Rechtszaak over geweldsincident op introductiemarkt uitgesteld

21 nov 2023

Een blauw oog, wonden op het voorhoofd: een vechtpartij tijdens de introductiemarkt leidde in augustus tot verwondingen bij leden van de rechts-nationalistische studentenvereniging GNSV. Twee verdachten zouden dinsdag voor de rechter staan. De zaak is echter uitgesteld.

Voordat de politierechter in Arnhem zich erover buigt, moeten eerst nog meer getuigen van het incident verhoord worden. ‘Dat gaat gebeuren bij de rechter-commissaris. Als de getuigenverhoren zijn afgerond, zal de zaak opnieuw ingepland worden’, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Waarom nu meer verhoren nodig zijn waardoor de zaak later is, kan de woordvoerder niet zeggen. ‘Dat raakt het lopende onderzoek.’ Wanneer de verdachten alsnog voor de rechter verschijnen, is nog niet bekend.

Escalatie

De komst van de studentenclub, die zich als conservatief-nationalistisch presenteert, leidde op 21 augustus tot escalatie op de jaarlijkse introductiemarkt van de Radboud Universiteit. Enkele uren voor de start liep het flink uit de hand. Terwijl de GNSV een kraam aan het opbouwen was, ontstond een conflict met tegenstanders van de zeer rechtse studentenvereniging.

Deze tegenstanders waren verenigd in de Actiegroep Nijmegen en noemden het niet te begrijpen dat de universiteit ruimte gaf aan de studentenclub, die bijvoorbeeld streeft naar het samensmelten van Vlaanderen met Nederland en leden zocht die zich ‘inzetten voor de nationalistische zaak’.

Klappen

Bij dat conflict vielen rake klappen. Drie GNSV-leden raakten gewond en deden aangifte van mishandeling. Agenten arresteerden drie personen. Een 18-jarige man uit Oegstgeest en 38-jarige Nijmegenaar zijn nog steeds verdachte en zaten korte tijd vast. Volgens de Actiegroep Nijmegen begon de GNSV met het plegen van geweld, iets dat de studentenvereniging bestreed.

Contact is er na het incident niet meer geweest. ‘We zijn elkaar de afgelopen tijd niet meer tegengekomen, voor zover ik weet dan’, zegt GNSV-voorzitter Daan Meershoek. ‘Wel heeft de aandacht na het incident ons juist geholpen. Het heeft sommige leden over de streep getrokken om zich bij ons aan te sluiten. Maar we zijn met een klein aantal. Het is niet ons doel groot te zijn.’

Dit artikel van Mitchel Suijkerbuijk stond eerder in De Gelderlander. 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!