Lustrumjaar met festivals, eredoctoraten en honderd ‘Radboudgebaren’ gaat van start

20 okt 2022

De universiteit viert vandaag haar 99ste verjaardag. Dat betekent dat het lustrumjaar op weg naar het eeuwfeest in 2023 begint. Muziekfestivals, jubileumboeken en honderd ‘Radboudgebaren’ (belangeloze acties voor de stad) zijn in de maak.

Het lustrumjaar krijgt het thema ‘van betekenis’ mee. Om die woorden in de praktijk te brengen, verzamelt het organisatiecomité alvast honderd Radboudgebaren, ofwel belangeloze acties waar de stad Nijmegen beter van wordt. Het gebaar moet uitgevoerd worden in de feestweek van 8 tot en met 12 mei.

‘Denk aan Radboudmedewerkers die taarten bakken voor alle 100-jarigen in Nijmegen’, verduidelijkt coördinator Elianne Keulemans. Ze voegt er direct aan toe dat het maar een voorbeeld is, om te voorkomen dat alle 100-jarigen in Nijmegen straks daadwerkelijk zitten te wachten op een smakelijke universiteitstaart.

‘Of misschien wil een studentenband een concert organiseren. Of bieden biologen een workshop biodiversiteit aan in volkstuintjes.’

Stadseiland

Belangrijk is dat de Radboudgebaren passen bij degenen die ze aanbieden, aldus Keulemans. Er is inmiddels een website gelanceerd waar gegadigden hun idee kunnen indienen. De Radboud Universiteit sponsort de acties niet, maar helpt wel bij de promotie.

Die week in 2023 staat volledig in het teken van het lustrum. Tijdens Radboud Kids gaan hoogleraren met basisschoolleerlingen onderzoekjes uitvoeren op het stadseiland, er komt een groot Radboud Festival en Doornroosje werkt mee aan een nieuw, muzikaal evenement: Radboud Sounds. Bij die avond over muziek en wetenschap in het poppodium is ook debatprogramma Radboud Reflects van de partij.

Eredoctoraten

Vandaag viert de universiteit haar 99ste verjaardag met een Diesviering in de Aula. De Hongaars-Amerikaanse Katalin Karikó krijgt een eredoctoraat voor haar baanbrekende mRNA-onderzoek, dat leidde tot het Pfizer-vaccin. Volgend jaar, als de Radboud Universiteit honderd wordt, krijgen maar liefst zeven wetenschappers een eredoctoraat. ‘Alle faculteiten hebben dan een eigen eredoctor’, aldus Keulemans.

De dies natalis in 2023 begint met een eucharistieviering in de Molenstraatkerk, net als honderd jaar eerder. Ook is er een feestelijke bijeenkomst op dezelfde plek als een eeuw geleden, in de Vereeniging. Gasten uit binnen- en buitenland komen naar Nijmegen om de verjaardag mee te vieren. In het feestjaar verschijnen twee lustrumboeken: een met per jaar een foto en een gebeurtenis en een stevige pil van universiteitshistoricus Jan Brabers over de geschiedenis van een universiteit die voortkwam uit de katholieke emancipatiegedachte.

De Radboud Universiteit ging op 17 oktober 1923 van start en heette toen nog de Katholieke Universiteit Nijmegen. Het hoofdgebouw stond aan het Keizer Karelplein, op de plek waar later het bankgebouw van ABN Amro kwam.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 20 oktober 2022 om 12:35

    Die ‘Radboudgebaren’?
    We hebben toch een issue met werkdruk? Dan zijn werktijd en vrije tijd kostbaar resp. schaars.
    En dan vragen aan je personeel om nog iets extra’s te doen ‘namens Radboud’ …

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!