Bezuiniging treft computerplekken studenten

05 dec 2013

Het MultiMedia Studiecentrum (MMS) krijgt te kampen met een ingrijpende herinrichting. De Faculteit der Letteren moet een bezuiniging inboeken waardoor ruim zestig computers uit het MMS het moeten afleggen tegen laptopwerkplekken. De faculteit is per computer jaarlijks 650 euro kwijt. petitie02Letterendecaan Theo Engelen legt uit dat de faculteit stevig moet bezuinigen, onder meer door een terugloop in studentenaantallen. Het onderwijs en onderzoek blijven daarbij zoveel mogelijk gespaard. Engelen: ‘Het aantal vierkante meters blijft hetzelfde, alleen vervangen we de desktops door laptopwerkplekken.’ De directeur bedrijfsvoering, Margriet Jagtman, voegt toe dat uit de studentenenquête blijkt dat het laptopbezit en laptopgebruik aan de Letterenfaculteit toenemen. Bezorgdheid Gisteren plakte een aantal bezorgde studenten daarom een petitie op de deur van het MMS, waarna het nieuws zich als een lopend vuurtje verspreidde. Micael, één van de initiatiefnemers van de handtekeningenactie, studeert zelf vaak in een computerruimte van het MMS. Hij vindt het vreemd dat over dit voornemen niet eerder gecommuniceerd wordt richting studenten. ‘Als er in mijn straat gebouwd wordt, krijg ik daar een brief over, dan komt er ook een inspraakavond.’ Sarah Danz, voorzitter van de Facultaire Studentenraad der Letteren (FSRL) begrijpt dat studenten een petitie starten. ‘Als je in eerste instantie van deze plannen hoort, klinkt het inderdaad heel erg naar.’ Zelf vindt ze deze maatregel erg dubbel, maar ze denkt wel dit plan voor studenten de ‘minst schadelijke bezuiniging is’. Danz: ‘Het is niet zo dat er niks voor in de plaats komt. Er komen goede laptopwerkplekken voor terug en we gaan er op toezien dat de wifi-verbinding goed werkt.’ Gewikt en gewogen Die voorwaarden vindt decaan Engelen ook van groot belang. Daarom wil hij voor studenten schermen realiseren in het MMS waarop ze de bezetting kunnen zien van de computerwerkplekken elders op de campus. Hij kan zich de bezorgdheid van de studenten goed voorstellen en benadrukt dat er geen besluit is genomen zonder ‘goed gewikt en gewogen te hebben’. In januari wordt daarom een begin gemaakt met het verwijderen van de computers. / Karlijn Ligtenberg

0 reacties

  1. Koen schreef op 5 december 2013 om 17:08

    ‘Laptopwerkplekken en wifi’? Lijkt me een slechte ruil voor desktopcomputers. Een laptopwerkplek zal niet meer zijn dan een platte tafel met stopcontacten. De wifi is nu al enorm instabiel en dat gaat echt niet beter worden als er opeens een paar honderd extra laptops in het Erasmusgebouw online willen. Dan ben je dus helemaal afhankelijk van de goodwill van de ICT en faculteit om dit (vóór januari?) werkbaar te maken. Een desktop werkt veel fijner dan een laptop (ergonomisch, groter scherm), die je dan ook nog eens moet gaan meezeulen. Als je er al een hebt, want veel studenten hebben tegenwoordig tablet pc’s. Leuk voor een aantekening of het lezen van een artikel, maar niet om uitgebreid (groeps)werk op te doen.

    Snap niet dat de studentenraad van Letteren hiermee akkoord gaat. ‘De minst schadelijke bezuiniging’? Er zijn vast schadelijkere bezuinigingen dan op onderwijsvoorzieningen, maar kan me niet voorstellen dat het er veel zijn of dat er geen alternatieven liggen. Ik denk dat veel Letterenstudenten dan maar naar de UB of naar computerruimte van andere faculteiten gaan. En met name de UB is tijdens tentamenperioden toch al overbelast, dus dat gaat het probleem zowel verplaatsen als groter maken. Wat vinden de andere faculteiten van deze bezuiniging van Letteren?

  2. Antal van den Bosch schreef op 5 december 2013 om 19:16

    Voordat de faculteit alle schuld krijgt: de basis van het probleem is dat iedere computer per jaar 650 Euro kost aan onderhoud. Per jaar. Iedere computer.

  3. MikeLigthart schreef op 5 december 2013 om 19:57

    @antalvandenbosch:disqus : nu lijkt je te insinueren dat de faculteit geen keus heeft in deze kwestie en dat het (een deel van) hun verantwoordelijkheid wegneemt bij deze beslissing. Daar ben ik het niet mee eens.

    Er zijn hier twee elementen waar ik mijn twijfels bij heb:

    1) Voor 650 euro per jaar koop je elke jaar een nieuwe. Ik vind dit erg aan de hoge kant voor onderhoud. Wat is de oorzaak van deze hoge kostenpost? Komt het omdat het ISC hun zaakjes niet op orde heeft en erg duur is? Wat heeft de faculteit ondernomen om de kosten te reduceren?

    2) Theo Engelen geeft aan “goed gewikt en gewogen” te hebben. Hebben ze de bezettingsgraad van de computers goed geanalyseerd? De studentenenquête mag dan wel aangeven dat studenten steeds mobieler worden, wil niet zeggen dat alle gebruikers van de computers in het MMS die studenten zijn. Waarschijnlijk juist niet. Wat zijn de gevolgen als die computers ineens verdwijnen?
    Daarnaast is het ergonomisch-argument van Koen erg belangrijk. Als je achter een latopwerk zit je alles behalve in de goede houding. Eigenlijk zijn er steunen nodig om ergonomisch verantwoorde laptop plekken te creëren. Verder zullen de grootste groep laptopbezitters geen 17-inch scherm hebben (iets wat niet gemeten wordt met de studentenenquête). Hoe kleiner het scherm des te onverantwoordelijker wordt het om er voor langere periodes op te werken. Eigenlijk zijn hier additionele schermen voor nodig die op allerlei mobiele devices aangesloten moeten worden (VGA, HDMI, DVI, etc). Als hieraan voldaan wordt is het geen nuttige bezuiniging. Als hieraan niet voldaan wordt is het een directe achteruitgang van de onderwijsvoorzieningen.

  4. Malou schreef op 6 december 2013 om 13:49

    @Koen, je haalt hier een heel interessant punt naar boven door te vragen naar de mening van andere faculteiten. Het probleem is namelijk dat de MMS en de Vide gefinancieerd worden door de Letterenfaculteit, maar er wordt door heel veel niet-letterenstudenten gebruik gemaakt van deze faciliteiten. Vroeger mocht men echter alleen in het MMS studeren als je letterenstudent was. Nu voeren ze een open-deur beleid, wat ik overigens een goede zaak vindt verder, maar de letterenfaculteit betaalt nog steeds. Naar mijn weten (als een van de initiatiefnemers heb ik mijn research wel gedaan), wordt dit probleem voornamelijk op deze faculteit behandeld en worden bijvoorbeeld de sociale wetenschappen er nauwelijks bij betrokken. Ik denk dat als verschillende faculteiten wat geld bij elkaar zouden leggen, het MMS en de vide best zouden kunnen blijven bestaan.
    @MikeLigthart:disqus , Ik sluit me aan bij je verhaal. Ik wil echter nog even toevoegen waar de 650 euro vandaan komt. Er is ons gisteren door de FSRL uitgelegd dat alle ICT-onkosten bij elkaar worden opgeteld en daarwordt dan een gemiddelde per computer uit berekend.

  5. Hans schreef op 7 december 2013 om 19:20

    1) haal PC’s weg maar laat de beeldschermen staan
    + 2) laat de vaste internetkabels liggen
    = 3) dan kan je ergonomischer werken met een minder storingsgevoelige internetverbinding.
    4) dan kost het de faculteit alleen wat stroom en voor de beeldschermen & kabeltjes zou ik niet accepteren dat ICS daar nog ondersteuning aan levert.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!