Opinie

Waarom komt er geen Universitair Cultuurcentrum?

23 mei 2022

OPINIE - In het nieuwe Campusplan is te weinig aandacht voor cultuur. Sport heeft de focus, cultuur is bijzaak, vindt vierdejaarsstudent en PvdA-fractievolger Mika Kraft. ‘Laten we naast een Universitair Sportcentrum ook een Universitair Cultuurcentrum bouwen.’

De campus verandert snel. Steen maakt plaats voor glas en klassieke collegezalen worden meer afgewisseld met ruimte voor samenwerken en ontmoeten. Dat staat in het nieuwe Campusplan van de Radboud Universiteit, dat een blik werpt op de campus van 2030.

Hoewel ik altijd gecharmeerd was door de Thomas van Aquinostraat als academisch doolhof, juich ik deze plannen toe. Maar ik mis serieuze aandacht voor een thema dat dit wel verdient: cultuur. Waarom grijpt het college van bestuur dit moment niet aan om een heus Universitair Cultuurcentrum neer te zetten?

De Cycloop

Waar er een heel Sportcentrum is met indrukwekkende voorzieningen, omringd door grote velden, zijn studenten voor culturele activiteiten en hobby’s veel meer op zichzelf aangewezen. De campus nodigt studenten minder vaak uit om een kunst- of cultuurhobby te proberen dan een nieuwe sport. Tijd dat dit verandert. Cultuur is even belangrijk als sport en verdient dus ook een eigen plek.

‘Het grote verschil zit hem in de faciliteiten die er wél zijn voor sport, maar niet voor cultuur’

Begrijp me niet verkeerd: er gebeurt op de Radboud Universiteit echt wel het een en ander rondom cultuur. Cultuur op de Campus heeft een uitgebreid programma en er zijn meerdere verenigingen waar je met culturele hobby’s aan de slag kunt. Denk aan studentenfotografievereniging De Cycloop of studententheatervereniging Op Hoop van Zegen.

Het grote verschil zit hem in de faciliteiten die er wél zijn voor sport, maar niet voor cultuur. Culturele verenigingen moeten zelf ruimte en materialen regelen. Bovendien is er, in vergelijking met sport, amper aanbod van starterscursussen georganiseerd door professionals. Sport heeft de focus, cultuur is bijzaak.

Functionaliteit

In het Campusplan staan een paar ideeën die proberen te voorzien in de bestaande behoefte aan kunst en cultuur. Zo wordt onderzocht of ‘realisatie van oefenruimten noodzakelijk is’ en of kunst kan dienen om ‘jonge kunstenaars een platform te bieden en om mensen te verbinden aan een ruimte’.

Het is jammer dat de plannen voor kunst en cultuur focussen op noodzakelijkheid of functionaliteit, terwijl creativiteit een belangrijke waarde is die dieper moet worden verankerd in het DNA van de universiteit en de campus. Logischer zou zijn om studenten direct aan te moedigen een nieuwe artistieke of culturele hobby uit te proberen. Net zoals veel studenten op de campus uitgenodigd worden een nieuwe sport te ontdekken.

Als de Radboud Universiteit nieuwe studenten inspireert tot kunst of muziek, dan kan het een broedplaats worden voor nieuw artistiek talent. Daarnaast helpt kunst alle toekomstige onderzoekers om hun bevindingen toegankelijker te presenteren aan de samenleving en daarmee de verbinding met Nijmegen te versterken. Maar, minstens zo belangrijk is dat kunst en cultuur ons helpen te ontwikkelen als mens.

Wereldniveau

Cultuur draagt immers bij aan zelfvertrouwen, fitheid, sociale cohesie, empathie en algemeen welzijn. Bij de uitreiking van zijn eredoctoraat benadrukte schrijver Adriaan van Dis dat literatuur helpt om mensen in een andere situatie dan jij beter te begrijpen. Mijn partijgenoot Frans Timmermans sloot zich hier bij de uitreiking van de Vrede van Nijmegen-penning bij aan door te zeggen dat je je door kunst beter kunt verdiepen in mensen buiten je bubbel.

‘Kunst en cultuur moeten dieper worden verankerd in het DNA van de universiteit en de campus’

Volgens het Campusplan komen op de plek van het Collegezalencomplex ontmoetingsruimtes en faciliteiten zoals het Teaching and Learning Centre. Laten we deze kans benutten om op deze plek elkaar niet alleen te ontmoeten, maar ook samen te creëren.

Het wordt tijd om naast het Universitair Sportcentrum ook een Universitair Cultuurcentrum te bouwen. We kunnen er ateliers ontwikkelen, zodat studenten kunnen schilderen, tekenen of beeldhouwen. We kunnen er repetitieruimtes maken, zodat muzikanten elkaar kunnen ontmoeten – wie weet ontstaat er nog een Nijmeegse band van wereldniveau. En laten we het Cultuurcafé vervangen door een plek waar ook écht ruimte is voor kunst- en jamsessies. Cultuur is een verrijking voor de universiteit en verdient daarom, net als sport, een echte plek op de campus.

Mika Kraft is vierdejaarsstudent Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. Daarnaast is hij fractievolger namens de PvdA in de Nijmeegse gemeenteraad.

2 reacties

  1. Gijs schreef op 23 mei 2022 om 20:16

    Dit lijkt op het plan van Masterlyck, maarja we zullen het moeten doen met asap en akku dit jaar

  2. A.D. schreef op 26 mei 2022 om 13:23

    Mooi betoog van Mika Kraft!

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft een cultureel centrum – Usva heet het – in een voormalig bankgebouw in het centrum. Het is een mooi, sfeervol pand met een theater en repetitieruimten. Helaas klagen de buren over het geluid en het gebouw is niet gemaakt voor de huidige functie. Om die reden zijn er plannen voor nieuwbouw. Misschien kunnen we in Nijmegen inspiratie ophalen in het Noorden.

    – USVA: https://www.usva.nl/
    – En voor de nieuwbouwplannen: https://www.rug.nl/groundbreakingwork/projects/healthyageingcampus/

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!