Eerste medewerkers verhuizen binnen een paar weken naar Maria Montessorigebouw

08 okt 2020

Binnen een paar weken verhuizen de eerste medewerkers van de faculteit Sociale Wetenschappen naar het Maria Montessorigebouw. In januari opent het gebouw voor studenten. Door corona is de inrichting van het gebouw in eerste instantie wel nog een beetje anders dan gepland.

‘Het gaat hard en goed’, zegt Geert Jansen van Campus & Facilities over de bouw van het Maria Montessorigebouw. Het energieneutrale gebouw met een batterij zonnepanelen op het dak is dan ook bijna klaar. Volgende week wordt het meubilair geplaatst in het gebouw dat uit twee delen bestaat.

Grand Café

Oorspronkelijk was de opleverdatum voor 1 oktober gepland. ‘Door corona heeft de aannemer een paar tegenslagen gehad’, zegt Jansen. ‘Maar de verhuizing van medewerkers naar het gebouw loopt nog wel steeds volgens planning.’

Van 2 november tot eind december verhuizen de medewerkers van de faculteit Sociale Wetenschappen verdieping per verdieping naar hun nieuwe werkplek. Kort voor de kerstvakantie is het de beurt aan de technische werkplaats en de labs voor onderzoek. Het Grand Café in de verbindingsbrug tussen het noord- en het zuidgebouw gaat begin volgend jaar open. ‘Daar kan je terecht voor koffie en broodjes’, aldus Jansen.

In januari 2021 is het gebouw volledig in gebruik, ook door studenten, rekening houdend met de coronamaatregelen. Jansen: ‘Voor medewerkers geldt vooralsnog dat zij thuis moeten werken, tenzij het echt niet anders kan.’

Verplichte looproutes

In het Maria Montessorigebouw gelden dezelfde coronaregels als elders op de campus. Er komen verplichte looproutes en service- en hygiënepunten, de capaciteit van toiletten wordt verminderd. In de liften mogen niet meer dan twee mensen tegelijk staan.

Zolang er geen vaccin is, zal de inrichting van het gebouw nog een beetje anders zijn. Zo zijn er minder studentenwerkplekken dan voorzien, in vierpersoonskantoren komt voorlopig slechts meubilair voor drie werkplekken.

In de college- en onderwijszalen, waar dankzij grote atria veel daglicht naar binnen valt, zullen nog een tijdje minder colleges plaatsvinden dan voorzien. ‘De stoeltjes staan daar vrij dicht op elkaar’, zegt Jansen. ‘Grote colleges vinden daarom vooralsnog plaats in zalen als de Vereeniging en de Stadsschouwburg, waar meer plek is.’

Boomplantdag

De werken aan de buitenkant van het gebouw met een plat uiterlijk, zoals een paviljoen, zullen pas half december klaar zijn. ‘Aan de kant van het Spinozagebouw is de bestrating al ver gevorderd. Aan de andere kant, waar de bouwketen van de aannemer staan, moeten de werkzaamheden nog starten.’

Om de bouw van het Maria Montessorigebouw en de renovatie van het Berchmanianum mogelijk te maken, moesten heel wat bomen gekapt worden. Daarom is op 18 november bij beide gebouwen een boomplantdag, mits dit kan in verband met de coronapandemie en met inachtneming van de RIVM-richtlijnen . Kinderen van basisscholen uit de buurt zullen op die dag negentig bomen aanplanten.

Een officiële opening van het gebouw is, ook weer afhankelijk van de coronapandemie, voorzien voor april of mei. ‘Die opening wordt gecombineerd met het Radboudumc. Op die manier is de kans groter dat we een hoogwaardigheidsbekleder naar Nijmegen kunnen halen’, aldus Jansen. Wie dat wordt, wil hij nog niet zeggen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

3 reacties

    • Student schreef op 9 oktober 2020 om 09:03

      De meerderheid van die sparren is toch nog niet gekapt? Dode/stervende bomen weghalen is niks mis mee, en vervangen kan pas als ze weg zijn. Maar ze moeten wel vervangen worden.

  1. jaapie schreef op 12 oktober 2020 om 11:35

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!