Negentig procent studentbestuurders haalde voldoende studiepunten

27 sep 2013

Negentig procent van de besturende studenten heeft voldoende studiepunten gehaald om ook het voorwaardelijke deel van de studiebeurs bijgeschreven te krijgen. Het leeuwendeel van de bestuurders voldeed tijdens het vorige collegejaar aan de nieuwe voorwaarden.   20120829_GeldDat laat het college van bestuur zojuist weten. Even een korte inleiding: bestuursbeurzen worden betaald uit het universitaire profileringfonds. Sinds het vorige collegejaar is de regeling aangepast: de fulltime beurzen zijn afgeschaft, besturende studenten zijn verplicht om een bepaalde hoeveelheid studiepunten binnen te halen. Hoeveel punten ze moeten halen, hangt af van de zwaarte van de functie. Voor de zwaarste functies is de norm achttien studiepunten. De studentbestuurders blijken in veel gevallen aan die eis te voldoen. Negentig procent van de studentbestuurders haalt de vereiste hoeveelheid studiepunten. Binnenkort krijgen deze studenten het voorwaardelijke deel van de bestuursbeurs bijgestort op de bankrekening. De tien procent die het aantal studiepunten niet haalde, krijgt het voorwaardelijke deel van de beurs niet. De rector is tevreden. ‘Studeren en besturen gaan prima samen, precies zoals we dat verwacht hadden’, aldus rector magnificus Bas Kortmann. Het college van bestuur is er voorstander van dat studenten actief zijn naast de studie (‘Dat is belangrijk voor de vorming’), maar wilde er vanaf dat het bestuursjaar in plaats van het studiejaar werd gedaan. ‘In het leven na de studie kun je ook niet tegen je werkgever zeggen dat je een jaar niet komt opdagen omdat je de hockeyclub moeten besturen.‘ Studentbestuurders die in het afgelopen jaar de benodigde studiepunten niet hebben behaald, kunnen vandaag of morgen een brief van de Dienst Studentenzaken verwachten met de mededeling dat ze voor een deel van de aangevraagde bestuursbeurs niet hebben voldaan aan de voorwaarden. Als studenten het daar niet mee eens zijn, kunnen ze binnen zes weken bij het college van bestuur bezwaar maken tegen deze beslissing. / Mark Merks

0 reacties

  1. Mike schreef op 27 september 2013 om 14:51

    Ik vermoed dat deze gegevens enigszins scheef zijn. Er zijn besturen die zich tijdelijk hebben uitgeschreven om fulltime te gaan besturen. Die zijn dus niet opgenomen in deze verdeling. Verder verwacht ik dat dezelfde besturen elk jaar die 10% zullen gaan vormen. Met andere woorden: er zijn bestuursfuncties die ondanks de herstructureringen te zwaar zijn om alle benodigde studiepunten te halen. Juist deze dappere, hard(/over)werkende, bestuurder verdient een compensatie. Juist deze bestuurder wordt nu hard gepakt. Dat vind ik jammer.

    • Dirk Cornelissen schreef op 27 september 2013 om 19:36

      Wat je schrijft lijkt me stug. Indien studenten zich zouden hebben uitgeschreven dan ontvangen zij helemaal geen compensatie (beurzen) meer. Daarnaast zouden die studenten hun recht op studiefinanciering, hun OV-reisrecht alsmede hun recht op inschrijving bij de SSHN en enkele andere voordelen (goedkope leningen, bankrekening etc.) verliezen. Het lijkt mij dus onwaarschijnlijk dat er veel bestuurders zijn die hier gebruik van hebben gemaakt.

      Wat de 10% wel vertekend is dat er voor het voorwaardelijke deel in twee onderdelen is verdeeld. Zoals in het stuk staat dienen voor de zwaarste functies achttien studiepunten gehaald te worden om het voorwaardelijke deel te halen. Haalt een bestuurder deze achttien punten niet, maar wel meer dan negen studiepunten dan krijgt deze persoon de helft van het voorwaardelijke deel. Het zou dus interessant zijn om te weten welk deel van de bestuurders de helft van het voorwaardelijke deel zal ontvangen.

      Tot slot valt aan de tekst op te merken dat de uitspraak dat ‘de fulltime beurzen zijn afgeschaft’ te betwisten is. Het is namelijk net als bij de oude regeling nog steeds mogelijk om voor 12 maanden (de ‘fulltime beurs’) compensatie te ontvangen. Dat heet nu alleen 8 bestuursbeurzen (die ieder 1,5 oude maanden waard zijn). De enige wijziging is dat een student een inspanning moet verrichten om in aanmerking te komen voor een full time compensatie.

      • Mike schreef op 4 oktober 2013 om 10:08

        Dat het je stug lijkt maakt dat het gebeurt niet minder waar. De bestuursleden (en inmiddels weer studenten) in kwestie hebben het besluit zich uit te schrijven uiteraard niet over één dag genomen. Het is een wel gecalculeerde beslissing geweest. Besturen met een klein bijbaantje er naast, niet bij de SSHN wonen en weinig hoeven reizen + studiefinanciering ontvangen wanneer je verder gaat met studeren was schijnbaar een rendabelere oplossing dan inschreven staan, niet of nauwelijks studeren (dus een jaar studiefinanciering”verspillen”) en dan dat beetje beurs ontvangen wat er dan overblijft. Natuurlijk zijn factoren zoals werkdruk ook zeer zwaar wegend in een dergelijke beslissing. Mij klinkt het persoonlijk ook niet optimaal in de oren, maar het is wel gebeurt. Deze regeling heeft ongetwijfeld bijgedragen aan een dergelijke ontwikkeling. Als we in kaart willen brengen wat de werkelijke gevolgen zijn van een regeling dan moeten alle ontwikkelingen meegenomen worden. Natuurlijk gelet op het aantal gevallen. Wat in dit geval, true enough, niet veel zullen zijn.

  2. Jurgen Brink beleidsmedw. DSZ schreef op 27 september 2013 om 20:19

    Beste Dirk,

    De exacte percentages zijn als volgt:

    – geheel voldaan aan eisen uitbetaling voorwaardelijke deel: 89,2% (VOX rondde dat af op 90%)
    – gedeeltelijk voldaan aan de eisen voor uitbetaling helft voorwaardelijk deel: 5,4%
    – geheel NIET voldaan aan de eisen voor uitbetaling voorwaardelijk deel: 5,4%

    Voor het overige is het correct dat studentbestuurders zich NIET kunnen uitschrijven als zij ook bestuursbeurzen willen ontvangen. Eén van de voorwaarden om je geld te ontvangen is dat je als voltijd student staat ingeschreven aan de Radboud Universiteit Nijmegen en hier ook collegegeld betaalt.

  3. Bestuursbeurzen op de schop | Vox magazine schreef op 14 mei 2014 om 16:14

    […] dus veel beurzen krijgen) zoals assessoren en het bestuur van de USR, ontvangen minder beurzen. De studiepuntennorm – studentbestuurders moeten ook studiepunten halen – blijft zoals die […]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!