Joep Bos-Coenraad: Mannen eten geen sla
Een man die gedisciplineerd vlees en vis weigert waarvan de herkomst geen blijk van beschaving geeft, krijgt het zwaar te verduren. Hoewel ik mij inspan om in sociaal verband terughoudend te oordelen over andermans eetgewoontes, wordt mijn consumptiepatroon met grote regelmaat ter verantwoording geroepen en beoordeeld. Er mankeert van alles aan.
Wellicht maken de studentikoze kringen waarin ik verkeer het extra problematisch – omdat mijn omgeving zich zelden compensatoire auto’s kan permitteren – maar een significant deel van de Y-chromosoom dragende mens lijkt bergen goedkope spareribs nodig te hebben om een miezerig knakworstje te compenseren. Vrouwen zijn wat dat betreft gelukkig volwassener. De vlees-evangelisten zijn zonder uitzondering puberale mannen die kennelijk iets te bewijzen hebben.
Toch wil ik een eindje met de ordinaire brulapen meegaan door te stellen dat een groot deel van de vegetarische keuken inderdaad niet overloopt van stoere mannelijkheid. De oorzaak daarvan is tweeledig. Ten eerste ontstaat er een onbevredigend vacuüm in verschillende gerechten die eenvoudig met een lekker stukje vlees tot een succes kunnen worden gemaakt. Ten tweede is de meerderheid van de vegetarische koks vrouwelijk, al moet ik voor deze laatste stelling het bewijs schuldig blijven.
Aangezien ik toch seksistisch aan het generaliseren ben, gaat de rest van mijn betoog over de vraag: wat doen vrouwen om een gehandicapt recept op te leuken? Antwoord: … Die stoppen daar allemaal friemeltjes in. Als ware het gerecht een make-up-Barbie, worden er truttige opleuk-eenheden aan toegevoegd. Zongedroogde tomaatjes, pijnboompitjes, olijfjes, vegetarische gehaktballetjes, cherrytomaatjes en last but not least: salades.
Allemaal leuk en aardig, maar zo schiet het met de dieet-ontwikkeling van de primitieve man natuurlijk niet op. Salade van slappe blaadjes is een vrolijke decoratie van het bord, maar het wil niet echt vullen hè?
Daarom een paar tips voor het man-vriendelijker maken van uw vleesloze prutjes:
1: Als ingrediënten nog rauw zijn, paneer ze en frituur ze.
2: Als een ingrediënt minder dan 100 gram weegt, kan het nooit veel zoden aan de dijk zetten. Gewoon niet gebruiken dus.
3: Wil je tegen mijn advies in toch rauwkost serveren, maak dan een mannen-sla met ouderwetse ingrediënten die vullen: aardappelen, geraspte kool en uien. Breng de boel op smaak met krachtige mosterd of azijn.
4: Kruid stevig! In India zeurt niemand over te weinig vlees in het eten.
5: Als ingrediënten nog steeds rauw zijn, frituur ze opnieuw.
6: Serveer met bier.
Smakelijk eten!