Verslag inleiding in Peter Sloterdijk door René ten Bos online
Sloterdijk is een spannende filosoof maar hij heeft geen spannend of spectaculair leven geleid. Niettemin heeft zijn biografische achtergrond – de afwezige vader, zijn affiniteit met de generatie van 1968, zijn flirt met Bhagwan, zijn aanvankelijke verwantschap met de Frankfurter Schule – zeker sporen nagelaten in zijn werk. Zijn faam als filosoof begint met de publicatie van zijn boek Kritik der Zynischen Vernunft, dat niet toevallig in 1982, tweehonderd jaar na Kants Kritik der reinen Vernunft verscheen. In dit boek verklaart Sloterdijk het Verlichtingsproject, waarvan Kant de grote denker is, dood. Dat plaatste Sloterdijk in het centrum van een felle controverse met de aanhangers van de Frankfurter Schule, de Duitse sociologische en filosofische stroming die zich in de jaren 1960 bezighield met maatschappijkritische, neomarxistische, kritische theorievorming.
De Frankfurter Schule werd in zekere zin beschouwd als de belichaming van het Verlichtingsdenken in Duitsland. Sloterdijks debat (om niet te zeggen: ruzie) met dé icoon van de Frankfurter Schule, Jürgen Habermas, is beroemd/berucht geworden. Het was deze controverse die ertoe leidde dat Sloterdijk in 1988 het project van de Frankfurter Schule definitief dood verklaarde. Sindsdien is Sloterdijk voortdurend in intellectuele relletjes verwikkeld geweest over zijn boeken of uitspraken. Het meest bekend is wellicht de commotie rond Regeln für den Menschenpark, een rede die hij in 1999 hield en waarin tegenstanders een pleidooi hoorden voor eugenetische experimenten. Controverse is Sloterdijk niet onaangenaam, maar hij vermijdt in zijn denken en in zijn uitspraken scherpslijperij; hij is een uitgesproken anti-radicaal denker. Hele verslag
Op maandag 16 mei is Peter Sloterdijk te gast bij het Soeterbeeck Programma. Hij spreekt dan zijn lezing Du musst dein Leben ändern uit. Hij stelt daarin dat je moet oefenen, oefenen, oefenen om een ander, beter mens te worden. Maar wie heeft nog het gezag om de mensheid tot verandering te bewegen? Sloterdijk betoogt dat alleen de mondiale crisis zelf dat gezag nog heeft, omdat zij zich op iets onvoorstelbaars beroept, iets waarvan ze een voorbode is: de mondiale ecologische en economische catastrofe. Daarom: word een beter mens! De voertaal is Duits. De lezing is uitverkocht. Volg de lezing via een videoverbinding.
De Radboud Universiteit Nijmegen reikt tijdens de Dies Natalis op 19 mei 2011, een eredoctoraat uit aan Peter Sloterdijk.