Student Cultuur

Nieuwe podcast moet studenten met fysiek en mentaal ongemak helpen

07 mrt 2023

Studenten die met wetenschappers en experts in gesprek gaan over hun eigen fysieke en mentale belemmeringen. Dat is de opzet van de nieuwe podcast Het Leven uit een Dag. 'Ik wil de drempel verlagen om ondersteuning te zoeken', zegt initiatiefnemer Sophie Theunissen.

In de eerste aflevering van Het Leven uit een Dag krijgt de luisteraar een kijkje in een dag van Sophie Theunissen aan de Radboud Universiteit. Zij heeft ADHD en deze belemmering heeft veel invloed gehad op haar studie communicatiewetenschap, die ze onlangs afrondde.

Sophie Theunissen (eigen foto)

Theunissen wilde graag aandacht besteden aan mentale en fysieke problemen bij studenten en daarom schreef ze een plan voor de podcast. In samenwerking met Radboud Studentenwelzijn is die nu te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts. Het eerste seizoen telt vier afleveringen, elke maand wordt een nieuw onderwerp behandeld.

Tussen haar eigen ervaringsverhalen door stelt Sophie vragen aan gezondheidszorgpsycholoog Joris van Neijenhof over de wetenschap achter ADHD. ‘Met deze podcast wil ik meer verbinding creëren tussen de praktijk en de wetenschap, maar ook de drempel om ondersteuning te zoeken verlagen’, zegt Theunissen.

Verrijking

Theunissen kent de vooroordelen over ADHD als geen ander. ‘Het is geen gevangenis, maar een verrijking’, legt ze uit. Daarmee bedoelt ze dat er soms voordelen aan het hebben van ADHD zitten, maar de nadruk moet zeker ook liggen op de negatieve impact ervan. ‘Ik heb een probleem met de woorden “mentale beperking”, maar ik wil ook niet dat het alleen wordt gezien als iets tofs.’

‘Schrijven over ADHD heeft me erg geholpen’

Een jaar geleden kwam Sophie in een burn-out terecht die acht maanden duurde: ‘Er kwam geen informatie meer in mijn hoofd’, zegt ze. In die periode ging ze zelf op zoek naar antwoorden op vragen als hoe ADHD werkt en of het een rol kon spelen in het feit dat ze uitgeblust was. Theunissen stuitte op veel podcasts en blogs, maar deze waren allemaal gemaakt vanuit het perspectief van bijvoorbeeld 50-plussers of moeders – verhalen gericht op studenten waren haast niet te vinden.

Daarom begon ze haar eigen ervaringen op te schrijven. Dat hielp enorm, merkte Sophie. En nu is er dus de podcast, waarvan ze hoopt dat die studerende luisteraars helpt om met hun eigen problemen om te gaan.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!