Groot onderzoek naar impact coronavirus op studenten

04 mei 2020

Vandaag ontvangt de helft van alle Radboud-studenten een uitnodiging om mee te doen aan een corona-enquête. Die maakt deel uit van een internationaal onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis voor studenten.

‘De coronacrisis heeft een enorme impact op het leven van studenten. Graag onderzoeken wij hoe. Klik op deze link  en laat ons weten wat het voor jou betekent.’

Met deze drie zinnen begint de uitnodiging voor een corona-enquête die de helft van alle studenten van de Radboud Universiteit vandaag in de mail krijgt. Ellen Verbakel, hoogleraar Algemene en Theoretische Sociologie, is verantwoordelijk voor de uitrol van het onderzoek. ‘Wetenschappers én onderwijsinstellingen weten heel weinig over de invloed van epidemieën op studentenpopulaties. Daarom zijn we enorm benieuwd hoe het coronavirus impact heeft op studenten.’

Verschillen

Het idee voor de enquête is afkomstig van een groep onderzoekers van de Universiteit Antwerpen. Zij schreven hun netwerk aan, waardoor universiteiten en hogescholen in heel Europa meedoen: zeker 65 instellingen in 26 landen. In Nederland zijn zeven instellingen aangehaakt, waaronder de Wageningen Universiteit, Universiteit van Amsterdam en dus de Radboud Universiteit.

Ellen Verbakel. Foto: RU

Met de studie willen de onderzoekers niet enkel kijken naar resultaten binnen de instellingen an sich, maar ook vergelijkend onderzoek uitvoeren. Verbakel: ‘Landen en onderwijsinstellingen verschillen in hun aanpak van de coronacrisis. Door de uitkomsten te vergelijken tussen landen en onderwijsinstellingen kunnen we de impact van beleid op het welzijn en de gezondheid van de studentenpopulatie nagaan. Daar weten we nu nog weinig over. Je zou bijvoorbeeld kunnen verwachten dat studenten ongelukkiger zijn in landen waar de lockdown strenger is, zoals in Spanje.’

Vaarwater

Het is niet het eerste onderzoek naar dit onderwerp op de universiteit. Twee weken geleden startte een door Hans Schilderman geïnitieerd onderzoek onder 1.500 medewerkers en 1.500 studenten naar hetzelfde thema. De onderzoekers beloofden rond deze tijd de eerste resultaten te analyseren.

Verbakel is niet bang dat de onderzoeken in elkaars vaarwater belanden. ‘De verschillen in onderzoeksdesign zijn groot. Ons project heeft een landenvergelijkende insteek, de groep van Hans kijkt alleen naar de Radboud Universiteit. Zij kijken bovendien naar studenten én medewerkers en zijn van plan hen langere tijd te volgen.‘ Dit onderzoek benadert bovendien niet dezelfde studenten als Schilderman.

Ook inhoudelijk ziet Verbakel verschillen. Zo richt het onderzoek van Schilderman zich meer op de zingevingskant van welbevinden, terwijl Verbakel kijkt naar levensstijlen en gezondheidskeuzes. ‘Hoeveel sigaretten rookte je gemiddeld op een dag voor de coronacrisis en gedurende afgelopen week?’, is bijvoorbeeld een vraag in de enquête.

Studenten kunnen tot 18 mei meedoen aan het onderzoek. Verbakel verwacht dat eind juni de eerste resultaten bekend worden.

1 reactie

  1. emile schreef op 26 oktober 2020 om 17:34

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!