Universiteit moet ‘fossielvrij’

13 feb 2015

De Radboud Universiteit moet het goede voorbeeld geven en niet investeren in de fossiele industrie. GroenLinks Nijmegen roept daartoe op in een brief die vandaag op de post gaat naar het college van bestuur.

industrie
Foto: Georgie Pauwels

Wellicht had je het nog niet gemerkt, maar het is vandaag Global Divestment Day. Milieuorganisaties hebben deze dag in het leven geroepen om grote organisaties op te roepen niet te investeren in bedrijven die hun geld verdienen met het vinden en uitbaten van gas- en olievelden.

GroenLinks Nijmegen grijpt deze dag aan om het college van bestuur van de Radboud Universiteit een brief te sturen. Want de Radboud Universiteit heeft rekeningen bij ING, Rabobank en ABN AMRO, banken die in de Eerlijke Bankwijzer geen voldoende scoren op het gebied van klimaatvriendelijkheid.

Juist een universiteit, waar wetenschappers onderzoek doen naar klimaatverandering, ecosystemen, duurzame technologie en economische transities, zou het goede voorbeeld moeten geven. Drie concrete aanbevelingen die GroenLinks in de brief doet: investeer niet in fossiele brandstoffen, stap over naar een groene bank en vraag pensioenfonds ABP binnen vijf jaar afstand te doen van beleggingen in de fossiele industrie.

Handtekeningen
‘Dit is natuurlijk niet binnen een week geregeld’, zegt biologiestudent Niels Tiemessen, tevens voorzitter van de werkgroep Klimaat en Groen van GroenLinks Nijmegen. ‘Het is dan ook geen aanval op de universiteit, maar een oproep tot verbetering.’ Tiemessen probeert zo veel mogelijk hoogleraren en studentenorganisaties zover te krijgen dat ze de brief ondertekenen. ‘Tien hoogleraren zou mooi zijn.’ Tot nu toe hebben hoogleraren Jan Jonker (maatschappelijk ondernemen) en Ben Dankbaar (bedrijfskunde) hun steun uitgesproken.

Ook studentenvakbond AKKU zal de brief ondertekenen. Secretaris Ilse van Dijk: ‘Voor zover wij weten doet de universiteit geen directe investeringen in bedrijven. Wel heeft ze veel spaargeld, en dat staat niet op duurzame banken. Terwijl de universiteit zich wel profileert als groen en duurzaam.’

Niet machteloos
Dat geld kan echter niet zomaar naar Triodos of ASN worden overgeboekt. ‘De universiteit is gebonden aan de regel van de overheid dat het geld weggezet moet worden bij een bank die voldoende geld in kas heeft. Daar voldoen die duurzame banken niet aan.’ Toch staat de universiteit niet machteloos, vindt Van Dijk. ‘Je kunt als klant wel verplichtingen opleggen over wat er met je geld gebeurt. Bijvoorbeeld dat je niet wil dat er geïnvesteerd wordt in Shell.’ Tot nu toe legt de Nijmeegse universiteit dergelijke restricties niet op.

Het grootste pijnpunt zit hem in het pensioenfonds van het universiteitspersoneel: ABP. Daar zitten honderden miljoenen euro’s in, en die worden niet allemaal in groene beleggingsfondsen gestopt. Volgens Van Dijk staat de Radboud Universiteit alleen niet sterk genoeg tegen deze pensioengigant. ‘Daarom is Global Divestment Day belangrijk. Ook andere universiteiten worden opgeroepen om hun geluid te laten horen tegen ABP.’ / Mathijs Noij

0 reacties

  1. Verwarring schreef op 14 februari 2015 om 14:34

    Met deze kop dacht ik dat het over de medewerkers van de Radboud Universiteit ging!

    • Has schreef op 20 februari 2015 om 10:20

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!