Studentenorkest brengt eigen sprookje op de planken

12 apr 2019

Meer publiek en een andere aanpak. Dat wilden de leden van studentenorkest QHarmony. Zondag voeren de Nijmeegse muzikanten een zelfbedacht sprookje op in een uitverkochte zaal van Lux.

Normaal gesproken speelt studentenorkest, met leden van de Radboud Universiteit en de HAN, ‘gewoon’ een aantal muziekstukken in een formele setting. Maar ook de harmoniewereld moet met de tijd mee. Daarom draait het optreden deze keer om een vertelling van een eigen sprookje.

Carte blanche

De initiatiefnemers wilden dit jaar meer publiek trekken. ‘Vrienden zeiden vaak dat het toch niet echt was waar zij normaal graag naar luisterden en ouders kwamen omdat hun kind optrad. Het raakte niet iedereen wat er op het podium gebeurde’, zegt student politicologie Tim Jacobs.

Dat moet anders, dacht hij. Samen met orkestleden Luuk Mevis (ook politicologie) en Sven Berendsen (biologie en medisch laboratiumonderzoek) kreeg hij van het orkestbestuur een ‘carte blanche’ om een nieuw concept te bedenken.

V.l.n.r.: Sven Berendsen, Tim Jacobs en Luuk Mevis. Foto: Tom Hessels

Tim, een enorme fan van de Efteling, enthousiasmeerde de andere twee om iets rondom sprookjes, mythes en legendes te doen. Het plot moest draaien om een sprookjesbewaarder: een oude man in een bibliotheek die alle sprookjes ter wereld bewaakt. Er raakt een sprookje kwijt dat teruggehaald moet worden en allerlei avonturen volgen. Door de muziekcommissie geselecteerde ‘sprookjesachtige’ stukken muziek hielpen daarna om de rest van het verhaal in te vullen. Ook kwam er veel hulp van andere enthousiaste leden en commissies. Docente politicologie Gerry van der Kamp-Alons treedt op als verteller.

Heftig programma

Het is allemaal wel erg spannend, vinden Luuk en Sven. Dit is voor het orkest een behoorlijk heftig programma. ‘Vooral voor je concentratie.’ Normaal speel je bijvoorbeeld één werk, kan je dat afsluiten, pak je het nieuwe werk en ga je door. Bij dit programma gaat dat niet vanwege het verhaal tussendoor, volgens de muzikanten. ‘En je moet snel van partijen kunnen wisselen, wat in het begin soms chaos opleverde.’ Het was de vraag of dat goed zou komen, maar de generale repetitie op woensdagavond ging alvast goed.

‘Je moet snel van partijen kunnen wisselen’

Veel willen de bedenkers van het orkestexperiment niet kwijt over de inhoud, maar de moraal van het verhaal is dat je niet altijd je gestelde doelen hoeft waar te maken om van waarde te zijn. De waarde zit soms juist in bijeffecten. Dat zou een mooie troost zijn geweest als de nieuwe aanpak niet werkte, maar daar hoeft het studentenorkest zich geen zorgen over te maken. Het thema lijkt aan te spreken. De kaartjes waren twee weken geleden al uitverkocht.

1 reactie

  1. Sjeng Mevis schreef op 14 april 2019 om 16:24

    Hallo dames en heren,
    Goed bezig. Echt een uitdaging in de amateuristische blaasmuziek.
    Veel succes.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!