Studentbestuurders gekort op de bestuursbeurs?

14 feb 2012

Er dreigt in het volgende academisch jaar flink gekort te worden op de beurzen voor studentbestuurders. Vanwege een goedbedoeld maar ongelukkig amendement van (toenmalig) Kamerlid André Rouvoet krimpt het budget voor bestuursbeurzen mogelijk met maar liefst tweeënhalve ton. De universitaire studentenraad (USR) is ‘geschrokken’ en wil in gesprek met het college van bestuur.

Voormalig Kamerlid Andre RouvoetDe bestuursbeurzen worden betaald uit het profileringfonds. Maar ook studenten die buiten hun schuld studievertraging oplopen (bijvoorbeeld vanwege langdurige ziekte) kunnen zich voor financiële steun tot dat profileringfonds wenden.

Amendement
Een amendement van Kamerlid André Rouvoet verplicht universiteiten alle studenten die met de langstudeerboete te maken krijgen en een rechtmatig beroep doen op het fonds financieel te helpen. Uit een notitie blijkt dat de dienst Studentenzaken verwacht dat ongeveer tachtig studenten tijdens het collegejaar 2012/2013 een beroep op deze regeling zullen doen. De kosten zijn begroot op 245.000 euro. Dat komt bovenop de al begrote 110.000 euro voor studenten die tijdens de reguliere jaren van de studie vertraging oplopen.

Zelf dragen
Het amendement Rouvoet voorziet echter niet in extra financiering vanuit het Rijk: universiteiten moeten de gevolgen zelf maar zien te dragen. Uit de in januari gepresenteerde begroting blijkt dat de Radboud Universiteit het budget van het profileringfonds niet verhoogt. Dat wordt in de notitie bevestigd en heeft tot gevolg dat de extra taken moeten worden betaald uit de bestaande pot. Daarbij krijgen studenten die met overmacht te maken krijgen voorrang. In feite gaat dat één op één ten koste van de beurzen voor studentbestuurders: de pot waarop zij beroep kunnen doen krimpt van 810.000 euro tot 565.000 euro.

Geschrokken
Hoewel de studentvertegenwoordigers in de USR al aanvoelden dat er wat aan zat te komen en tijdens de begrotingsbehandeling vragen stelden over de kwestie, zijn ze ‘geschrokken’. Voorzitter Loeke Salemans: ‘Wij kunnen hier niet mee akkoord gaan.’ Het is voor de USR een lastige kwestie. ‘Wij vinden het heel goed dat studenten die vanwege overmacht worden geconfronteerd met studievertraging worden geholpen, maar dat mag niet op zulke ingrijpende wijze ten koste gaan van de Nijmeegse studentbesturen.’

Zoeken
De studentvertegenwoordigers hebben een gesprek aangevraagd met het college van bestuur. Ondertussen duiken de USR-leden in de universiteitsbegroting, op zoek naar andere mogelijkheden. Salemans: ‘We vertegenwoordigen beide groepen studenten en zullen onze best doen om de zaken van beide te behartigen.’
Het college van bestuur geeft aan niet inhoudelijk op de zaak te willen reageren. / Door Mark Merks

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!