Zonder hoogopgeleide ouders gaan studenten minder vaak naar buitenland

18 jan 2022

Studenten met ouders die geen hoger onderwijs hebben gevolgd gaan aanzienlijk minder vaak naar het buitenland voor hun opleiding. Internationaliseringsorganisatie Nuffic pleit voor meer kansengelijkheid.

Nuffic baseert zich op de gegevens van ruim 15 duizend wo- en hbo-studenten die in 2020 meewerkten aan de jaarlijkse Studentenmonitor van het ministerie van OCW. Van de eerstegeneratiestudenten onder hen zegt 61 procent dat ze niet voor hun opleiding naar het buitenland zijn geweest en dit ook niet van plan zijn. Van de studenten met ouders die wél hebben gestudeerd is dat aandeel 51 procent.

De kosten en het gemis van familie en vrienden zijn de meest genoemde redenen om niet in het buitenland te gaan studeren.

Kinderen

Ook studenten met kinderen (7 procent van de respondenten) blijven vaker thuis. Dat geldt voor 73 procent van hen, tegen 53 procent van de respondenten zonder kinderen. Een laag inkomen van de ouders heeft een geringer effect.

Een functiebeperking of een migratieachtergrond hebben ook geen negatieve invloed; wie in het buitenland is geboren is juist iets meer geneigd om in het buitenland te studeren.

Beter informeren

Volgens Nuffic laat het onderzoek zien welke studenten minder vaak naar het buitenland gaan en biedt het handvatten om daar iets aan te doen. ‘Tijdige en regelmatige informatie over bijvoorbeeld de financieringsmogelijkheden is essentieel’, stelt een van de onderzoekers. Ook het mogelijk maken van een korter verblijf in het buitenland kan volgens haar helpen, bijvoorbeeld een drieweekse uitwisseling of ministage.

Verder wil het Nuffic dat meer Nederlandse studenten een volledige opleiding in het buitenland volgen. Nu doet 2 procent dat. De financieringsmogelijkheden kunnen beter onder de aandacht worden gebracht en met de voorlichting kan al op middelbare scholen worden begonnen.

4 reacties

  1. Student schreef op 20 januari 2022 om 13:43

    Sinds wanneer wordt het niet naar het buitenland gaan tijdens je studie als een probleem gezien?

    • A.D. schreef op 24 januari 2022 om 14:16

      Volgens een EU-onderzoek naar de impact van Erasmusprogramma’s hebben voormalige uitwisselingsstudenten vaker een stabiele baan nadat ze afstuderen. Dit is een correlatie, nog geen causaliteit. Het kan zo zijn dat uitwisselingsstudenten vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken bezitten die het goed doen op de arbeidsmarkt, en dat ze ook zonder uitwisseling al een voordeel zouden hebben.

      Hoe dan ook, er is dus een mogelijkheid (!) dat een tijd in het buitenland positief uitpakt voor je carrière. In dat geval is het klassenverschil problematisch: buitenlandervaring stelt kinderen van hogeropgeleide ouders in staat betere banen te pakken. Eerstegeneratiestudenten staan vervolgens op achterstand, omdat niet naar het buitenland kunnen of durven vanwege financiële beperkingen.

      https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_14_1025

      (En dit staat nog los van de discussie over de voordelen en nadelen van uitwisselingen voor het algemeen belang van zowel Europa als Nederland. Dat is weer een heel ander debat.)

  2. C. Riticus schreef op 26 januari 2022 om 10:34

    A.D., maar wie zegt dat eerstejaarsstudenten door die achtergrond minder in het buitenland gaan studeren? Zoals je zelf zegt: correlatie is geen causaliteit. En zie boven: “De kosten en het gemis van familie en vrienden zijn de meest genoemde redenen om niet in het buitenland te gaan studeren.”

    • Pieter schreef op 26 januari 2022 om 13:03

      Het zou me niet verbazen als eerstegeneratiestudenten vaker bij hun ouders wonen en om die reden er bewust voor kiezen niet in het buitenland te gaan studeren. In dat geval is er simpelweg sprake van verschil in keuzes en heeft het niets met kansenongelijkheid te maken. Het is in dit soort discussies niet bepaald de eerste keer dat verschil in keuze verward wordt met kansenongelijkheid.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!