Plan voor tijdelijke studentenwoningen op de campus

17 nov 2021

De kamernood onder met name internationale studenten is zo hoog dat het college van bestuur de mogelijkheid onderzoekt om tijdelijke woningen op de campus te (laten) plaatsen. Wellicht komen er volgend collegejaar al zulke huizen, bijvoorbeeld naast Mercator II (achter het Huygensgebouw).

Het is een ambitieus plan: noodwoningen op de universiteitscampus die met ingang van volgend collegejaar betrokken kunnen worden. Rector Han van Krieken houdt nog wat slagen om de arm, maar hij hoopt echt dat het lukt.

Met name internationale studenten hebben momenteel grote moeite met het vinden van een kamer. Tijdens het eerste jaar van hun premaster, master of bachelor kunnen ze een kamer huren bij studentenhuisvester SSH& of een andere aanbieder, maar daarna moeten ze eruit. Ze worden geacht zelf een ander onderkomen te regelen. ‘Dat gaat momenteel niet goed’, aldus de rector.

De woningmarkt zit op slot, er is te weinig doorstroom. Vóór corona speelde dit probleem veel minder. ‘De huidige kamernood heeft ons verrast.’

Geen tenten

Volgens de rector zijn er een paar plekken op de campus waar het bestemmingsplan bebouwing toestaat. Een daarvan is het gebied naast Mercator II (achter het Huygensgebouw). De universiteit zit samen met de gemeente, de SSH& en andere partijen om de tafel om te kijken of daar misschien tijdelijke woningen kunnen komen. ‘Denk aan het soort woningen dat vroeger aan de Griftdijk in Lent stond.’ Hij doelt op tijdelijke onderkomens waar enige tijd geleden ook internationale studenten (en later vluchtelingen) woonden. ‘We willen geen tenten of paviljoens.’

Hoeveel studenten in deze woningen terecht zouden kunnen, kan Van Krieken nog niet zeggen.

Hij hoopt dat het Erasmusgebouw over uiterlijk tien jaar is gerenoveerd en omgebouwd tot studentenflat. De tijdelijke huizen zouden die periode moeten overbruggen. Maar ook over studentenhuisvesting in de Erasmustoren zijn nog geen definitieve besluiten genomen. Momenteel zit daar onder meer de Faculteit der Letteren, waar eerst een nieuw onderkomen voor gevonden moet worden.

Eerder waren er ook plannen om er een hotel en congrescentrum in te vestigen. Van Krieken: ‘We gaan binnenkort met de medezeggenschap praten over de bestemming van het gebouw.’ Over de toekomst van het Spinozagebouw moet ook nog vergaderd worden.

Uitsluiting

In oktober, bij de Diesviering van de universiteit, zei de rector al het ‘heel slecht’ te vinden dat studentenhuizen in hun zoektocht naar nieuwe huisgenoten vaak aangeven geen internationals te willen. Hij herhaalt dat hij het uitsluiten van buitenlandse studenten niet vindt passen bij ‘de waardes van onze universiteit’. Maar ingrijpen kan hij niet, want over de particuliere woningmarkt heeft de universiteit niets te zeggen.

Als er tijdelijke woningen gebouwd worden, is de Radboud Universiteit voor haar planning ook afhankelijk van aannemers en de beschikbaarheid van materialen. In de bouw is momenteel een tekort aan hout, staal en kunststof. Daardoor stijgen de prijzen en duurt het langer voor een huis af is.

 

8 reacties

  1. kamerbreed Nijmegen schreef op 17 november 2021 om 12:01

    Een hele goede ontwikkeling om studenten te huisvesten op het campusterrein. Verder moet de Uni zich beraden over de exorbitante toename van de internationale student over de afgelopen jaren. Natuurlijk is het voor de Uni een verdienmodel immers de inkomsten uit collegegelden zijn steeds belangrijker geworden binnen het Business model van de Uni Met name de collegegelden van studenten van buiten de Europese Unie van de niet-EER tikken aan. Zij betalen gemiddeld ruim €8000 instellingscollegegeld per jaar voor een bachelor en zo rond de €15.000 voor een master. Dit alles is een voortvloeisel van een economisering die tot diep in het onderwijs is doorgedrongen. “Het doel wordt afgemeten aan economische relevantie. Ook het onderwijsproces is beïnvloed geraakt door dit. Maar moet je als Uni omdat je naast het aanbieden van opleidingen nog meer wensen wil/moet vervullen en hier de extra inkomsten voor nodig hebt daar de Nijmeegse bevolking mee opzadelen? Van alle kanten wordt er kritiek geleverd: kritiek op de massaliteit van het onderwijs, de gerichtheid op de efficiency en productie van het onderzoek, het gebrek
    aan samenwerking met de industrie. Maar zeker ook de relatief geringe aandacht
    die de universiteit zou besteden aan een groot maatschappelijk probleem nl de woningnood. Kom op Radboud pak je verantwoordelijkheid!

  2. GJ schreef op 17 november 2021 om 18:45

    Kamerbreed
    Reageren doe ik nooit maar nu kan ik het niet laten.
    Kijk even in het jaar verslag van de universiteit over de financiële verdeling over 1e, 2e etc geldstromen en herzie dan de mening over hoogte van collegegeld.
    Verantwoordelijkheid nemen over groot maatschappelijk woningnood probleem, past dat niet eerder een woningcoöperatie dan een onderwijsinstelling? En wordt dat met dit idee cq voorstel niet gedaan?

  3. JX schreef op 18 november 2021 om 10:51

    As a current international student, I am extremely disappointed with the housing problems and uni’s handling.

  4. Annemiek schreef op 19 november 2021 om 07:34

    Het valt mij op dat er de laatste jaren zelfstandige wooneenheden worden gebouwd voor studenten. Wat is er mis met een kamer en gemeenschappelijk sanitair, huiskamer etc?? Dit was al zo voor dat er spraken was v e pandemie. Als er woningnood is en mensen hierdoor onacceptabel lang thuis moeten blijven wonen, waarom moeten studenten dan de luxe van n compleet appartement hebben??

  5. kamerbreed Nijmegen schreef op 20 november 2021 om 08:36

    @Annemiek. Voor een studio of appartement kun je huursubsidie krijgen m.a.w. wij als maatschappij steunen de speculanten die exorbitante prijzen kunnen vragen voor nog geen 20 vierkante meter.

    • Subsidieslurpende student schreef op 20 november 2021 om 12:58

      Er zijn ook mogelijkheden om als bewoner van een verkamerd pand (met gedeelde faciliteiten dus) huurtoeslag te krijgen. Dat is niet voorbehouden aan studio’s of appartementen.

  6. kamerbreed Nijmegen schreef op 23 november 2021 om 19:14

    Hey subsidieslurper ik zou maar oppassen! Immers, Voldoet uw studentenkamer aan de voorwaarden van een zelfstandige woonruimte? Dan kunt u recht hebben op huurtoeslag. Het is dan echter wel belangrijk dat uw studentenkamer als gesplitste woning bekend is bij de Belastingdienst. U kunt dit zelf melden aan de Belastingdienst door hen dit telefonisch te laten weten via 0800 – 0543. En ff voor alle duidelijkheid
    Zelfstandige woonruimte
    Huurtoeslag kan alleen aangevraagd worden voor een zogenaamde zelfstandige woonruimte. Dit betekent dat de woning aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om recht te kunnen geven op huurtoeslag.

    Een zelfstandige woonruimte heeft minimaal de volgende kenmerken:

    De woning heeft een eigen toegangsdeur die u van binnen en van buiten zelf op slot kunt doen;
    In de woning heeft u een eigen woon(slaap)kamer;
    In de woning heeft u een eigen keuken met een aanrecht, een aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel;
    In de woning heeft u een eigen toilet met waterspoeling.

    • Subsidieslurper schreef op 25 november 2021 om 18:32

      Hoi Kamerbreed,

      Volgens mij weet de SSHN prima hoe ze hun panden moeten bouwen om huursubsidie te krijgen. Maakt u zich over mij maar geen zorgen.

      Bedankt voor uw bijdrage aan mijn woongenot!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!