SSH& gaat 149 tijdelijke woningen achter Huygensgebouw plaatsen

20 dec 2023

De kogel is door de kerk: SSH& gaat 149 tijdelijke woningen bouwen op de campus. De prefabwoningen worden in mei 2024 opgeleverd en komen te staan achter het Huygensgebouw.

De 149 woningen worden verdeeld over twee gebouwen van vijf verdiepingen hoog. Per woonlaag zijn er ongeveer vijftien zelfstandige woningen van 23 vierkante meter. Het gaat om tijdelijke bouw: de prefab appartementen worden kant-en-klaar aangeleverd en zijn bedoeld voor een periode van vijftien jaar. Het idee is dat ze daarna uit elkaar worden gehaald en elders heropgebouwd worden.

De appartementen worden in mei volgend jaar opgeleverd en zijn direct bewoonbaar voor studenten. Vanaf maart zullen de eerste woonruimtes in het lotingsysteem op de website van SSH& verschijnen. De kamers worden alleen beschikbaar gesteld voor studenten van de Radboud Universiteit.

Brandveiligheid

Voor de bouw van de woningen pacht SSH& een stuk grond voor een periode van vijftien jaar van de universiteit. Het gaat om een grasveld aan het Toernooiveld, gelegen tussen het Huygensgebouw, HFML-FELIX en Mercator II.

Toen het idee van woningen op de campus naar buiten werd gebracht sprak voormalig rector magnificus Han van Krieken de hoop uit dat het complex in 2022 al klaar zou zijn. Ook SSH& gaf eerder aan dat ‘als alles mee zou zitten’ de woningen er in september 2022 al zouden kunnen staan.

Artist impression van het nieuwe tijdelijke complex op de campus. Bron: SSH& / The Virtual Dutch Men

Dat dit uiteindelijk 2024 wordt, komt onder andere door verschillende keuzes in het proces, aldus een woordvoerder van de studentenhuisvester. ‘Zo zijn de kamers die er nu komen beter dan de noodwoningen waar destijds over gesproken werd. Ook is er zorgvuldig gekeken naar de biodiversiteit van het gebied en naar aanvullende eisen rondom de brandveiligheid van het pand.’

Van een vertraging wil SSH& dan ook niets weten. ‘Het complex is nog steeds sneller gerealiseerd dan een regulier bouwproject.’

Nog geen naam

Binnenkort starten de eerste werkzaamheden, waarbij eerst de nutsvoorzieningen worden aangelegd en de grond bouwklaar gemaakt wordt. ‘Daarna volgt relatief snel de plaatsing van de kamers, die al kant-en-klaar staan te wachten’, aldus de woordvoerder.

Het complex is, na Sterrenbosch en de voormalige verpleegstersflat van het Radboudumc, de derde woonlocatie van SSH& op de Nijmeegse campus. Het tijdelijke complex wordt geheel gasloos. Het wordt echter, in tegenstelling tot Sterrenbosch, niet aangesloten op het warmtenet van de universiteit.

Een naam voor het nieuwe studentencomplex is er nog niet. SSH& schrijft begin 2024 een wedstrijd uit onder haar bewoners om een naam te bedenken.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

3 reacties

  1. Anoniem. schreef op 20 december 2023 om 20:26

    Een eerste suggestie voor de complexnaam: SnelGebouwd. Of: Snelgelegen.

  2. hans schreef op 21 december 2023 om 10:51

    je kunt 200 jaar ook tijdelijk noemen.

  3. Anoniem schreef op 21 december 2023 om 17:39

    Precies:In het licht van de eeuwigheid is alles tijdelijk.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!