Wie wordt de nieuwe rector? (1): Ashley Terlouw kiest Anna van der Vleuten

21 mrt 2023

De Radboud Universiteit zoekt een nieuwe rector. Wie zou het stokje van Han van Krieken in het nieuwe collegejaar moeten overnemen? In deze rubriek dragen medewerkers of studenten iemand voor. Ashley Terlouw, hoogleraar Rechtssociologie en voorzitter van het Radboud Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, trapt af en kiest Anna van der Vleuten.

Ashley Terlouw: ‘Wijs, wellevend en warm. Dat zijn de drie eigenschappen die Anna van der Vleuten (hoogleraar Contesting Europeanization en vicedecaan onderwijs bij managementwetenschappen, red.) geschikt maken als rector. Wijs omdat ze slim en strategisch is en wetenschappelijk sterk. Ze heeft een politieke antenne en bestuurlijke ervaring. Wellevend omdat ze beschaafd is, hoffelijk, integer en ruimdenkend. Ten slotte: warm, omdat ze hartelijk is, benaderbaar en verbindend. Ze heeft bovendien oog voor minderheden – zo toont haar bestuurswerk voor de Eurogames (LGBTQI+-sportevenement, red.) aan.

Beschaafd

Ik ken Anna goed omdat we samen een promovenda begeleiden. Ze doet dat met zoveel aandacht en zo zorgvuldig. Daarin is ze een voorbeeld voor mij. Toen ik zelf een boek aan het schrijven was en ik aarzelingen had over de opzet en zin ervan, heeft Anna mij de moed gegeven om door te zetten. Maar niet alleen ik heb haar hoog zitten. Iedereen die ik spreek is vol waardering. Ook op mijn faculteit, die niet eens de hare is.

‘Na honderd jaar wordt het hoe dan ook tijd voor een vrouwelijke rector’

Met Anna zou de universiteit een rector aanstellen die goed nadenkt en belangen afweegt als een probleem zich aandient. In een tijd vol geschreeuw, blijft zij beschaafd. Bovendien is ze benaderbaar: personen zullen zonder aarzeling op haar durven afstappen.

Hoewel er ook toegankelijke mannen zijn, helpt het daarvoor misschien ook dat ze vrouw is. Ze weet daardoor hoe een glazen plafond werkt en hoe het is om te maken te krijgen met vrouwonvriendelijk gedrag. Hoe dan ook wordt het na honderd jaar wel eens tijd voor een vrouwelijke rector. Dat laat zien dat vrouwen ook geschikt zijn als rector en het is een voorbeeld voor jonge vrouwen en mannen in de wetenschap.

Toegift

Maar schilder haar niet af als softie. Ze is standvastig en staat stevig in haar schoenen. Wel combineert ze dat met aandacht voor de medemens. Dat laatste is een toegift – dat heeft ze óók nog.’

Wil je iemand voordragen voor deze rubriek? Stuur een mailtje naar redactie@voxweb.nl

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Mirjam Termaat schreef op 23 maart 2023 om 13:04

    Heel goed voorstel Anna van Vleuten ken haar van de tijd dat ik op p en o van de faculteit managementwetenschappen werkte alle kenmerken zoals hierboven ev genoemd heeft. Ideaal als nieuwe vrouwelijke rector

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!