Een voormalige school, een erepenning en een collectie oude boeken. Die cadeaus kreeg de Radboud Universiteit vanmiddag bij de viering van haar honderdste verjaardag uit handen van burgemeester Hubert Bruls.
De Radboud Universiteit heeft vanmiddag drie cadeaus in ontvangst genomen van de stad Nijmegen tijdens de Dies Natalis. Burgemeester Hubert Bruls was aanwezig bij de viering van het honderdjarig bestaan in De Vereeniging. Hij feliciteerde niet alleen de jarige universiteit. Ook waren er felicitaties voor Nijmegen in het algemeen, vanwege het feit dat de universiteit van een grote toegevoegde waarde is voor de stad.
Vervolgens overhandigde Bruls een zilveren erepenning en enkele oude boeken aan collegevoorzitter Daniël Wigboldus. Ook schenkt de gemeente Nijmegen een schoolgebouw in bruikleen aan de universiteit.
Rijksmonument
Dat gebouw is de Latijnse School, tegenover de St. Stevenkerk. De bedoeling is dat daar wetenschappers resideren die hun werk op een laagdrempelige manier presenteren aan het publiek. De voormalige school, een rijksmonument, mag ten minste van begin 2024 tot medio 2025 gebruikt worden door de Radboud Universiteit.
De collectie historische boeken was tot voor kort in bruikleen bij de Radboud Universiteit. ‘Omdat de universiteit er de afgelopen honderd jaar zo goed voor gezorgd heeft, mag ze de boeken houden’, grapte de burgemeester.
De zilveren erepenning kent de stad sinds 1959 toe aan personen en organisaties die op uitzonderlijke wijze hebben voorzien in maatschappelijke noden of behoeften. Het gaat vaak om mensen of organisaties die een band hebben met de stad en die op cultureel, wetenschappelijk, maatschappelijk of sportief terrein nationale erkenning hebben verworven. Het is de drieëndertigste keer dat de erepenning overhandigd wordt.
Er werden vanuit de universiteit ook cadeaus aan de stad geschonken: aan de Lentse Warande moeten ‘in de komende periode’ twee grote luisterschalen komen te staan.