Universiteit en umc onderzoeken toekomst zonder elkaar

10 sep 2019

De kans bestaat dat de wegen van de Radboud Universiteit en het Radboudumc, die op dit moment onder één organisatie vallen, op termijn scheiden. In de komende maanden wordt onderzocht in welke vorm de beide organisaties verder kunnen gaan.

Bijzonder bericht op de website van de Radboud Universiteit en het Radboudumc: de overkoepelende toezichthouder Stichting Katholieke Universiteit (SKU) gaat de mogelijkheid onderzoeken om beide organisaties bestuurlijk uit elkaar te halen. Eind 2020 wordt een definitief besluit over de scheiding genomen.

Op dit moment zijn universiteit en ziekenhuis bestuurlijk, juridisch, fiscaal en financieel één instelling en daarmee volledig afhankelijk van elkaar.

‘Radboud Universiteit en Radboudumc willen meer ruimte krijgen om zelfstandig strategische afwegingen te maken en daarvoor de verantwoordelijkheid te dragen’, staat in een gezamenlijk persbericht dat gisteravond werd verstuurd. En: ‘Beide organisaties (…) zullen in een andere organisatievorm niet meer over de volle breedte verantwoordelijkheid zijn voor elkaar.’

Dat betekent niet dat het minder loopt in een van de twee organisaties, benadrukt de woordvoerder van de universiteit. ‘Op dit moment is het Radboudumc financieel en juridisch verbonden aan de universiteit, en vice versa. Stel dat het Radboudumc of de universiteit een lening aangaat waar een hypotheek op rust, dan is de andere partij daar ook aansprakelijk voor.’ Dat is een van de redenen om de organisaties uit elkaar te halen.

Inhoudelijk willen universiteit en ziekenhuis wel blijven samenwerken. De medische faculteit van de Radboud Universiteit zal een onderdeel blijven van het Radboudumc.

Strategie

Het aangekondigde onderzoek is op zijn minst verrassend te noemen. De nieuwe Strategie van de Radboud Universiteit, die bij de opening van het academisch jaar werd voorgesteld, heet A significant impact. ‘Daarmee benadrukken we onze relatie met het Radboudumc’, vertelde collegevoorzitter Daniel Wigboldus vorige week aan Vox. De missie van het Radboudumc is To have a significant impact on healthcare.

‘Radboudumc en Radboud Universiteit hebben een toekomst met elkaar, zij het in een ander organisatorisch verband. De strategie die Wigboldus tijdens de opening van het academisch jaar lanceerde bevestigt dat’, aldus de woordvoerder.

1 reactie

 1. Jos Vrancken Peeters schreef op 11 september 2019 om 09:04

  1951 was het er, de medische faculteit en het ziekenhuis volgde als gast in het CWZ.
  En toen kwam er een eigen Radboud ziekenhuis. En universiteit en ziekenhuis groeiden en veranderden. Radboud Universiteit en Radboudumc. En de medische faculteit, de studenten komen in beide instituten. Technieken ontwikkeld binnen de universiteit zullen steeds meer toepassing vinden ook in het ziekenhuis, nanotechnologie, AI, 3D technieken.
  Er zal een universiteit en ziekenhuis overkoepelend bestuursorgaan moeten komen anders krijgen we het bekende spelletje van de alpha-apen: jouw schuld, jouw schuld.
  Er was eens, onze trots: NS. Nu zijn er treinen en zijn er rails met veel haken en ogen die elkaar niet kunnen vinden.
  Bewaar de eenheid!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!