft zo lang mogelijk doorgaan totdat het publiek ander acht! Gezien de reacties is die tijd nog lang niet gekomen!!!

 22. Lauke Nijssen schreef op 7 november 2019 om 09:51

  Fred met zijn muziek en enthousiasme laat hem OUD EN JONG blijven stimuleren
  Lauke Nijssen

 23. Rob van de Schoor schreef op 7 november 2019 om 10:25

  Ik hoop op een mooi, uitgesteld afscheid van Fred, dat recht doet aan ieders wensen. Met de bijzondere, doorvoelde manier waarop Fred muziek vertaalt in ‘beweegkunst’, zoals iemand hierboven schreef, heeft hij in de loop van vele jaren heel veel sporters – ook mensen die zichzelf amper als sporter beschouwen, zoals ik – diep geraakt.

 24. Eveline Ros en Guy Zeijen schreef op 7 november 2019 om 12:05

  Beste directie van het sportcentrum,

  Maatschappelijk is het niet meer van deze tijd om geen flexibel personeelsbeleid te hebben. Als medewerkers met een lange staat van dienst, ook na hun pensioen willen werken of gedeeltelijk willen werken, dan zou de Radboud organisatie daar de mogelijkheid voor moeten creëren. Erik Scherder werkzaam bij een andere Universiteit maakt middels zijn masterclass duidelijk hoe belangrijk actief blijven in werk en zo zinvol bezig zijn, voor ouderen een noodzaak is. Fred van Lent heeft een lange staat van dienst bij jullie sportcentrum en toont met de zondagse B.O.M. men aan dat hij een stimulator is voor jonge en wat oudere mensen die willen bewegen op muziek. Ook op de dondermorgen bij de senioren van de Radboud zorgt Fred voor een goede sfeer, is betrokken bij de deelnemers en stimuleert de soepelheid en beweging met allerlei relevante oefeningen. Jammer als geen beleidsruimte binnen uw organisatie.

 25. Harrie Knippenberg schreef op 13 november 2019 om 12:20

  Dat Fred een prima docent is, die met zijn fijne muziekkeuze en enthousiasme de zaak soepeltjes aan het draaien kan krijgen, merken ook wij, oudere spinners op de dinsdagochtend. Succes met de actie!

 26. Maya Kartasmita schreef op 21 november 2019 om 11:19

  Ik steun deze actie voor het behouden van de betaalde les op zondagochtend met Fred!
  Wat de overheid via haar nationaal preventieakkoord wil bereiken, kan Fred elke week in zijn omgeving realiseren.

  Chapeau!

 27. Chris Vos schreef op 24 november 2019 om 19:34

  Nijmegen, 24 november 2019
  Aan alle belanghebbenden bij een goed en gevarieerd sportaanbod op het Radboud Sportcentrum.

  Eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de vorige eeuw ben ik als student gestart met de beoefening van allerlei soorten sport op het Sportcentrum. Ik vond het bijzonder prettig om bijna 20 jaar lang op een laagdrempelige wijze kennis te kunnen maken met allerlei takken van sport in een aangenaam sociaal klimaat met goede voorzieningen en met deskundige docenten.
  In januari 2010 heb ik de draad van het sporten weer opgepakt op het Sportcentrum en ben ik begonnen met Spinning 60+.
  In de Spinning 60+ les van dinsdag 11.00 uur heb ik Fred van Lent leren kennen als een uitstekende menselijke docent met een goede passende muziekkeuze die met zijn oefeningen ruimte laat aan de deelnemers om zelf te bepalen hoever je gaat in de uitputtingsslag van het sporten. Ik ervaar die ruimte en de daarbij horende muziek als zeer plezierig! Hij heeft bewezen sportintensiteit en muziekkeuze passend te kunnen maken.
  Op dit soort mensen en op de omstandigheden die zij weten te creëren om met plezier aan bewegen te doen, moeten we zuinig zijn. Hierdoor trotseren mensen weersomstandigheden en ander ongemak om toch weer iedere week een portie pittig bewegen tot zich te nemen.
  Deze expertise is, naar mijn inzicht, de heel bijzondere reden om van staand beleid af te wijken en hem in goed overleg na zijn officiële pensioendatum te handhaven in een beperkt aantal bewegingsuren op het Radboud Sportcentrum. Zo’n beleidsaanpassing begint bij de motivatie van de docent en eindigt bij de ondervonden weerklank bij de klanten van het Sportcentrum. Het is aan de directie om dit proces in goede banen te leiden.
  Ik hoop van harte dat er een passende oplossing wordt gevonden en dat veel mensen daar nog lang plezier aan kunnen beleven.
  Chris Vos

 28. C.J.M. Geutjes schreef op 24 december 2019 om 15:05

  Het is blijkbaar niet mogelijk voor de heer Rob Cuppen om objectief naar ‘zijn werknemer’ Fred van Lent te kijken.
  Mijnheer Cuppen U laat hier een kans liggen om zo’n boegbeeld na 35 jaar af te serveren met de mededeling dat er nu eenmaal regels zijn.
  Uitzonderingen bevestigen de regel zou ik willen zeggen.
  Wees wijs en maak nu de juiste keuze door Fred nog een jaar door te laten gaan.
  Goed voor het sportcentrum en het zou U als manager sieren door zo’n beslissing te nemen!

  C.J.M. Geutjes

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!