Facebookactie voor docent Niels Spierings

20 feb 2013

‘Niels moet blijven.’ Dat is de naam van de nieuwe facebookpagina van studenten politicologie. Niels Spierings, docent en onderzoeker bij de opleiding moet na de zomer de universiteit verlaten. Zijn contract wordt niet verlengd. De politicologen betuigen massaal hun steun.

Niels Spierings. Foto: Duncan de Fey
Niels Spierings. Foto: Duncan de Fey
‘Hij is een van de meest gewaardeerde, geliefde, modieuze docenten politicologie’, schrijven studenten op de facebookpagina ‘Niels moet blijven’. ‘Daarom hopen wij stiekem dat hij toch hier blijft!’ Met deze kreet doen ze een laatste poging om Spierings bij de opleiding te houden. De pagina staat binnen een halve dag op 145 likes (update om 18.00 uur: 199). Spierings heeft een sterke binding met politicologie in Nijmegen. Hij studeerde hier af en nam zitting in het bestuur van studievereniging ismus. Eind 2012 promoveerde hij in Nijmegen. ‘Er is hier een goede sfeer en er wordt goed onderzoek gedaan’, zegt Spierings zelf. ‘Het commitment is er bij mij om te blijven.’ In 2010 werd de politicoloog nog uitgeroepen totbeste jonge docent van de RU’. Ook wetenschappelijk gaat het hem voor de wind. Hij heeft veel artikelen op zijn naam staan. Maar waarom dan geen vaste aanstelling? Spierings: ‘De situatie is simpel. Mijn aanstelling loopt eind augustus af. Maar vaste contracten zijn nu out of the question.’ Daarnaast is het volgens Spierings beleid om meer mensen van buitenaf aan te trekken. Geen geld Decaan van de faculteit managementwetenschappen Rob van der Heijden geeft toelichting: ‘Door het wettelijke kader waarin we ons bevinden moeten we hem bij verlenging een vast contract aanbieden. De leerstoel politicologie heeft geen financiële ruimte om structureel uit te breiden.’ De faculteit vaart een voorzichtige koers, aldus de decaan. Er is onzekerheid over studentenaantallen en financiering vanuit de overheid. ‘Er lopen genoeg talentvolle mensen rond. Wanneer je die allemaal structureel bindt, ga je buiten je budgetten lopen. Je koopt ook geen huis als je geen geld hebt.’ Wel vindt de decaan het een goede zaak dat wetenschappers wisselen van plek. ‘Het is niet meer van deze tijd om hier van student af aan te blijven. De overstap zorgt voor nieuwe uitdagingen.’ Spierings is niet bang dat hij elders geen plek vindt, maar zijn hart gaat uit naar Nijmegen. De facebookpagina bracht een glimlach op zijn gezicht. ‘Het is fijn om die waardering te krijgen. En ergens hoop je toch dat het effect heeft.’ Jip Mennen (19) lanceerde de pagina. ‘Een docent als Niels moet je aan je opleiding willen binden, dit is een verlies voor politicologie’, vertelt ze vol overtuiging.  ‘Niels is betrokken en probeert te levellen met zijn studenten. En nu wordt gezegd ‘jammer joh, je krijgt geen vast contract.’ De studenten verzamelen de reacties die binnenkomen op de facebookpagina en sturen die met een begeleidende brief naar het college van bestuur. / Reint-Jan Groot Nuelend

0 reacties

  1. Van de Wetering schreef op 20 februari 2013 om 18:41

    Rob van der Heijden: “Je koopt ook geen huis als je geen geld hebt.” Ja, dat doe je vaak wel met een hypotheek.

  2. ST schreef op 20 februari 2013 om 18:57

    Van der Heijden bepaalt – tussen neus en lippen door – wat van deze tijd is en wat niet. En hoe anderen zich daarom moeten gedragen. Lekker is dat.

  3. VG schreef op 26 februari 2013 om 22:08

    Zie hier hét voorbeeld van waarom de Nederlandse kenniseconomie volledig
    naar de knoppen wordt geholpen. Prof. dr. Rob van der Heijden,
    halverwege de 50, harkt als decaan van de faculteit
    managementwetenschappen maandelijks toch gauw zo’n € 8.000,- aan bruto
    salaris binnen. Inmiddels is hij ruim 12 jaar in dienst bij de Radboud
    Universiteit Nijmegen. Gelet op zijn langdurige (vaste) dienstverband, positie en status hoeft hij voor ontslag niet te vrezen en kan hij tot aan zijn – ongetwijfeld royaal opgebouwde – pensioen lekker blijven zitten. Kortom; professor Van der Heijden heeft zijn spreekwoordelijke schaapjes op het droge.

    Tegelijkertijd hebben we hier Dr. Niels Spierings. Een buitengewoon getalenteerde jonge docent / onderzoeker van nog geen 30 jaar, met een enorme passie voor zijn werk die aan de vooravond van een ongetwijfeld indrukwekkende academische carrière staat. Als promovendus ontving Dr. Spierings vorig jaar een bruto maandsalaris van € 2.638,-. Inderdaad, slechts een derde van het bedrag dat professor Van der Heijden maandelijks krijgt bijgeschreven.

    Dat Niels nu te horen krijgt dat er “geen financiële ruimte is om structureel uit te breiden” en dat hij maar beter buiten Nijmegen zijn heil kan zoeken, nota bene door de persoon die zelf al 12 jaar op dezelfde stoel zit tegen een jaarsalaris van ruim boven de ton, is niets minder dan een schandaal. Niet alleen bij universiteiten, ook bij het bedrijfsleven en overheden zien we steeds vaker dat jonge talenten na maximaal drie tijdelijke contracten vriendelijk naar de uitgang worden begeleid, terwijl de oude en duur betaalde garde lekker blijft zitten en met geen mogelijkheid is weg te krijgen. Het wordt hoog tijd dat er in Nederland een serieuze discussie wordt gevoerd over het doorgeslagen arbeidsrecht voor (oudere) werknemers in vaste dienst ten opzichte van het volledig gebrek aan perspectief voor jongeren in tijdelijke functies. De verhoudingen zijn compleet zoek en op deze manier krijgen we de door onze overheid gewenste kenniseconomie natuurlijk nooit van de grond.

    En om dit betoog eens met een typische Nijmeegse uitdrukking te eindigen; “Niels mòt gewoon blieve!”

  4. Jonge docenten gered door Facebook-acties? | Vox magazine schreef op 11 juli 2013 om 11:54

    […] 20 februari berichtte Voxweb over de Facebook-pagina ‘Niels moet blijven’. De populaire en gewaardeerde docent Niels […]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!