In de nieuwe Refter wint de koffie het van de wijn

09 sep 2019

Een half jaar geleden ging de nieuwe Refter open. Wat gaat goed en wat gaat minder goed? Tijd om de balans op te maken.

1. Het is de hele dag druk

In de oude Refter was het vooral druk rond lunchtijd en ’s avonds bij het diner. ‘De nieuwe Refter moest meer een ontmoetingsplek worden’, zegt directeur van het Facilitair Bedrijf Gerben Smit. ‘Waar je niet alleen kunt eten, maar ook werken, chillen, studeren, eten of vergaderen. Dat lijkt nu al gelukt.’

2. Panama draait het best

De best draaiende foodcounter? Koffiebar Panama. ‘Mensen halen de hele dag koffie met een piekje tussen elf en twee uur’, zegt Smit. Ook Craft, de counter met traditionele maaltijden, blijft in trek. De plek die een beetje minder volk trekt dan verwacht, is pizzazaak Mama Maria’s. ‘Die verdient nu onze aandacht.’

3. Er komen nieuwe gerechten aan

Nu de inrichting van de Refter klaar is, is het tijd om het assortiment aan te pakken. ‘Vanaf nu introduceren we iedere week nieuwe producten, afhankelijk van het seizoen en eventuele themaweken’, zegt Smit. ‘Vanaf deze week serveert Mama Maria’s bijvoorbeeld lasagne. Daarnaast beginnen we met combideals: denk aan een soep met een broodje of koffie met koek. En op pizza-donderdag kosten pizza’s in de avond voortaan 6 euro.’

4. Vegetarische maaltijden zitten in de lift

Bij de start van de nieuwe Refter werd Meat Free Monday afgeschaft. Daarvoor in de plaats kwamen meer (en nieuwe) vegetarische en veganistische alternatieven. ‘Ongeveer 40 procent van ons assortiment is vegetarisch, veganistisch en duurzaam: naar schatting nu goed voor zo’n 20 procent van de omzet’, zegt Smit. ‘Dat is veel meer dan in de oude situatie.’ Er komt wel een nieuwe wens naar boven: glutenvrije maaltijden. ‘Daarin hebben we nog stappen te zetten. We gaan kijken hoe we ons aanbod kunnen uitbreiden.’

Foto: Tom Hessels

5. Wijnbar is geen schot in de roos

In de nieuwe Refter kan je vanaf half vier elf verschillende wijnen krijgen, maar veel worden die niet verkocht. ‘Voor een borrel trekken mensen liever naar het Cultuurcafé. Toch vinden we het leuk om de wijnbar te behouden: we bieden in de Refter iets anders aan dan andere plekken op de campus.’

6. Refter voortaan open in tentamenperiode

Na een geslaagde pilot in juni zal de Refter ook de volgende tentamenperiodes open zijn. ‘Studenten kunnen overdag studeren in de Refter en ’s avonds een warme maaltijd eten bij ons. Tussen het studeren door kunnen ze bij ons terecht voor een koffie, al dan niet in combinatie met een koek of een muffin.’

7. Het financiële plaatje klopt

De verbouwing van de Refter kostte 1,2 miljoen euro. Een aanzienlijk bedrag, beseft Smit. ‘Maar met 850 zitplaatsen is het wel een grote ruimte. Op dit moment is de omzet in lijn met de oude situatie. De eerste maanden moesten we veel leren en hebben we met dubbele bezettingen gedraaid. Dat gaat nu veranderen. Doordat we beter kunnen inspelen op de verwachting, gaan we vraag en aanbod in de komende periode meer op elkaar afstemmen.’ Dat betekent volgens Smit niet dat de prijzen de hoogte in gaan. ‘Binnen onze mogelijkheden willen we prijzen zo aantrekkelijk mogelijk houden voor studenten en medewerkers. We vergelijken daarbij regelmatig met andere universiteiten en met horecagelegenheden in de stad.’

8. Het terras wordt leuker

Het terras aan de achterkant van de Refter is al open, maar oogt nog wat saai. ‘We hebben pas gras geplant en er komen nog meubels bij zoals hoekbanken’, zegt Smit. De nieuwe toegang, naast het aangelegde terras, gaat aan het eind van dit jaar open. ‘Handig voor wie vanuit de richting van het Berchmanianum naar de Refter loopt.’

1 reactie

  1. jaapie schreef op 12 september 2019 om 14:18

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands