Tijdens hun vakantie verzamelden deze studenten 235 kilogram afval

16 sep 2019

235 kilogram. Zoveel afval verzamelden vijftien jongeren op een vijf dagen lange wandeltocht langs de Duitse Bergstrasse. Met hun actie haalden ze geld op om de vervuiling van de oceaan tegen te gaan. ‘Mensen gooien de vreemdste dingen weg’, zegt student Sina Bohm.

Een oude kinderwagen, gasflessen en een brandblusser. Het zijn maar enkele voorbeelden van afval dat student biologie Sina Bohm samen met veertien andere jongeren verzamelde tijdens haar laatste week vakantie in de Bergstrasse, een streek met veel bossen en wijngaarden.

‘Het idee voor de Clean Up Walk ontstond tijdens een workshop voor jongeren van het Wereld Natuur Fonds (WNF) in Duitsland’, vertelt de Duitse Bohm, die de tocht samen met twee vriendinnen organiseerde, anderhalve week later.

Vijf dagen deden ze over de vijftig kilometer van Bensheim naar Heidelberg. ‘Een prachtig natuurgebied’, zegt Bohm, ‘met voldoende dorpen in de buurt om te overnachten. Die combinatie was de reden om dit traject te kiezen.’ Overnachten deed de groep onder andere in een kinderopvang, een conferentiecentrum en een sporthal.

Van Food Sharing Duitsland kregen de studenten avondeten dat anders in de vuilnisbak was beland. ‘Handig, want zo konden we de kosten zo laag mogelijk houden.’

Brandblusser

Iedere ochtend trokken de jongeren op pad met trolleys en boodschappenkarretjes die ze van de lokale supermarkt hadden geleend. ‘Zodra we gingen lopen, raapten we afval op’, aldus Bohm. ‘Eerst in de dorpen zelf, daarna in de natuur.’

Sina Bohmn (links) haalde afval op tijdens haar vakantie. (c) WWF Deutschland

Mensen gooien de meest vreemde dingen weg, zegt Bohm. ‘Een stuk bijbel, een katheter, een brandblusser, oude kinderwagens, gasflessen, een benzinekan en heel veel sigarettenpeuken.’ De 235 kilogram afval die de jongeren verzamelden, lieten ze achter op locaties die ze voor hun tocht hadden afgesproken met lokale afvalbedrijven.

Met hun actie willen de jongeren mensen bewust maken van hoeveel afval in de natuur belandt. ‘Mensen vroegen ons vaak wat we aan het doen waren’, vertelt Bohm. ‘Dan vertelden we hen meer over onze actie. ’s Avonds werkten we onze blog bij met weetjes over hoelang het duurt om afval af te breken of dat één sigarettenpeuk veertig liter water verontreinigt.’

Wijnkoningin

Tijdens hun tocht zamelden de jongeren via crowdfunding en donaties geld in voor een actie van het WNF om visnetten uit de Oostzee te halen. ‘Zo’n 25 procent van het afval in de oceanen bestaat uit visnetten. Daar komen vissen en zeevogels en zoogdieren in terecht. De netten zijn bovendien gemaakt van kunststof. Als dat afbreekt, komt het in de voedselketen terecht, met schadelijke gevolgen voor het ecosysteem.’ De actie, die nog tot eind september loopt, bracht al meer dan duizend euro op.

Onderweg haalden de studenten verschillende Duitse media. Sina gaf interviews aan de Weinheimer Zeitung en aan drie radiostations. ‘In Lützelzachsen werden we ontvangen door iemand van het gemeentebestuur en de wijnkoninginnen van het dorp. We voelden ons heel welkom. (lacht)

In de toekomst wil Bohm graag een Clean Up Walk organiseren in de buurt van Nijmegen. ‘Het is een leuke manier om andere studenten te leren kennen. Je hoeft trouwens geen vijf dagen mee te wandelen, één dagje kan ook.’

Op 21 september is de World Cleanup Day. Ook in Nijmegen lopen enkele acties.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!