Zo gaat het oude deel van het Radboudumc tegen de vlakte: ‘Oh, maar dit mag helemaal niet weg’

27 feb 2024 ,

Een groot groen park, met een verbeterde aanrijroute voor auto's. Dat moet er komen op de plek van de westingang van het Radboudumc. Het idee is om het historische landgoed Heyendaal in ere te herstellen.

Voordat het zover is, moet er nog het nodige gebeuren. Het westelijke deel van het ziekenhuis staat al enige tijd leeg, sinds het nieuwe hoofdgebouw in de zomer van 2022 in gebruik werd genomen. Verschillende afdelingen verhuisden intern.

Achter de grote hekken wordt inmiddels druk gewerkt aan de sloop van de verschillende verouderde gebouwen. Dat gebeurt in fases: eerst de fijne sloop waarbij de gebouwen volledig worden gestript en de materialen eruit gehaald worden. Een deel daarvan wordt hergebruikt. In een later stadium volgt de grote sloopkogel. Eind 2025 moet de sloop klaar zijn en kan de aanleg van het park beginnen.

Schets van het park. Op de plek van de vijver staan nu nog de te slopen gebouwen. Illustratie: Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten.

Directeur bouwzaken van het Radboudumc Mark Cox leidde Vox rond over het bouwterrein en gaf uitleg bij de sloop. Van de restanten van de oude verpleegkamers van Interne Geneeskunde tot aan de veiligheidsregels rondom de asbestsanering. ‘Als straks alleen het betonnen skelet nog staat, komen er van die hele grote kranen. Die grijpen alles kapot.’

Ook KNO-Verpleegkundige Janneke Dorgelo, al 32 jaar werkzaam in het ziekenhuis, sloot aan bij de rondleiding. Daarbij kwamen de nodige herinneringen aan vervlogen tijden naar boven. ‘Vroeger was daar beneden het archief, er werd nog gerookt. Dat ging gewoon zo.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!