‘Zo’n onderscheiding kan natuurlijk geen kwaad’
Dertien masteropleidingen van de Radboud Universiteit zijn landelijk gezien de beste in hun soort, dat blijkt uit de Keuzegids Masters 2013 die gisteren is verschenen. De Faculteit der Letteren is met vier maal goud bijzonder goed vertegenwoordigd. ‘En dat hadden we hard nodig.’ Daarnaast kregen twee masteropleidingen (Cognitieve neuroscience en Theologie) het kwaliteitskeurmerk ‘topopleiding’. In totaal werden 53 Nijmeegse masters beoordeeld. De universiteit scoort beter dan vorig jaar, toen tien masteropleidingen zich de beste mochten noemen. De Faculteit der Letteren is blij met uitkomst van de Keuzegids Masters 2013, aangezien vier van hun masters als beste beoordeeld worden. ‘Natuurlijk zitten er aan ieder onderzoek haken en ogen, maar als je goed uit de bus komt dan ben je meestal toch geneigd om te roepen dat het een goed onderzoek is’, lacht decaan Theo Engelen. ‘Ik durf wel te stellen dat onze masters ook echt goed zijn. Het onderwijs is beter geworden; docenten zijn zich bewust van de noodzaak om zich kwalitatief te onderscheiden, omdat de studenten anders vertrekken naar een andere universiteit.’ Dat is in het verleden dan ook iets te vaak gebeurd, als het aan Engelen ligt. ‘De verhouding tussen het aantal bachelorstudenten dat voorafgaand aan de master vertrekt uit Nijmegen en het aantal masterstudenten dat juist van buitenaf deze kant op komt, is voor heel de universiteit negatief. Maar onze faculteit doet het op dit gebied het slechtst. Exacte cijfers zullen we nooit weten, maar ik ben ervan overtuigd dat de resultaten uit de Keuzegids ervoor zouden kunnen zorgen dat onze bachelorstudenten hier blijven. Studenten zijn naar mijn mening slim genoeg om research te doen naar de reputatie van de master die ze willen gaan volgen. Dan kan zo’n onderscheiding natuurlijk geen kwaad.’ / Tim van Ham De dertien opleidingen die op een (soms gedeelde) eerste plaats staan in de Keuzegids Masters 2013 zijn: Artificial Intelligence, Chemistry, Cognitive neuroscience (research), Communicatie- en Informatiewetenschappen, Kunst- en cultuurwetenschappen, Letterkunde: nieuwe filologie (research), Mathematics, Natuur- en sterrenkunde, Oudheidstudies, Pedagogische wetenschappen, Political science, Sociologie en Tandheelkunde.
student schreef op 19 april 2013 om 18:18
Beetje Jammer dat de faculteit Sociale wetenschappen schijnbaar wel trots is op hun opleidingen Sociologie en Cognitive Neuroscience ( http://www.ru.nl/socialewetenschappen/)
Maar niet op Artificial Intelligence of Pedagogische wetenschappen.
Het mag wat kosten – behalve promoveren, dat niet | Vox magazine schreef op 23 april 2013 om 07:55
[…] Dat impliceert dat als de Radboud Universiteit besluit om – bijvoorbeeld – te investeren in Cognitive Neuroscience, een studie die het al jaren heel goed doet, dat we daar vervolgens een hoger collegegeld kunnen […]