Demonstratie of discussiebijeenkomst? Nieuwe regels voor protesten op campus zorgen voor onduidelijkheid

10 jun 2024

De nieuwe maatregelen rondom demonstreren op de campus leiden zichtbaar tot de nodige verwarring bij beveiliging en politie. Dat bleek vanmiddag tijdens een korte bijeenkomst van pro-Palestina demonstranten in het Erasmusgebouw.

De Nijmeegse burgemeester was heel duidelijk met zijn besluit afgelopen weekend: Protesteren mag alleen nog maar op parkeerplaats P7, op de Heyendaalseweg naast het sportcentrum én alleen tussen 08.00 en 20.00 uur. Dus er komt géén nieuw tentenkamp en er worden al helemaal geen barricades opgeworpen of gebouwen bezet.

Reden voor de actievoerders om het vandaag, de eerste dag nadat de nieuwe regels in zijn gegaan, over een andere boeg te gooien. Geen sit-ins, demonstratietochten of bezettingen. In plaats daarvan houden zij een discussiebijeenkomst over het demonstratierecht.

Geen tentamens verstoren

Locatie: Studieruimte 2.51 in het Erasmusgebouw. ‘Het lokaal was leeg’, vertelt woordvoerder Ties. ‘We hebben er expres rekening mee gehouden dat we geen tentamens zouden verstoren. Dat willen we zelf natuurlijk ook niet.’

Tijdens de discussie blijkt dat de nieuwe regels nog wel tot de nodige vragen leiden onder de beveiligers en later aanwezige politiemensen. Op de bijeenkomst zijn vooral studenten en enkele medewerkers afgekomen, alsook zo’n tien journalisten. Aanwezigen krijgen al vrij snel van de beveiliging te horen dat ze zich moeten legitimeren met een studentenpas. Nadat enkelen dit weigeren, volgt op de gang een discussie tussen een beveiliger en woordvoerder Ties.

‘We komen echt om te discussiëren met elkaar’

Ties laat daarbij weten dat het puur om een educatieve discussie gaat en dat de studenten het lokaal om 13.30 uur weer zullen verlaten. ‘Er zijn verder geen acties of demonstraties gepland’, zegt hij. Ondertussen lopen studenten de onderwijsruimte in en uit. Een enkeling houdt een sjaal voor het gezicht als een fotograaf de camera erbij pakt. Verder is er geen gezichtsbedekkende kleding te zien. Vandaag ook geen grote Palestinavlaggen of spandoeken – en al helemaal geen graffiti. ‘We komen echt om te discussiëren met elkaar’, aldus Ties.

De beveiliging start een onderling overleg, waarbij even later ook agenten aansluiten. Er blijkt heel wat verwarring te bestaan over wat wél en niet toegestaan is. De discussie van vanmiddag is niet aangevraagd door de studenten en omdat er ook mensen van buiten de universiteit aanwezig zijn, is deze niet toegestaan, vertelt een beveiliger. Maar het gaat hier om studenten die een discussiegroep vormen, daar is de universiteit toch voor, zeggen de demonstranten op hun beurt.

Journalist of raddraaier?

Ook het wantrouwen richting de aanwezigen is goed te merken. Zo vertelt een beveiliger aan een politieman dat ze een journalist van De Gelderlander zonder perskaart niet vertrouwt, omdat ze hem vorige week nog ‘tussen de raddraaiers’ had zien lopen tijdens de bezetting van Thomas van Aquinostraat 1. De politieman geeft aan de jongen als journalist te herkennen van eerder, de perspas die even later om zijn nek hangt is een welkome opheldering.

Om 13.25 uur, 5 minuten voor het einde van de discussie, grijpen de beveiligers en politie alsnog in. Ze geven aan dat iedereen zonder studentenkaart niet welkom is in de studieruimte. Ook aanwezige journalisten worden verzocht te vertrekken. Wie toch in discussie gaat, wordt uiteindelijk op intimiderende toon aangesproken door een aanwezige agent. ‘Ga je dan straks echt journalisten het lokaal uitslepen?’, vraagt woordvoerder Ties zich hardop af.

‘Dergelijke ruimtes zijn niet bedoeld voor andere doeleinden, zoals een bijeenkomst, wanneer deze niet is ingeroosterd’

Als de aanwezige media inmiddels om de hoek staan te wachten, zetten de beveiligers een deel van de gang af. Alleen mensen in het bezit van een Radboudpas – medewerker of student – mogen er nog langs. Na een onderbreking van zo’n vijftien minuten gaan de demonstranten verder met hun discussie. Rond 14.00 uur vertrekt de grootste groep uit het lokaal, slechts een handjevol blijft achter om te studeren.

Dat mensen zonder Radboudpas het lokaal moesten verlaten, heeft te maken met het feit dat de ruimtes bedoeld zijn voor onderwijsactiviteiten of studiedoeleinden. Dat laat een woordvoerder van de universiteit weten. ‘Denk aan studeren voor tentamens of samenwerken aan studiegerelateerde opdrachten. Dergelijke ruimtes zijn niet bedoeld voor andere doeleinden, zoals een bijeenkomst, wanneer deze niet is ingeroosterd. In dit geval was het lokaal niet gereserveerd, daarom is naar de studentenkaarten gevraagd.’

Op de vraag waarom ook de pers vandaag werd weggestuurd, in tegenstelling tot bij eerdere acties van de protestgroep, kon de woordvoerder deze middag nog geen expliciet antwoord geven.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. persvrijheid schreef op 10 juni 2024 om 21:49

    ”Ga je dan straks echt journalisten het lokaal uitslepen?’, vraagt woordvoerder Ties zich hardop af.”

    Haha, weer heerlijk selectief zeg. Als het dit clubje activisten even uitkomt nemen ze het op voor dezelfde journalisten die vandaag weer op hun eigen mediakanalen weer worden beschuldigt van ‘smear campaigns’, of dezelfde journalisten waarvan het redactiegebouw wordt vernield (lekker intimiderend), of dezelfde journalisten die met paraplu’s worden gehinderd en geïntimideerd. Met hun selectieve kritiek en het hitsen tegen journalisten doen deze mensen exact hetzelfde wat in Israel ook gebeurt, namelijk het belemmeren van de vrije pers.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!