DUO-controles basisbeurs leverden 21 miljoen euro op

15 feb 2023

Stiekem bij je ouders wonen, terwijl je ingeschreven staat als uitwonende student. Het levert je onder het stelsel van de basisbeurs extra geld op. Maar het mag niet. Sinds 2012 stonden controleurs van DUO bij zo’n 23 duizend studenten op de stoep om te controleren op fraude. Het resultaat: 21 miljoen euro aan boetes en terugvorderingen.

In het hoger onderwijs keert in september de basisbeurs terug. De Tweede Kamer gaat woensdag over het wetsvoorstel debatteren. Er is brede steun voor de komst van de nieuwe basisbeurs.

Studenten die er recht op hebben, krijgen 110 euro per maand als ze bij hun ouders wonen en 275 euro als ze een eigen woonruimte hebben. Uitwonende studenten ontvangen dus bijna tweeduizend euro per jaar extra. Daar komt de komende jaren waarschijnlijk nog 1.200 euro bovenop vanwege de hoge energiekosten.

Het maakt frauderen met de basisbeurs aantrekkelijk: sommige studenten wonen stiekem bij hun ouders, maar schrijven zich in bij een vriend of familielid. Ze hoeven op dat andere adres alleen de post te halen.

Huisbezoeken

Om zulke fraude te voorkomen, gaat DUO controles uitvoeren. De dienst wil het aantal huisbezoeken opschroeven tot zo’n vierduizend per jaar, heeft minister Dijkgraaf de Tweede Kamer laten weten. Dat zijn meer controles dan ooit.

In tien jaar tijd (2012 tot en met 2021) heeft DUO in totaal 22.791 huisbezoeken afgelegd. De conclusie luidde 9.923 keer dat de student geen recht had op de beurs voor uitwonenden. Dat blijkt uit informatie die het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP) heeft opgevraagd.

In die periode is voor 13,2 miljoen euro aan basisbeurs teruggevorderd. Daar komt 7,4 miljoen euro aan boetes bovenop.

Maar DUO zat er ook weleens naast: 63 procent van de beschuldigde studenten maakte bezwaar. Van deze bezwaarmakers kreeg 22 procent gelijk. Van de rest stapte dertig procent naar de rechter (bij elkaar 1.463 zaken) en ook dat gebeurde vaak met succes: een kwart won zijn zaak.

Rechtszaak gewonnen

De cijfers die het HOP heeft opgevraagd, maken duidelijk dat de controles niet waterdicht zijn. Maar het is moeilijk in te schatten hoe vaak DUO ten onrechte geld terugvordert of boetes oplegt. Lang niet alle studenten gaan in bezwaar of spannen een rechtszaak aan.

In januari won een student haar zaak omdat de controleurs te haastig waren geweest. In 19 minuten waren ze klaar met hun onderzoek. In die tijd konden ze volgens de rechter geen ‘behoorlijk onderzoek naar de feitelijke woonsituatie’ verrichten.

Want in die 19 minuten zat ook de ‘reistijd’ vanaf de straat naar de portiekflat en van de voordeur naar de slaapkamer en weer terug. ‘Dat zal schattenderwijs een minuut of vier tot zes in beslag hebben genomen’, aldus het vonnis. Daar kwamen de administratieve handelingen nog bij, zoals het invullen en ondertekenen van de formulieren.

Dit artikel is geschreven door Bas Belleman van het HOP. Het onderzoek naar controles op de basisbeurs voor uitwonende studenten wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een werkbeurs van Stichting Onderwijsfonds COCMA.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

3 reacties

  1. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 16 februari 2023 om 11:49

    Als 23.000 studenten controleren 21 mln oplevert dan is dat gemiddeld € 1000 per student.
    Zouden de kosten van het hele controle-apparaat niet hoger zijn dan deze opbrengsten?
    Aan de andere kant:
    bij een kleine 10.000 was iets mis, ~43% .. dat wijst hopelijk op een verdenking vooraf, want anders wankelt mijn studentbeeld toch wel …

    • Haje schreef op 16 februari 2023 om 18:03

      Dat is 43% van de geselecteerde studenten om te controleren, niet van alle studenten. En dat in 10 jaar!

    • Thijs schreef op 17 februari 2023 om 12:16

      Er is wel degelijk een voorselectie aanwezig, DUO kijkt naar alle informatie die ze hebben van de student en als die bijvoorbeeld ingeschreven staat in een huis in dezelfde straat als de ouders of juist verder weg als de locatie van de school waar de student heen gaat dan kan dit een risicoprofiel vormen/controle opleveren. Hier meer uitleg daarover: https://akoost.nl/nieuws/uitwonendencontrole-studiefinanciering-harde-aanpak-duo-brengt-veel
      Alleen de conclusie om nu meer te gaan controleren vind ik raar, er zou meer duidelijkheid moeten komen over wanneer je recht hebt op die uitwonende beurs. Nu staat er “alleen als je er daadwerkelijk woont” maar wanneer woon je ergens daadwerkelijk? Als je ergens stage loopt en ingeschreven staat bij een familielid omdat je ouderlijk huis een uur verder reizen is en je door de weeks ook in dat huis in de logeerkamer slaapt maar in het weekend weer naar je ouderlijk huis gaat, woon je er dan? Je heb geen persoonlijke bezittingen in het huis maar bent er wel langer als dat je bij je ouderlijk huis verblijft.
      Mijn conclusie is dat het verschil tussen uitwonend en thuiswonend bij de studiebeurs niet gebaseerd is op iets tastbaars en beter opgeheven/vervangen kan worden door een verhoging van de huurtoeslag voor studenten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!