Escaperoom over Nijmeegs studentenverzet opnieuw geopend na verhuizing naar Vasim

12 jan 2023

De educatieve escaperoom die de universiteit in 2018 in het leven riep rond het verhaal van studentenverzetsleider Jozef van Hövell, is verhuisd. Het nagebouwde studentenhuis staat nu in een fabriekshal op het Vasimterrein.

Hoe verhuis je een studentenhuis uit de jaren veertig? Simpel: je haalt de muren uit elkaar, schuift ze in een busje en bouwt de handel op een andere plek weer op. De woning heeft dan opeens twee verdiepingen in plaats van alleen een begane grond. Dat kan allemaal als het huis niet echt bestaat, maar slechts een houten kopie is van het bakstenen origineel.

Mark Smolenaars was degene die een paar weken geleden met het namaakstudentenhuis in een busje door Nijmegen reed. Eindbestemming: de Vasim. Alle muren vormden samen een escaperoom die in 2018 was verrezen in de kelder van Museum het Valkhof, maar nu een tweede leven kreeg in een oude fabriekshal in Nijmegen-West.

Carolus Magnus

‘Het contract met het museum liep af’, vertelt hij. ‘We waren al een tijdje op zoek naar een nieuwe locatie en hadden het studentenhuis zo lang ergens opgeslagen. Gelukkig was er ruimte in de Vasim, waar we al twee andere escaperooms hebben.’

‘Het gegeven van studeren in oorlogstijd is nog steeds super actueel’

Het nephuis is gebaseerd op het huis waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Jozef van Hövell van Wezeveld en Westerflier woonde. Deze Nijmeegse student was praeses van studentenvereniging Carolus Magnus én leider van het studentenverzet in de stad.

De escaperoom werd geopend in 2018, het jaar waarin de Radboud Universiteit herdacht dat de universiteit 75 jaar eerder op slot ging. De bezetter eiste in 1943 van alle universiteiten dat zij hun studenten een loyaliteitsverklaring met de Duitsers voorlegden. De Nijmeegse rector Bernard Hermesdorf weigerde dat – als enige in Nederland – om principiële redenen en besloot de universiteit te sluiten.

Met de educatieve escaperoom wilde de universiteit de studenten van nu laten ervaren hoe het is om in oorlogstijd te leven. Bezoekers kunnen in de huid kruipen van Jozefs huisgenoten en komen voor ingewikkelde morele dilemma’s te staan. Radboud-historici werkten mee aan het project om te zorgen dat de feiten geschiedkundig gezien kloppen. Toen corona zijn intrede deed, ging de deur van het nagebouwde studentenhuis op slot.

Twee verdiepingen

Mark Smolenaars is een van de mannen die in 2018 betrokken waren bij de bouw van de escaperoom. Inmiddels heeft de voormalig HAN-student een eigen bedrijf (ROX) en in die rol nam hij de escaperoom onlangs over van de universiteit.

Aan het verhaal en de games heeft hij niets veranderd. Alleen het decor is hier en daar aangepast en het ‘studentenhuis’ telt nu dus twee verdiepingen in plaats van één – dat kwam beter uit in de hoge Vasimhal. Vlak voor kerst ging de escaperoom weer open. Smolenaars hoopt dat studenten de weg naar Nijmegen-West weten te vinden.

‘Het gegeven van studeren in oorlogstijd is nog steeds super actueel’, zegt hij. ‘Neem alleen al de oorlog in Oekraïne.’

 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!