Een kijkje in het huishoudboekje van studenten: ‘Eten is mijn grootste kostenpost’

11 jan 2024 ,

Voor de pechgeneratie is het niet uitzonderlijk om bij afstuderen een schuld te hebben van 50.000 euro. Want zonder lening geen brood op de plank. Hoe zien de huishoudboekjes van studenten eruit? Dana, Victor en Heske geven een inkijkje in hun portemonnee.

Naam: Dana Baars (20)
Studie: bachelor Communicatiewetenschap

‘Ik zou echt niet weten hoeveel ik overal voor betaal. Geldzorgen heb ik niet, wat dat betreft voel ik me bevoorrecht ten opzichte van andere studenten. Ik hoef niet te lenen omdat ik zowel de basisbeurs krijg als een bijdrage van mijn ouders. In de supermarkt kies ik wel de goedkopere producten en vraag ik me regelmatig af of bijvoorbeeld die dure zalm wel écht nodig is.

Dana Baars. Foto: Johannes Fiebig

Toch is eten mijn grootste kostenpost. Vooral tijdens stapavonden gaan de durums en kroketten er hard doorheen. Besparen doe ik meer op andere uitgaven, zoals kleding. Ik koop bijvoorbeeld alleen een coltrui als ik die daadwerkelijk nodig heb. Ook laat ik me niet verleiden door trends of de uitverkoop. Ik hecht meer waarde aan leuke ervaringen, zoals festivals. Daar geef ik makkelijk veel geld aan uit.

Sinds kort heb ik een keyboard in mijn kamer. Dat heb ik via Marktplaats gekocht voor 275 euro. Ik denk goed na over grote aankopen, dat heb ik van huis uit meegekregen. Geen onnodige dingen kopen. Helaas lukt dat niet altijd, onlangs heb ik een oranje paddenstoelenlamp van SHEIN gekocht voor 40 euro. Dat was echt een miskoop, want ik vind de lamp superlelijk. Toch kwam het niet in me op hem te retourneren en mijn geld terug te vragen.’

Naam: Victor Bruynel (23)
Studie: Pre-master Communicatiewetenschap

‘Sinds afgelopen zomer ben ik bestuurslid bij studententennisvereniging Slow. Daardoor heb ik dit studiejaar minder tijd om te werken dan vorige jaren. Ik heb een bijbaantje als verkoopmedewerker bij Blokker, daar haal ik deels mijn geld vandaan.

‘Mijn bestuursjaar is geen vetpot’

Omdat ik in mijn zevende studiejaar zit, is dit het laatste jaar dat ik geld kan lenen bij DUO. Ik leen maximaal. Hoe ik hierna aan mijn geld ga komen, dat moet ik nog zien. Ik krijg ook geld van mijn ouders, omdat ik geen recht heb op de basisbeurs en omdat ik last had van financiële stress, net als veel andere studenten. Gelukkig kunnen mijn ouders bijspringen, maar ik vind het wel lastig om geld aan hen te vragen. Ik vind namelijk dat ik mijn eigen boontjes zou moeten kunnen doppen, financieel gezien.

Victor Bruynel. Foto: Johannes Fiebig

Het geld dat ik voor mijn bestuursjaar krijg, is ook geen vetpot en ik krijg het sowieso pas aan het eind van het studiejaar op mijn rekening gestort. Maar zo’n jaar doe ik natuurlijk niet voor het geld. Ik ben dit jaar op kamers gegaan en heb me aangesloten bij een studentensportvereniging. Dat zijn allebei kostenposten, maar ze zijn het me meer dan waard.’

Naam: Heske Boeve (23)
Studie: Master Environment & Society Studies

‘Vanwege de renteverhoging naar 2,56 procent ben ik gestopt met geld lenen bij DUO. Ik had daar al een flinke schuld opgebouwd, namelijk ruim 34.000 euro. Nu leen ik bij mijn ouders, zonder rente. Tijdens mijn bachelorjaren, in Groningen, leefde ik echt als een student: een groot deel ging op aan bier en uitgaan. Maar nu ik in mijn master zit, heb ik het daar veel te druk voor. Ik heb geen specifiek budget voor sociale activiteiten, zéker niet nu ik in een nieuwe stad ben gaan wonen. Dan zie ik zulke activiteiten meer als investering om nieuwe mensen te leren kennen, dat is me elke cent dubbel en dwars waard.

Heske Boeve. Foto: Johannes Fiebig

Ik moet eerlijk zeggen dat ik door mijn studieschuld én die renteverhoging wel stress krijg over de toekomst. Hoe ga ik dit later allemaal regelen? Kan ik nog wel een huis kopen?

Mijn beste aankopen zijn mijn telefoon en mijn laptop. Vooral mijn telefoon, die heb ik tweedehands gekocht én gaat al vijf jaar mee. Mijn beste geldtip voor studenten: check je telefoonabonnement, dat kan zoveel goedkoper. Ik ben overgestapt naar een andere provider en betaal nu de helft minder, namelijk maar 11 euro. Het is een kwestie van vergelijken tussen verschillende providers. En maak een spaarplan. Zo word je je echt een stuk bewuster van je uitgaven.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!