Betere zorg parkinsonpatiënt dankzij rijke, Engelse familie

13 aug 2018

De zorg voor 2.500 parkinsonpatiënten in de regio gaat verbeteren dankzij een rijke, Engelse familie. Neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc heeft 10 miljoen euro gekregen uit de Gatsby Foundation van de familie Sainsbury om artsen en verpleegkundigen bij te scholen en patiënten gezond te houden.

Een groot deel van het geld wordt gestopt in het verder specialiseren van neurologen in drie tot vier ziekenhuizen rond het Radboudumc en het gericht opleiden van verpleegkundigen. Zij zijn straks experts in de ziekte van Parkinson. ‘De gespecialiseerde verpleegkundige wordt het eerste vangnet’, schetst Bloem de nieuwe situatie. ‘Die lost heel veel problemen al direct zelf op en verwijst zo nodig mensen door naar een medisch specialist, fysiotherapeut of andere hulpverlener.’ Ook richt de verpleegkundige zich op het gezond houden van patiënten.

Sensoren

De driemaandelijkse controle bij de neuroloog die iedere parkinsonpatiënt heeft, vervalt. In plaats van een vaste controle moeten patiënten vragenlijsten invullen en meten sensoren hoe het met ze gaat. ‘Als alles goed gaat, hoef je niet naar het ziekenhuis. Dat scheelt geld.’

Het Radboudumc krijgt een belangrijke functie als expertisecentrum. Artsen uit andere ziekenhuizen kunnen advies vragen bij Bloem en zijn collega’s. Een voorwaarde is dat die ziekenhuizen een of twee neurologen aanwijzen die álle parkinsonpatiënten gaan behandelen en zo specialisten worden. ‘We willen lokale dokters beter maken.’

Bas Bloem. Foto: Dick van Aalst

De komende maanden gaat de neuroloog ziekenhuizen in de regio benaderen met de vraag of ze willen meedoen aan het project. ‘Ze krijgen gratis een of twee gespecialiseerde verpleegkundigen en mogen gratis een beroep doen op onze expertise.’ Er staat ook wat tegenover, want er gaan strikte protocollen gelden. Voor complexe, dure onderzoeken is toestemming van het Radboudumc nodig.

Samen met zorgverzekeraar CZ worden de kosten van de nieuwe werkwijze nauwlettend gevolgd. Als die leidt tot besparingen, zoals Bloem verwacht, wordt de nieuwe werkwijze in heel Nederland ingevoerd. Mogelijk kan die ook bij andere ziektes worden toegepast.

Sainsbury

Dat de familie Sainsbury geld vrijmaakt voor het project, is niet toevallig. Een van de familieleden lijdt aan de ziekte van Parkinson en kwam voor een behandeling bij Bloem terecht. Hij vertelde haar hoe de zorg er volgens hem uit zou moeten zien en dat maakte indruk bij de familie. De familie betaalt 10 miljoen euro, maar het project kost 13 miljoen euro. De Nederlandse overheid betaalt de resterende 3 miljoen.

Dit bericht is een ingekorte versie van het artikel in De Gelderlander

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!