SSH&: ‘Wij gaan meer bouwen op de campus’

10 okt 2019

In de toekomst zullen meer studenten midden op de campus wonen. Dat zei directeur Kees Stunnenberg althans afgelopen maandag bij de feestelijke aftrap van de renovatie van het Transitorium, een oude verpleegstersflat die omgebouwd wordt tot SSH&-complex. Maar waar dan?

Het Transitorium is een oude verpleegstersflat, gelegen naast Huize Heyendael, op een steenworp afstand van de medische faculteit. Ideaal voor studenten dus, die straks bij wijze van spreken vanuit hun bed de collegezaal in kunnen rollen. Volgend collegejaar moeten de 159 wooneenheden klaar zijn.

Als het aan de SSH& ligt, is de verbouwing van het Transitorium niet de laatste grote klus op de Nijmeegse campus die de studentenhuisvester op zich neemt. Directeur Kees Stunnenberg zinspeelde afgelopen maandag openlijk over een nieuw project op universiteitsterrein. ‘Dit is zeker niet het laatste complex dat wij realiseren op de campus’, zei hij tijdens de aftrap van de verbouwing van het Transitorium.

Geen duidelijk toekomstbeeld

Maar welke locatie heeft de SSH& op het oog? Daar wil de studentenhuisvester nog geen antwoord op geven. ‘Daarover komt waarschijnlijk binnen enkele weken nieuws over naar buiten’, zegt Stunnenbergs collega Vincent Buitenhuis. ‘Maar dat is niet aan ons.’

Voor ten minste twee grote universiteitsgebouwen is nog geen duidelijk toekomstbeeld: het oude bestuursgebouw aan de Comeniuslaan en het Spinozagebouw. Zouden die in aanmerking komen voor studentenhuisvesting, nadat de huidige gebruikers van die gebouwen naar het Maria Montessori zijn verhuisd?

Koen Fleuren van het Universitair Vastgoedbedrijf laat desgevraagd weten dat de toekomstige bestemming voor die gebouwen nog niet vastligt. ‘Maar het is niet zo gek dat de SSH& graag wil bijbouwen op de campus, als je bijvoorbeeld kijkt naar de lange wachttijden voor hun Sterrenbosch-complex, dat op de campus ligt.’

Wenselijk

Fleuren zegt dat er door de universiteit wel nagedacht wordt over de vraag of meer woningen op de campus wenselijk is of niet. ‘We werken momenteel aan een uitwerking van de onlangs gepresenteerde Strategie, maar we zitten nog niet in de fase van het maken van concrete plannen.’ In de door Fleuren genoemde Strategie staat onder meer dat de campus niet alleen een plek moet zijn voor onderwijs en onderzoek, maar ook voor “diverse vormen van bedrijvigheid, wonen, cultuur en sport”.

Als er straks wel concrete plannen zijn, en het voormalige bestuursgebouw of Spinoza uit de bus rollen als toekomstige studentenflats, dan ziet Fleuren daar wel mogelijkheden voor. ‘Het ene gebouw is geschikter om tot studentencomplex om te vormen dan het andere. Maar: technisch is veel mogelijk. Kijk bijvoorbeeld naar het voormalige kantoorgebouw van Rijkswaterstaat in de Arnhemse wijk Presikhaaf dat de SSH& omgebouwd heeft.’

3 reacties

 1. J Verschueren schreef op 10 oktober 2019 om 13:10

  Ombouw verpleegstersflat, hoewel goed idee, is helaas nog geen oplossing van het kamer/studentenhuisvestigensprobleem in de stad. Voorheen kantoorpand, echter ooit, mogelijk 20 jaar geleden, zijn deze verpleegkundigen in opleiding, de stad ingetrokken om een kamer te bewonen tijdens hun opleiding, dus een van de onzelfstandige wooneenheden, die aan het bestaande woningbestand zijn onttrokken.
  Veel Verpleegkundige HBO of MBO wonen, evenals andere studenten uit deze categorie op”kamers” in onze stad. Welkom!

  Om aan de totale behoefte van studerende te voldoen en de leefbaarheid in de stad te verbeteren zal er veel gebouwd moeten worden en wel met goede voorzieningen.
  Dus alle steun voor de plannen van SSH&!

 2. Qwerty schreef op 10 oktober 2019 om 13:12

 3. Kamerbreed Nijmegen schreef op 12 oktober 2019 om 07:07

  Zo zie je maar “wijsheid komt met de jaren” chapeau een juiste keuze en wel om het volgende;
  * SSH& is de partij die studerenden moet huisvesten!
  * wonen op een campus is ideaal voor alle partijen!
  * Als kamerbewoner niet meer te maken met louche verhuurders
  * Marktconforme huurprijs
  * Iedere 5 kamers die zij additioneel gaan aanbieden in de toekomst = gemiddeld 1 reguliere woning terug voor de Nijmegenaren!
  WIN WIN dus overduidelijk

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!