SSH& denkt al mee over studentenkamers in Erasmusgebouw

16 jan 2020

Het Erasmusgebouw krijgt waarschijnlijk een nieuwe functie als hotel, studentenflat en congresgebouw. Op de plek van het Spinozagebouw zou dan nieuwbouw verrijzen. Dat roept een boel vragen op. Zal de SSH& die toekomstige kamers verhuren? Wat gebeurt er met de huidige gebruikers? Kunnen vleermuizen de sloop van het Spinoza nog dwarsbomen?

Nog even in het kort: het college van bestuur heeft plannen voor nieuwbouw op de plek van het Spinozagebouw. De komende tijd gaan de bestuurders onderzoeken of die er ook daadwerkelijk komt. De faculteiten letteren en FTR (filosofie, theologie en religiewetenschappen) zouden dan in 2025 naar hun nieuwe plek verhuizen, de Erasmustoren krijgt een nieuwe bestemming. Gedacht wordt aan studentenwoningen, hotelkamers, onderwijszalen en/of een congrescentrum. Of instituten als In’to Languages en de Docenten Academie in het Erasmusgebouw kunnen blijven zitten, is nog niet duidelijk.

Ziet de SSH& het zitten om kamers te verhuren in het Erasmusgebouw?

Lang antwoord kort: ja. ‘Wij worden heel enthousiast van de plannen van de universiteit’, zegt SSH&-manager Vincent Buitenhuis. De SSH& is al eerder op de hoogte gesteld van de plannen van het college van bestuur om studentenhuisvesting te realiseren in het gebouw en zit al aan tafel. ‘Formeel zijn we geen partner maar we denken wel mee over de mogelijkheden’, aldus Buitenhuis. Hoeveel ruimte de SSH& zou krijgen in het gebouw, kan of wil Buitenhuis nog niet zeggen. ‘Alles is bespreekbaar. Maar met tien kamers schiet het natuurlijk niet op.’

Of is een congrescentrum juist een goed idee?

‘Het zou zeker meerwaarde hebben’, zegt Patrick Leijzer van het evenementenbureau van de universiteit. ‘We krijgen steeds meer aanvragen voor congressen, ook van externe partijen. Onlangs zat WordPress hier nog twee dagen. Meestal zitten die nu in onderwijsgebouwen, maar daar krijgen colleges natuurlijk altijd voorrang. Die ruimtes zijn ook niet altijd even geschikt.’

De Erasmustoren is in ieder geval een mooi visitekaartje, aldus Leijzer. ‘Het is toch het hoogste gebouw van Nijmegen. Je zou natuurlijk wel eerst moeten onderzoeken of er voldoende vraag is om zo’n congrescentrum rendabel te maken, en of er afspraken zijn met de gemeente. Je moet niet in elkaars vaarwater gaan zitten.’

En Radboud In’to Languages dan? Het taleninstituut huist – na twee jaar – eindelijk weer op de begane grond van het gebouw.

‘In eerste instantie zeg ik: als de letterenfaculteit verhuist, gaan wij mee’, aldus Sylvia van der Weerden, directeur van Radboud In’to Languages. Volgens haar is het belangrijk dat de medewerkers van het taleninstituut en die van de faculteit in elkaars nabijheid werken, omdat ze inhoudelijk veel samen optrekken.

‘Ik vind de conceptplannen van het college hartstikke leuk’, zegt ze. ‘Verfrissend.’ Dat In’to dan wellicht opnieuw moet verkassen, vindt ze niet zo’n punt. ‘Dat zou pas over vijf jaar zijn. Ik kan me voorstellen dat ons instituut dan alweer zo is veranderd dat we nieuwe eisen stellen aan huisvesting. Het is alleen maar goed om daarover na te denken.’

In het Spinozagebouw wonen vleermuizen. Volgens de wet moet je rekening houden met deze dieren als je gaan slopen. Hoe gaat dat?

Vleermuizen of andere dierlijke bewoners staan sloop niet in de weg, zegt Ferry Soetekouw, projectleider bij het Universitair Vastgoed Bedrijf (UVB). ‘Het is mogelijk om een ontheffing te krijgen op de Wet Natuurbescherming als je compensatiemaatregelen treft. Dat hebben we bij de sloop van de Thomas van Aquinostraat en de verbouwing van Tandheelkunde en het Berchmanianum ook gedaan.’ Zo zitten er nieuwe nestkasten in het voormalige klooster en het aangrenzende bos. Ook komen er in het Maria Montessorigebouw verblijven voor vogels en vleermuizen in de gevel en op het dak van de nieuwbouw.

Het komende half jaar gaat het UVB onderzoeken wat voor natuurmaatregelen nodig zijn rond de sloop van het Spinozagebouw. Soetekouw verwacht geen problemen tegen te komen. ‘We moeten de wettelijk vereiste processen gewoon volgen. Bij de bouwprojecten van de afgelopen jaren hebben we veel ervaring opgedaan.’

3 reacties

  1. Nico ten Brink schreef op 16 januari 2020 om 16:58

    Zorg voor biodiversiteit vraagt meer dan alleen het volgen van de ‘wettelijk vereiste processen’.

    • Denise schreef op 16 januari 2020 om 20:07

      Ik weet niet hoe ‘streng’ die wettelijk vereiste processen zijn, al ben ik allang blij dat ze plannen hebben voor verblijven voor vleermuizen en vogels in het nieuwe gebouw. Het is in ieder geval iets.

  2. Bezorgde Radboudiaan schreef op 20 januari 2020 om 08:02

    Welja, Into wil wel weer mee. Er is net voor ik weet niet hoeveel verbouwd voor ze. Geld over de balk gooien heet dat. Zien we té vaak op deze campus.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!