Universiteit geeft snelcursus zitten

09 jan 2020

Deze week op de universiteit: een zitconsult. Want hóe zit je eigenlijk goed achter je bureau? En doet de Radboud Universiteit verder wel genoeg om goed zitgedrag te bevorderen? 'Tien uur op een stoel is voor een student geen uitzondering.'

‘Als ik vraag: zit jij wel goed, krijg ik altijd een “denk het wel” als antwoord’, zegt beheerder van ICT-middelen Wolter Jansen. ‘Als ik vraag: “Hoe dan?” weten studenten en medewerkers eigenlijk al niet meer wat te zeggen.’ Want hóe je goed zit, weten veel te weinig mensen op de universiteit.

Zitconsult

Vandaar de themaweek ‘Zit jij wel goed?’, deze week op de universiteit. Wolter, USR-leden, HAN-studenten ergotherapie en medewerkers van de arbo- en milieudienst houden pop-up inloopspreekuren op verschillende locaties op de universiteit. Gekleed in rode Radboud-hoodies spreken ze argeloze voorbijgangers op weg naar een studieplek aan en delen ze breed lachend folders uit.

‘Tien uur op een stoel zitten is voor een student geen uitzondering’, zegt USR-lid Auke van Wersch. Daarom pleitte de USR twee jaar geleden al voor bureaustoelen waarvan je de rugleuning en zithoogte kan verstellen. ‘Nieuw aangekochte stoelen zijn ergonomisch’, zegt Van Wersch.

Studenten en medewerkers kunnen ter plaatse een ‘consult’ krijgen op een ergonomische stoel en een laptopstandaard uitproberen. Maar wie de tips op zak heeft, moet nog wel een plek kunnen vinden waar daadwerkelijk zo’n goede stoel of verstelbaar bureau te vinden is. Dit meubilair, of nog beter: stabureaus, zijn nog lang niet overal op de universiteit gemeengoed, zegt Cora Klaver van de arbo- en milieudienst. Ze wijst naar de eerste twee bureaus aan de raamkant van de bibliotheek. ‘Die zijn in hoogte verstelbaar.’ De rest dus niet.

FNWI

De inrichting van gebouwen wordt aan faculteiten overgelaten. ‘De faculteit sociale wetenschappen is bijvoorbeeld met gezond werken bezig’, zegt Klaver. Het nieuwe Maria Montessori-gebouw krijgt modern kantoormeubilair. Koploper op het gebied, met een divers aanbod van stabureaus, verstelbare stoelen en tafels en zelfs bureaufietsen is de FNWI-faculteit. Klaver: ‘Zij besteden er meer geld en aandacht aan.’

Het laatste pop-up inloopspreekuur is vandaag in het Erasmusgebouw, van 11.00 tot 14.00 uur in de hal voor het Erasmus Study Centre.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!