Diesviering tóch aangepast: hoogleraren lopen niet over Keizer Karelplein

09 okt 2023

Er komt toch geen optocht met hoogleraren over het Keizer Karelplein tijdens het 100-jarige jubileum van de Radboud Universiteit. Het cortège hoogleraren, dat tijdens ieder lustrum een rondgang door de stad maakt, loopt nu alleen door De Vereeniging, waar het eeuwfeest plaatsvindt. De reden is de recente berichtgeving over grensoverschrijdend gedrag aan de universiteit.

Het cortège, de plechtige optocht van hoogleraren in toga, loopt 17 oktober alleen door concertgebouw De Vereeniging, waar het 100-jarige jubileum van de Radboud Universiteit gevierd wordt. In het verleden maakten de hoogleraren tijdens lustra traditiegetrouw een feestelijke rondte door de stad. Dit jaar vindt er een soberdere versie plaats.

De aanpassing is een gevolg van de berichten over grensoverschrijdend gedrag op de universiteit die de laatste tijd naar buiten zijn gekomen. Zo trad rector magnificus Han van Krieken twee weken geleden nog vervroegd terug nadat bekend werd dat hij in 2017 enkele opmerkingen heeft gemaakt tegen een vrouwelijke collega die mogelijk als seksueel intimiderend geïnterpreteerd kunnen worden. Ook raakte een hoogleraar Psychologie in opspraak nadat onderzoeksplatform Argos uitzendingen had gemaakt over zijn ongepast handelen. ‘We vinden de viering op deze manier passender’, laat een universiteitswoordvoerder weten.

Mooie en moeilijke momenten

Afgelopen vrijdag nog gaf het college van bestuur in een interview met Vox aan dat de Dies er niet anders uit zou komen te zien. Het enige verschil zou zijn dat Han van Krieken zijn rectoraat niet overdraagt aan José Sanders, in verband met zijn terugtreding. In plaats daarvan wordt Sanders geïnstalleerd als rector. Nu blijkt dat ook de viering een stuk ingetogener gaat zijn.

Het verdere programma van het jubileum blijft volgens de woordvoerder hetzelfde. ‘De universiteit wordt maar één keer honderd jaar, dus we zullen stil blijven staan bij alle mooie en moeilijke momenten uit de geschiedenis.’ Radboud Arts & Science, een festival waarin kunst en wetenschap samenkomen, gaat ook door in zijn oorspronkelijke vorm. Het festival vindt op 19, 20 en 21 oktober plaats.

De afscheidsreceptie van Van Krieken als rector magnificus is geannuleerd. Het afscheidscollege van Van Krieken op de medische faculteit, waar hij als hoogleraar en patholoog werkte, gaat wel door. Dat vindt donderdagmiddag plaats voor collega’s.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

3 reacties

  1. Klaas Landsman schreef op 9 oktober 2023 om 22:03

    Marijke Nazaer, een van de meeste vooraanstaande onderzoekers van grensoverschrijdend gedrag in Nederland en met name aan de Radboud Universiteit, noemt in De Gelderlander van 1-10-2023 vier factoren die een rol spelen bij grensoverschrijdend gedrag: hiërarchie, competitie, inadequate reacties op wangedrag, en het stilzwijgen van slachtoffers (hetgeen, zoals ze uitlegt, geen vrije keuze is omdat het onveilig is om je uit te spreken). Deze conclusie wordt onderbouwd door het rapport “Harassment in Dutch academia. Exploring manifestations, facilitating factors, effects and solutions” dat Nazaer schreef samen met Marieke van den Brink en Yvonne Benschop, allen verbonden aan de RU.
    Zie https://www.lnvh.nl/a-3078/harassment-in-dutch-academia.-exploring-manifestations-facilitating-factors-effects-and-solutions. Het is misschien wel een opmerking waard dat dit rapport op 6 mei 2019 gepubliceerd werd en zeer veel publiciteit kreeg. Op 4 oktober 2023 kondigt ons (resterend) CvB aan: “We nemen de regie en stimuleren gesprekken waarin we gaan luisteren naar de zorgen en vragen die leven bij studenten en medewerkers.” Misschien mag ik hier gezien het bericht waar ik op reageer, inclusief de treffende foto, een voorschot op nemen? Als iets een manifestatie van de eerste factor (hiërarchie) is, is het wel het cortège van hoogleraren (onder wie vrijwel alle bekende en ongetwijfeld ook meerdere onbekende plegers van grensoverschrijdend gedrag zich bevinden), waar het gepeupel (onder wie voor zover bekend alle slachtoffers) zelfs voor moet opstaan. Tijdens het eeuwfeest gaat, zo te lezen, deze potsierlijke parade tenminste door de zaal gewoon door. Ik loop deze keer niet mee en sta ook niet op. Io vivat!

  2. Hannelies Linders schreef op 10 oktober 2023 om 18:18

    Klaas: eens. Ik ontving net de uitnodiging. Ben oud-medewerker, nu gepensioneerd. Heb de pedel gemaild dat ik geen reden zie tot feestvieren. Hij mag mijn kaart doorgeven aan iemand die minder verdriet heeft over wat er aan de RU gaande is.

  3. François Dumoulin schreef op 12 oktober 2023 om 17:28

    Ik val als oud-student van de ene verbazing in de andere. In mijn tijd -jaren zestig- vonden er ook al omwentelingen plaats, maar de massaliteit en ons eeuwfeest met het schrappen van leuke rituelen omdat de huidige generatie hoogleraren kennelijk hun beschaving heeft verloren verdriet me toch wel. Verwarring alom?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!