column

AI-revolutie

15 sep 2023

We staan aan de vooravond van een AI-revolutie, zeggen deskundigen. Tot nu toe heeft de opkomst van kunstmatige intelligentie nog niet zo veel invloed op de arbeidsmarkt. Maar volgens een recent rapport (OESO Employment Outlook 2023) gaat dit veranderen. Voor 27 procent van de banen bestaat het risico dat ze vervangen gaan worden door kunstmatige intelligentie.

Drie op de vijf de werknemers vreest door de AI-revolutie zijn baan te verliezen. Er is gelukkig ook goed nieuws: er komen veel nieuwe banen bij, zoals voor AI-ontwikkelaars. Er zijn nog zoveel juridische vragen over AI dat in elk geval juristen – vooral die gespecialiseerd in het auteursrecht – voorlopig niet voor hun baan hoeven te vrezen. Een van de kwesties waar ze zich mee bezighouden is of door AI gegenereerde artikelen moet worden gezien als eigen werk of als plagiaat.

Een chatbot maakt gebruik van taalmodellen. Deze taalmodellen worden ‘getraind’ met teksten. Eenvoudig gezegd ontstaat hieruit het algoritme dat de basis vormt van de tekstgenerator. In de VS loopt een rechtszaak over de vraag of taalmodellen mogen worden getraind met teksten waarop auteursrechten rusten. Vroeger of later zal iedereen in studie en werk met AI te maken krijgen. Voor studenten kan de chatbot een handig studiemaatje zijn. Door bijvoorbeeld AI-gegenereerde antwoorden op de oefenvragen voor het tentamen te controleren op juistheid.

Maar behalve allerlei nuttige toepassingen levert AI ook komische zaken op. Middelbareschooldocenten eisen dat leerlingen hun werkstukken voortaan met de hand schrijven om te voorkomen dat ze een chatbot het werk laten doen. Tja, wel een beetje een boomergedachte… want een robotarm gekoppeld aan een chatbot schrijft netjes je werkstuk. Je hoeft alleen een schrift neer te leggen; de arm kan zelfs een volgeschreven pagina omslaan.

En dan die fan van Frans Timmermans. Die maakte met behulp van AI een verkiezingsposter voor ‘Verenigd Links’. De juichende mensen op de poster zwaaien enthousiast… met hun zesvingerige handen. AI is soms nog een beetje all fingers and thumbs. Letterlijk en figuurlijk klunzig.

Lees alle columns van Lucienne van der Geld

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!