ISEC wil internationale studenten een stem geven in de Universitaire Studentenraad

24 mei 2023 ,

Meer beurzen en betere huisvesting voor internationale studenten. Dat zijn de speerpunten van de Inclusion & Social Equity Commission, alweer een nieuwe studentenpartij die meedingt naar een plek in de Universitaire Studentenraad. ‘Internationale studenten voelen zich niet vertegenwoordigd aan de Radboud Universiteit.’

Hoog tijd dat internationale studenten aan de Radboud Universiteit beter vertegenwoordigd worden. Dat vindt Parker Winkel, een 20-jarige student psychologie uit de Verenigde Staten. Samen met Romy Bosvelt, een 28-jarige student Biomedical Sciences, richtte hij de Inclusion & Social Equity Commission op, kortweg ISEC.

Parkers overweging om een studentenpartij te beginnen, vertelt hij, kent een persoonlijke reden. In tegenstelling tot heel wat andere Nederlandse universiteiten kan hij aan de Radboud Universiteit geen gebruikmaken van de Federal Student Aid. Dat is een Amerikaanse tegenhanger van het Nederlandse studiefinancieringsstelsel.

Klein spaarpotje

Op zoek naar een andere manier om zijn studie te financieren, klopte Winkel aan bij vier Nederlandse banken – tevergeefs. Uiteindelijk lukte het hem om via een particuliere instelling een lening te krijgen van 35.000 dollar. Daarmee moet het net lukken om zijn bachelor te halen. ‘Ik zal hier alleen mijn master kunnen volgen als de universiteit een verandering maakt in haar financieel beleid’, zegt hij. ‘Aangezien de slogan van de universiteit “gelijke kansen voor iedereen” is, hoop ik dat dat goedkomt.’

Lijsttrekker Parker Winkel. Foto: Johannes Fiebig

In gesprekken met andere internationale studenten merkte Winkel dat hij niet de enige is met dit probleem. ‘Studenten van buiten de Europese Unie moeten het volledige instellingscollegegeld betalen, en dat is veel geld.’ Volgens Parker komen heel wat internationale studenten met een klein spaarpotje naar Nederland, met het idee dat ze ter plekke wel een manier vinden om de rest van hun studie te betalen. Maar dat lukt niet iedereen. ‘Heel wat studenten keren daarom vóór de afronding van hun studie noodgedwongen terug naar huis’, zegt hij.

Precies daarom ijvert ISEC voor meer beurzen en subsidieprogramma’s voor internationale studenten. ‘We willen een universiteit die studenten werft op basis van hun academische mogelijkheden, niet op basis van de grootte van hun portemonnee’, zegt Bosvelt.

Twee opties

Een tweede belangrijk thema van ISEC is huisvesting voor internationale studenten. ‘Daar zal wellicht iedere student op de campus over klagen’, zegt Winkel. ‘Natuurlijk is het zonde als een student uit Zutphen geen kamer kan krijgen bij SSH&. Maar als internationale student zonder kamer heb je maar twee opties: dakloos worden of terug naar huis gaan. Dat moet anders.’

‘Dat de Gezamenlijke Vergadering in het Nederlands plaatsvindt, is een afwijzing van bijna iedere international’

Volgens de nieuwe partij is ook op het vlak van toegankelijkheid voor internationale studenten nog veel te winnen. ‘Heel wat pagina’s op de website van de universiteit zijn bijvoorbeeld nog niet naar het Engels vertaald’, zegt Bosvelt. ‘De informatie op de pagina’s voor studenten uit verschillende landen van herkomst is beperkt. En de universiteit heeft wel een ronkende internationaliseringsstrategie voor 2025, maar het is niet duidelijk hoe ze die concreet in de praktijk gaat omzetten.’

Romy Bosvelt. Foto: Johannes Fiebig

De vergaderingen van de medezeggenschap zijn in het Nederlands. Is dat een probleem voor ISEC? ‘Ik heb lessen Social Dutch gevolgd, dus ik spreek wel een beetje Nederlands’, zegt Winkel. ‘Ik heb geen probleem met vergaderingen in het Nederlands. Maar dat de Gezamenlijke Vergadering in het Nederlands plaatsvindt, is wel een algemene afwijzing van bijna iedere international’, zegt hij.

Geen volwaardige student

ISEC wil niet alleen via sociale media campagne voeren. Onder het mom van ‘a cookie for a complaint’ installeren ze deze en volgende week op verschillende plekken op de campus tafels, waar studenten input kunnen leveren. Daaruit blijkt volgens Bosvelt dat veel internationale studenten zich geen volwaardige student voelen. ‘Gisteren nog spraken we met een internationale student die niet eens wist dat hij mocht stemmen’, zegt ze.

Winkel en Bosvelt zijn overigens de enige twee studenten op de lijst van ISEC. ‘Uit realisme,’ aldus Bosvelt. ‘Er zijn maar acht zetels te verdelen. Wij zouden al blij zijn als we één zetel halen.’ ISEC heeft wel ambities op een ander vlak: niet alleen een studentenpartij zijn, maar ook een studentenvereniging, zegt Bosvelt, met alle commissies en activiteiten die daarbij komen kijken.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. Giovanni schreef op 24 mei 2023 om 23:23

    Had a wonderful conversation with the party leader, and I admire the ambition and the search for justice. Would love to see ISEC in the USC next academic year

  2. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 25 mei 2023 om 12:54

    De GV in het Nederlands een afwijzing van internationals?
    kom, kom:
    In welke landen zou men zelfs maar overwegen om dergelijke vergaderingen niet in de landstaal te houden vanwege de toevallige en meestal nogal tijdelijke aanwezigheid van mensen die die taal niet spreken?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!