Studentenvakbond AKKU schorst drie leden na meldingen over grensoverschrijdend gedrag
-
Het Elinor Ostromgebouw, waar het kantoor van studentenvakbond AKKU gevestigd is. Foto: Johannes Fiebig
Drie leden van studentenvakbond AKKU zijn met onmiddellijke ingang geschorst na meldingen over verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag. Bestuursleden van AKKU zeggen diep geschokt te zijn door het nieuws.
Drie leden van studentenvakbond AKKU zijn met onmiddellijke ingang geschorst door het bestuur van de vakbond. In afwachting van een definitief besluit over een royement door de algemene ledenvergadering is hun lidmaatschap opgeschort. Dat staat te lezen in een mail van het bestuur aan de vakbondsleden, die Vox heeft ingezien.
Onveilige sfeer
Het bestuur schrijft dat de geschorste leden zich op verschillende manieren grensoverschrijdend hebben gedragen. Zo wordt een van de leden volgens de bestuurders beschuldigd van ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een tweede lid zou deze situatie gedurende lange tijd hebben verzwegen. Ook verdedigde deze persoon volgens de bestuurders actief het gedrag van de beschuldigde door meldingen over een onveilige sfeer in werkgroepen te negeren, of niet te delen met het bestuur.
Het derde geschorste lid zou het gedrag van de beschuldigde op vergelijkbare wijze hebben verdedigd. Daarnaast zou dit lid “langdurig en structureel pestgedrag” hebben vertoond, “andere leden hebben buitengesloten” en “herhaaldelijk racistische en homofobe uitspraken hebben geuit binnen AKKU-kringen”.
‘Binnen AKKU heeft dit gedrag geen plaats, dat is de kern van de zaak’
De huidige bestuursleden schrijven aan de vakbondsleden dat ze diep geschokt zijn door wat naar boven is gekomen. “Wij kunnen en zullen dit soort praktijken niet dulden, en ondernemen elke actie om uit te zoeken hoe herhaling voorkomen wordt.”
In gesprek met Vox zegt AKKU-voorzitter Nan Lont inhoudelijk niets toe te kunnen voegen aan deze kwestie omdat dit schadelijk zou zijn voor de melders. ‘Binnen AKKU heeft dit gedrag geen plaats, dat is de kern van de zaak’, zegt hij.
Algemene ledenvergadering
Het bestuur is pas vorige week donderdag op de hoogte gebracht van de kwestie, vertelt Lont. ‘We zijn meteen met meerdere betrokkenen in gesprek gegaan; toen is deze informatie naar boven gekomen.’
De komende dagen willen de AKKU-bestuurders in samenspraak met de vertrouwenspersoon van AKKU en een vertegenwoordiger van de Raad van Advies – die bestaat uit oud-bestuursleden – verdere stappen zetten die bijdragen aan het herstel van de sociale veiligheid binnen de vereniging.
De kwestie zal ter sprake komen op de volgende algemene ledenvergadering van AKKU. Beklaagden hebben daar het recht om zich te verdedigen. In die vergadering wordt ook beslist over een al dan niet definitief royement.
Mert Mindig schreef op 18 juni 2025 om 15:22
Wat goed dat het bestuur kordaat heeft gehandeld nadat duidelijk is geworden wat er is gebeurd. Ik wens de melder(s) alle sterkte.
Mind Mertig schreef op 18 juni 2025 om 23:38
Eens met Mert Mindig
Bram schreef op 19 juni 2025 om 09:48
Eens, er lijkt in ieder geval kordaat en vooral duidelijk gehandeld te worden.
Alleen vind ik het vreemd dat de beklaagden zich kunnen verdedigen tijdens de algemene ledenvergadering. Dat is juist publiek in het bijzijn van de leden. Dat lijkt mij als beklaagde toch ook geen veilige omgeving hiervoor.
Niels schreef op 19 juni 2025 om 16:14
Bijna iedere vereniging heeft dit zo op vergelijkbare wijze in haar statuten opgenomen. Dit is bedoeld om te voorkomen dat het bestuur zijn bevoegdheden misbruikt. De leden vormen immers uiteindelijk het hoogste orgaan binnen de vereniging en hebben het laatste woord. Om die reden moet een schorsing in veel verenigingen worden goedgekeurd door de algemene ledenvergadering.