Wie wordt de nieuwe rector? (2): Lotte Jensen kiest Paula Fikkert

24 mrt 2023

De Radboud Universiteit zoekt een nieuwe rector. Wie zou het stokje van Han van Krieken in het nieuwe collegejaar moeten overnemen? In deze rubriek dragen medewerkers of studenten iemand voor. Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis, ziet in Paula Fikkert de ideale kandidaat.

Lotte Jensen: ‘Eigenlijk is het een onmogelijke vraag om te beantwoorden. Maar áls ik moest kiezen dan zou het mijn directe collega Paula Fikkert zijn. Ze is wat mij betreft een boegbeeld van de nieuwe wind die er nu waait, zeker als je ziet wat ze heeft gedaan als voorzitter van de commissie Erkennen en Waarderen. Ze heeft een brede blik op de wetenschap en een goede visie op de universiteit.

Cultuuromslag

Er is een cultuuromslag gaande waarbij er meer aandacht is voor werkdruk, waardering voor wetenschappers in complete zin en de universiteit als plek waar je je thuis kunt voelen. Bij die omslag stelt Paula zich zowel kritisch als constructief op. Naast haar vele bestuurservaring is ze ook nog eens een excellente wetenschapper met een brede visie op taalbeleid en -ontwikkeling.

 ‘Ze is sociaal en verbindend, twee kwaliteiten die een rector moet hebben’

De universiteit is een plek waar vele richtingen en disciplines naast elkaar bestaan. Een rector moet daar oog voor hebben en daarnaast de souplesse bezitten om daar goed mee om te gaan. Dat zijn precies de kwaliteiten die Paula heeft. Ze is daarnaast sociaal en verbindend, twee kwaliteiten die een rector moet hebben.

Goede raadgever

Ook wordt het eens tijd voor een vrouw als rector, maar dat is zeker niet de eerste reden waarom ik haar noem. Dat is alleen maar een bonus in haar geval. Net als dat ze de partner is van Theo Engelen, van wie ik het jammer vond dat hij vertrok als rector. Daar zou ze een goede raadgever aan kunnen hebben.

Overigens ga ik Han van Krieken wel missen, want ik vind dat hij het erg goed doet. En stel dat mijn voordracht uit zou komen dan ga ik Paula helemaal missen als directe collega.’

Wil je iemand voordragen voor deze rubriek? Stuur een mailtje naar [email protected]

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Jos Muijres schreef op 25 maart 2023 om 08:03

    Helemaal met Lotte Jensen eens! Paula Fikkert is uitermate geschikt. Ze heeft veel bestuurlijke ervaring, hecht aan kwaliteit en heeft oog voor mensen op de werkvloer. In een tijd waarin de afstand tussen leidinggevenden en de werkvloer groter en groter wordt en waarin mensen zich minder en minder gewaardeerd voelen, zal zij zich zeker inspannen om het het tij te keren, een frisse wind te laten waaien.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!