Welzijn vis is hot
Het welzijn van de vis. Tien jaar geleden was dat geen sexy onderwerp. Nu wel. Een Nijmeegse cursus vandaag over vissenwelzijn, met onder meer Gert Flik van dierfysiologie, was binnen een dag volgeboekt. Wie komt daar nu op af? Mensen van verschillend pluimage, zo blijkt. Dierartsen natuurlijk, maar ook medewerkers van de dierenbescherming, van Sealife in Scheveningen en van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek. Verder vertegenwoordigers uit een hoek waarvan je niet zo heel snel verwacht dat het welzijn van vissen hun aandacht heeft. Neem de Kennemervis Groep, een in Nederland gevestigde onderneming actief in de verwerking, handel en distributie van vis. Of Heiploeg bv, de grootste garnalenleverancier van Europa. Coördinator Daisy Knegjens-Maurits van de cursus was ook even van haar stuk gebracht: ‘Ik had de uitnodiging per mail rond gestuurd en binnen één dag zat de cursus praktisch vol. We hebben daarom nu ook een extra cursus ingepland voor november. Die zit overigens ook al weer vol.’ De cursus duurt een dag en een avond en vindt plaats in Hotel Golden Tulip in Berg en Dal. Het is de eerste keer dat een dergelijke cursus in Nederland wordt aangebonden. Flik heeft zijn subsidiepot ervoor aangesproken met geld van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Hoe verklaart hij de grote opkomst? ‘De nieuwe keurmerken voor duurzaam gevangen vis zijn een aanwijzing dat er in redelijk geciviliseerde landen als Nederland een toenemend bewustzijn is dat je ook met vissen voorzichtig om moet gaan, ook als je ze uiteindelijk wilt doden om op te eten. Verder is natuurlijk het ecosysteem een punt van aandacht omdat je met vangst of kweek al gauw een aanslag doet op dat ecosysteem. En de mate waarin dat gebeurt is soms zo groot dat de capaciteit om te herstellen overschreden wordt.’ Behalve Gert Flik staan vandaag ook docenten van de Universiteit Utrecht en van de universiteit in Wageningen voor de groep in Berg en Dal. / Martine Zuidweg