Compensatie leenstelsel? Studenten gaan protesteren, kabinet houdt vol

17 jan 2022

Eén miljard euro heeft het nieuwe kabinet uitgetrokken voor de compensatie van studenten die de basisbeurs misliepen. Veel te weinig, vinden studenten. Ze gaan op 5 februari demonstreren in Amsterdam.

Het staat in het regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie: nu er weer een basisbeurs komt, krijgen studenten van het leenstelsel enige compensatie. Daarvoor is één miljard euro gereserveerd.

Een flink aantal oppositiepartijen wilde er meer van weten en stelde vragen aan de nieuwe ministers van Onderwijs. Welk bedrag krijgen oud-studenten straks? Gaat het omgerekend om zo’n 1.500 euro per persoon?

Vormgeving

Het kabinet houdt de kaarten tegen de borst. ‘De hoogte van de tegemoetkoming per student hangt af van de omvang van de doelgroep en de vormgeving van de regeling’, is het antwoord.

Oftewel, het hangt af van politieke keuzes. Compenseren klinkt makkelijker dan het is. Kom je bijvoorbeeld alleen studenten met een schuld tegemoet, of ook studenten zonder schuld die zuinig hebben geleefd of veel hebben gewerkt?

Maar één ding staat voorop: het totale bedrag is 1 miljard euro. Zoals het kabinet schrijft: ‘Hoe meer studenten in aanmerking komen voor de tegemoetkoming, hoe lager het bedrag per student zal zijn.’

Dat is opmerkelijk. Je zou denken: je bepaalt eerst wat rechtvaardig is en daarna welk bedrag daarbij hoort. Maar het kabinet doet het andersom: eerst kiest het een bedrag, en daarna volgt de rechtvaardige verdeling.

De Landelijke Studentenvakbond en jongerenvakbond FNV Young & United hebben al protest aangekondigd. Op 5 februari gaan ze demonstreren in Amsterdam tegen de lage compensatie.

Steun

Ze krijgen steun van enkele politieke partijen, politieke jongerenclubs en lokale studentenvakbonden. Ook het Interstedelijk Studenten Overleg steunt het protest, blijkt bij navraag, al staat het ISO nog niet in de lijst.

De oppositiepartijen vroegen overigens ook naar de bedragen van de nieuwe basisbeurs. Ook daar geeft het kabinet nog geen antwoord op.

1 reactie

  1. P. Auper schreef op 21 januari 2022 om 14:24

    Hoe vervelend het voor ons als studenten simpelweg is, is het maar de vraag of compenseren überhaupt eerlijk is. De partijen die de gemiddelde student zo de hemel in prijst (D66, PvdA, GroenLinks) hebben in al hun wijsheid tot het leenstelsel besloten. Hoewel dit niet leuk is, is het wel democratisch.

    In dat stuk zit precies de moeilijkheid van compenseren. Immers, als we een periode van vier jaar belastingverhogingen hebben gekend die op het eind van die termijn worden opgeheven, moeten álle burgers dan gecompenseerd worden omdat de belasting na de vier jaar later is dan tijdens de vier jaar? Waarschijnlijk niet, maar waarom dan wel bij het studiefinancieringsstelsel?

    Hoewel gratis geld altijd leuk is, moet je je afvragen of het redelijk is. Sommige mensen hebben nou eenmaal pech, ook ik val binnen dit nieuwe stelsel, maar ik zou geen compensatie ook een redelijke oplossing vinden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!