Tijdelijke fietsenstalling bij Montessorigebouw: ‘Veiligheid kwam in gedrang’
- Foto: Johannes Fiebig
Terwijl sommige fietsenstallingen op de campus vrijwel leeg staan, plaatste de universiteit deze week extra stallingen buiten het Maria Montessorigebouw. De fietsenkelder in het gebouw kwam zo vol te staan dat vluchtwegen werden geblokkeerd.
Het grasveld achter het Maria Montessorigebouw, dat na de regenbuien van de afgelopen weken weer groen kleurt, doet sinds deze week dienst als parkeerplaats voor fietsen. De universiteit heeft gisteren noodstallingen geplaatst om de drukte in de inpandige fietsenkelder het hoofd te bieden.
Noodoplossing
‘Een noodoplossing’, zegt Ferry Soetekouw van Campus and Facilities. ‘De veiligheid kwam in gevaar omdat studenten hun fietsen in de gangen zetten. De nooduitgangen werden geblokkeerd.’
Wie een blik werpt in de kelder ziet echter dat er nog voldoende plekken zijn. Net als bijvoorbeeld op het Centraal Station staat de kelder vol etagerekken. De bovenste rekken worden in het Montessorigebouw echter maar weinig gebruikt. ‘Niet iedereen is fysiek in staat om zijn fiets omhoog te tillen’, zegt Soetekouw.
Ook op andere plekken zijn er meer dan genoeg vrije fietsenstallingen te vinden. Met een bord nodigt de universiteit studenten uit om fietsen in het nabijgelegen Collegezalencomplex te zetten. Soetekouw verwacht daar niet te veel van: ‘Het is ingewikkeld mensen te verleiden om hun fiets elders te plaatsen. Ze willen nu eenmaal hun fiets zo dicht mogelijk kwijt bij de plek waar ze moeten zijn.’
Kinderziektes
Esther Huijs, huisvestingsmedewerker van de Faculteit der Sociale Wetenschappen, wijst erop dat het Montessorigebouw pas sinds het begin van dit collegejaar volledig wordt gebruikt. ‘Het gebouw is geopend tijdens corona. Het is daarom niet gek dat er nu nog kinderziektes aan het licht komen.’
Ook is het gebruikelijk dat de piekdrukte altijd aan het begin van het collegejaar ligt. Daar komt nu bovenop dat faculteiten willen dat studenten weer zoveel mogelijk naar de campus komen voor hun onderwijs. De verwachting is dan ook dat de drukte in de loop van het collegejaar weer afneemt en de rekken weer opgeborgen kunnen worden.
Fiets kwijt? Check AFAC
Wie de afgelopen weken zijn fiets is kwijtgeraakt in de Nijmeegse binnenstad, doet er goed aan om even te checken of AFAC ‘m heeft meegenomen. Namens de gemeente voert deze dienst verkeerd geparkeerde fietsen af. Sinds het begin van de introductie in augustus zijn er maar liefst 542 fietsen meegenomen door AFAC, meldt De Gelderlander. Voor een tientje kan de rechtmatige eigenaar zijn fiets ’terugkopen’ uit het AFAC-depot. Dat is bij bijna 40 procent van de meegenomen fietsen nog niet gebeurd.
Yvonne, I.M.M. Weekers schreef op 23 september 2022 om 12:28
Ja.je wil je vervoermiddel(de fiets in dit geval) zo adequaat (!) mogellijk stallen bij de plek waar je moet zijn: De fietsenkelder staat soms ‘bomvol’ en al die ‘etagerekken’ maken het maar ingewikkeld: ik kan de studenten heel goed begrijpen; dat ze niet boven hun kracht gaan heisen met hun vervoermiddel… Ben benieuwd welke oplossing zelf de studenten in acht nemen.De Universtiteit doet genoeg, maar studenten zijn ‘eigenwijs’. (letterlijk!)
Yvonne, I.M.M. Weekers schreef op 23 september 2022 om 12:35
Laat studenten niet boven ‘hun krach’werken’ door fietsen in een ‘etalagerek ’te laten heisen’. Ik denk dat gewone fietsenrekken ook wel dienst kunnen doen. Gewoon bij de grond blijven! dat levert meer energie op!
B.Rompot schreef op 26 september 2022 om 10:17
De fietsenkelder in het Grotius is ook overvol. Welke idioot kwam op het idee om de rekken bij Spinoza te vervangen door een nutteloos grasveld?