De begroting: het is een kwestie van vertrouwen

30 jun 2017

Gaat de medezeggenschap maandag akkoord met de begroting of niet? Het kritische deel van de studentenraad is nog steeds tegen. Voorzitter Dennis Walraven is voor: hij waarschuwt voor de gevolgen van een ‘nee’-stem.

De Gezamenlijke Vergadering (GV) van aanstaande maandag zou zomaar eens de spannendste in tijden kunnen worden: stemt de medezeggenschap in met de hoofdlijnen van de begroting of niet? Onderdeel daarvan is de besteding van het geld dat vrijkomt uit de basisbeurs. Studenten uit de facultaire studentenraden zijn er, evenals een deel van de studentenvertegenwoordigers in de Universitaire Studentenraad (USR), niet van overtuigd dat die centen een goede bestemming krijgen. Zij willen tegen stemmen. Het belooft druk te worden in de Aula: studentenvakbond AKKU heeft een protestactie aangekondigd rondom de GV.

Nationale bonden

Vandaag nog werd een sessie belegd tussen universiteit en studenten, waarin financieel directeur Peter Bosman en collegelid Wilma de Koning vragen beantwoordden van enkele tientallen studenten. Afgevaardigden van nationale bonden ISO en LSVb waren aanwezig om de Nijmeegse studenten bij te staan.

‘Volgend jaar moet deze dialoog echt eerder plaatsvinden’

Studentenraadslid Pim ten Broeke, die de discussie rondom de basisbeursgelden aanzwengelde, was na afloop tevreden met de sessie, hoewel niet volledig overtuigd van de argumenten van het bestuur. ‘Volgend jaar moet deze dialoog echt eerder plaatsvinden en de GV moet er kritisch op zijn dat dit ook gebeurt. Hebben wij als USR de gelegenheid gekregen om onze input te geven over verbetering van de onderwijskwaliteit in de begroting? Ik ben daar sceptisch over.’ Ten Broeke heeft overigens geen stemrecht omdat hij geen gekozen lid is, maar sportkoepel NSSR vertegenwoordigt.

Wie wel stemrecht heeft, is Dinja de Vries, van AKKUraatd. Zij is nog steeds voornemens om tegen de begroting te stemmen. ‘Ik denk niet dat het college van bestuur van kwade wil is, maar het vertrouwen is niet groot genoeg. Uit gesprekken met fractiegenoten van vorige jaren blijkt dat het college wel vaker bestuurlijke trucs uithaalt, zoals nu.’

Verbaasd

Voorzitter Dennis Walraven liet afgelopen maandag tijdens de vergadering al doorschemeren voor te gaan stemmen. Zijn voornemen is niet gewijzigd, laat hij vandaag weten. ‘Het college van bestuur heeft voldoende toezeggingen gedaan. Dit is wat we van tevoren wilden. Ik vind dat we ons constructief moeten opstellen. We zitten immers aan de onderhandelingstafel.’

‘Ik vind dat we ons constructief moeten opstellen’

Walraven heeft met verbazing de verslaggeving rondom de kwestie basisbeurs gevolgd. “RU steelt van eigen studenten”, kopte N1 bijvoorbeeld. ‘Het is simpelweg onjuist’, zegt hij. ‘Het gaat om extra geld dat geïnvesteerd wordt, zoals er de afgelopen jaren ook al extra miljoenen uit de zak van de universiteit naar de faculteiten zijn gegaan voor onderwijsverbeteringen. Ook als je de investeringen van de Honours Academy niet meerekent, houdt de universiteit zich keurig aan de afspraken.’

Waar sommige studenten het college van bestuur wantrouwen, gelooft Walraven dat de universiteit haar toezeggingen wel zal waarmaken. ‘Kijk naar de zaken die wij als studenten dit jaar allemaal voor elkaar hebben gekregen bij dit college: een pilot flexstuderen, een minor voor studentbestuurders. Een klein beetje wantrouwen is oké, maar zó veel wantrouwen als sommige studenten nu hebben, is ongegrond.’

Wachtkamer

Bovendien: het is gevaarlijk om tegen te stemmen, zegt Walraven. Wat veel mensen niet weten, is dat het college van bestuur nog een ijzer in het vuur heeft. ‘Het college kan, bij een tegenstem, een geschil aanspannen bij het stichtingsbestuur. Dat gaat dan kijken of het voorstel van het college schappelijk is. Goede kans dat het er dan alsnog doorheen komt.’ Een nog donkerder scenario: de universiteit en de medezeggenschap komen er niet uit, waardoor de extra investeringen helemaal in de wachtkamer komen te staan – die kunnen niet uitgekeerd worden zonder akkoord. ‘Dan kunnen de faculteiten fluiten naar die 4,5 miljoen die ze nu wel is toegezegd.’

Meer lezen over Medezeggenschap? Bekijk dan ons dossier.

16 reacties

 1. Voormalige asap-stemmer schreef op 30 juni 2017 om 18:25

  Wat een slappe hap. Alleen maar vóór stemmen zodat je aan tafel kunt blijven zitten. Zo kun je nooit een keer ‘nee’ zeggen.

 2. Stan van Moorsel schreef op 30 juni 2017 om 18:49

  Wat veel mensen niet weten, is dat het college van bestuur nog een ijzer in het vuur heeft. ‘Het college kan, bij een tegenstem, een geschil aanspannen bij het stichtingsbestuur. Dat gaat dan kijken of het voorstel van het college schappelijk is. Goede kans dat het er dan alsnog doorheen komt.

  Oftewel: “Ik ga toch alvast in mijn doodskist liggen, want ik ga toch wel een keer dood” (W.B, 2017)
  Laat als USR op zijn minst je stem, het geluid van de doorsnee student, horen.
  Dit is een unieke kans om dat te doen waarvoor je überhaupt in het pluche zit.

 3. asap wie? schreef op 30 juni 2017 om 18:59

  Heeft meneer Walraven deze onderdanigheid geleerd tijdens zijn introductie bijCarolus Magnus? En: wie maakt zoiets vervolgens voorzitter van de USR?
  Deze argumentatie maakt het ieder geval duidelijk dat Walraven incompetent staat in zijn functie als hoofd van de medezeggenschap. Tijd voor aflossing.

 4. Jan schreef op 30 juni 2017 om 20:54

  “Zijn voornemen is niet gewijzigd,” zegt Dennis Walraven.

  Dat is niet waar. Ongeveer twee weken geleden lag er nog een concept van het pre-advies op tafel waarin dhr. Walraven een negatief stemadvies heeft gegeven.

 5. Fnwi schreef op 30 juni 2017 om 21:25

  Het gaat om extra geld dat geïnvesteerd wordt’

  Komt nog steeds uit de zak van alle studenten en moet dus zodoende terug stroom als extra investering in alle studenten. Wat een raar argument van ASAP..

  • nee! schreef op 30 juni 2017 om 22:10

   Het is geen argument van ASAP. Het is ook geen argument van de USR (ook al zegt de voorzitter dit.) Op dit moment is het alleen Dennis Walraven die zich namens studenten voor deze plannen uitspreekt. Alle andere studenten in de USR zijn tegen.

  • Koen schreef op 1 juli 2017 om 06:07

   @nee!

   Als de andere USR-leden tegen zijn en de voorzitter verkondigt dit, dan lijkt het me tijd om een nieuwe studentenraadsvoozitter te kiezen. Dit geeft wel een heel scheef beeld anders.

 6. De Vos schreef op 30 juni 2017 om 23:21

  Erg laf van dhr. Walraven om op angsten in te spelen.
  Hopelijk staat hij inderdaad alleen en stemt de rest van de USR maandag toch tegen het voorstel.
  Uit het standpunt van dhr. Walraven blijkt duidelijk dat deze voorzitter geen idee heeft wat er onder zijn achterban (de studenten) speelt. Hij zit te hoog in zijn ivorentoren en dit maakt hem studentvertegenwoordiger onwaardig. Jammer.

 7. Gewone student schreef op 30 juni 2017 om 23:32

  Dit is echt schandalig. Dennis Walraven gedraagt zich als een omgekeerde Robin Hood.

  Ik ben een gewone student die naast mijn studie moet werken om rond te komen, omdat het leenstelsel is ingevoerd. Mij is altijd beloofd dat dit geld ten goede zou komen van de kwaliteit van mijn onderwijs en nu wil deze Dennis het uitgeven aan lunches en sprekers bij de Honours Academy die ik niet kan volgen omdat ik daar geen tijd voor heb.

  Het is duidelijk dat asap het contact met de gewone student heeft verloren.

 8. Conspirator schreef op 1 juli 2017 om 01:11

  Ben ik de enige die het vrij eng vindt dat het CvB de medezeggenschap blijkbaar buitenspel wilt zetten wanneer zij niet instemmen?

 9. Je kent de regels niet schreef op 1 juli 2017 om 01:46

  Waarom spreekt de zogenaamde voorzitter steeds over ‘we’, als hij de enige student is met deze mening? Maar veel belangrijker, waarom kent hij de regels niet? Inzake medezeggenschapsgeschillen gaatjes stichtingsbestuur helemaal nergens maar kijken. Het is een onafhankelijke commissie die dit doet…

 10. OKdoei schreef op 1 juli 2017 om 05:58

  Ik had ergens toch gehoopt dat we een USR hadden die principieel voor het algemeen studentenbelang was, niet alleen wanneer dat in een pragmatische overweging past. Dit laat ook weer zien dat voor stemmen met name goed is voor de USR, niet voor de studenten. Als dit is waar harmonisering van de medezeggenschap toe leidt, is er rap een assessor nodig waardoor de USR gewoon een keer nee kan zeggen in ons aller belang.

  Deze toezegging betekent vrij weinig en het college krijgt zo uiteindelijk gewoon haar zin. Compleet demoraliserend voorbeeld van de centrale medezeggenschap. Goed, ik ga gewoon afstuderen en geniet van jullie spiegeltjes en kraaltjes.

  • OKdoei schreef op 1 juli 2017 om 06:05

   Om nog even iets toe te voegen:

   Waar sommige studenten het college van bestuur wantrouwen, gelooft Walraven dat de universiteit haar toezeggingen wel zal waarmaken. ‘Kijk naar de zaken die wij als studenten dit jaar allemaal voor elkaar hebben gekregen bij dit college: een pilot flexstuderen, een minor voor studentbestuurders. Een klein beetje wantrouwen is oké, maar zó veel wantrouwen als sommige studenten nu hebben, is ongegrond.’

   Dit is ook voor de USR en door de USR. Niets nieuws op onderwijsvlak, alleen beter voor de studentbestuurders. En wel het studentenbelang prediken tijdens de verkiezingen. Wat mij betreft is pronken met deze prestaties het absolute failliet als daarvoor het algemeen studentenbelang komt te vervallen.

 11. De gewone student schreef op 2 juli 2017 om 07:11

  Beste meneer Walraven, volgens mij zit u daar niet om uw eigen mening en gevoelens te vertegenwoordigen, maar die van alle studenten. Misschien werkt het verhelderend als u even de FSR-adviezen en reacties onder deze artikelen leest. De gewone student wil dit niet. Punt. En dat van dat gevaar dat het op de plank blijft liggen; stel u niet zo aan. 1) Heeft het CvB aan eigen uitstelgedrag te danken. 2) Andere universiteiten zijn ook nog bezig. 3) Het is geen Maagdenhuisbezetting ofzo. Zo opschuddend is dit nu ook weer niet. Dit zit notabene in het systeem verankerd. Dit recht hebben jullie gewoon en is zelfs jullie taak. Door nu even ‘nee’ te zeggen, voorkom je waarschijnlijk zwaardere acties.

  Het Berchmanianum zou een mooi Nijmeegs Maagdenhuis zijn.

 12. asd schreef op 3 juli 2017 om 09:55

  Er kan veel veranderen in een jaar:
  Interview aan het begin van dit collegejaar met Dennis Walraven(Bron: https://www.voxweb.nl/nieuws/63841)
  Vorig jaar was er veel te doen over de ophoging van het Bindend Studieadvies (BSA). Jouw voorganger liet het bijna tot een geschil komen met het college. Had jij het ook zover laten komen?
  ‘Ja, dat denk ik wel. Als je er samen echt niet uitkomt, is het de plicht van de USR-voorzitter om de belangen van de student tot het uiterste te behartigen.’

  Ik vraag me af wie de belangen van de student nu echt behartigen: de Facultaire studentenraden of de Universitaire studentenraad?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!